Virusul bolii limbii albastre (Bluetongue) a fost confirmat, ieri, la o stână din Podul Nărujei, iar autoritățile sanitar veterinare au dispus primele măsuri specifice pentru limitarea propagării bolii. Suspiciuni mai sunt și pentru animale din alte comune, până ieri fiind prelevate probe de la animale din Nistorești, iar la Bîrsești și Vintileasca sunt animale sub supraveghere. Prima ședință a Centrului Local de Combatere a Bolilor a avut loc, aseară, la Prefectură. Printre măsurile dispuse de autorități se numără interzicerea târgurilor de animale precum și circulația acestora în localitățile din zona de munte care se află în zona de protecție și zona de supraveghere. Delimitarea exactă a zonelor urmează să fie realizată de Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), iar Grupul Național de Experți pentru Bluetongue va anunța măsurile care trebuie adoptate în vederea protejării efectivelor de rumegătoare, adică bovine, ovine, caprine. Din fericire, boala nu afectează omul însă specialiștii avertizează că morbiditatea în rândul animalelor este de aproape 100%, iar pierderile provocate crescătorilor de animale pot fi imense. Mai mult, în cazul acestei boli nu se recomandă un tratament, singura măsură dispusă fiind uciderea animalelor și incinerarea lor.
Åapte comune din zona de munte, de la Năruja, Nistorești, Paltin, Spulber, Reghiu, Nereju până la Valea Sării sunt practic în carantină, iar țăranii nu mai au voie să transporte animalele sau să le scoată pe pășuni după ce veterinarii au confirmat, ieri după amiază, apariția bolii limbii albastre „Bluetongue”. Localitățile au fost stabilite ținând cont de zona de protecție și zona de supraveghere care se aplică în cazul acestei boli. Boala a fost confirmată la animalele de la stâna lui Åtefan Lazăr, din Podul Nărujei. Inițial, în data de 24 august, doctorul Grigore Mihăeș a fost informat de Åtefan Lazăr din Podul Nărujei că are patru oi și o bovină bolnave. Medicul a recoltat probe, transmise către DSVSA iar la analize a fost confirmată boala limbii albastre. Ulterior, marți după amiază a venit confirmarea oficială și de de la Laboratorul Național de Referință de la București de la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală (IDSA). Deja a murit una dintre oile crescătorului de la Năruja și există posibilitatea ca acesta să piardă toate animalele.
Suspiciuni mai sunt și pentru animale din alte comune, până ieri fiind prelevate probe de la animale din Nistorești, iar la Bîrsești și Vintileasca sunt animale sub supraveghere. Prima ședință a Centrului Local de Combatere a Bolilor a avut loc, aseară, la Prefectură. „Deocamdată confirmarea este doar în localitatea Năruja, mai sunt două suspiciuni. Va trebui să luăm toate măsurile pentru a limita și a izola aceste cazuri care apar. Să vedem ce putem face pentru limitarea propagării acestei boli”, a afirmat prefectul Nicușor Halici. Acesta le-a cerut reprezentanților DSVSA să fie transmise autorităților locale, Poliției, Jandarmeriei toate măsurile care trebuie adoptate în vederea protejării efectivelor de bovine, ovine, caprine ale crescătorilor de animale.
Nicușor Halici a subliniat că din cauza modului de propagare a bolii, respectiv prin înțepătura unor specii de insecte hematofage, ar trebui analizată și posibilitatea folosirii unui elicopter sau avion ușor cu substanțe autorizate pentru zonele unde sunt focare. De asemenea, subprefectul Cristi Misăilă a cerut ca setul de măsuri aplicate în acest caz să fie transmis tuturor instituțiilor implicate.
Restricții la circulația animalelor în zona de munte
Deocamdată, primele măsuri dispuse de veterinari sunt restricții la circulația animalelor în localitățile menționate, realizarea unui recensământ la animalele din zonă, supravegherea stării de sănătate a animalelor. Directorul DSVSA, Necula Botezatu, a arătat că una dintre măsuri este interzicerea târgurilor de animale. De asemenea, în exploatațiile de animale nu se poate intra decât cu echipament de protecție. Animalele trebuie izolate, în special cele care prezintă simptome ale bolii limbii albastre. Nu în ultimul rând, este interzisă vânzarea sau scoaterea din gospodării a furajelor. Sunt măsuri care trebuie luate de crescători pentru a evita îmbolnăvirea și ulterior moartea animalelor.
Directorul DSVSA, Necula Botezatu, a subliniat că au fost transmise informări către primării, iar aseară urmau să fie transmise primele măsuri care trebuie luate de toate instituțiile implicate. Directorul a explicat că delimitarea exactă a zonelor de protecție și de supraveghere se face de către ANSVSA iar Grupul Național de Experți pentru Bluetongue va anunța măsurile care trebuie adoptate în vederea protejării efectivelor de rumegătoare, adică bovine, ovine, caprine. Deși boala nu afectează omul, vor fi produse pagube economice. Medicii veterinari au arătat că, în acest caz, nu se recomandă tratamentul, singura soluție fiind uciderea animalelor bolnave și ulterior incinerarea cadavrelor. „Nu este pericol pentru oameni. E pericol pentru animale, morbiditatea este de aproape 100% și sunt pagube economice foarte mari”, a explicat directorul Botezatu.
Boala limbii albastre nu afectează omul
ANSVSA precizează că boala limbii albastre nu afectează omul, dar produce pagube economice. De asemenea, laptele produs sau carnea acestor animale nu prezintă pericol pentru populație. Întrucât este încadrată ca boală cu risc major pentru animalele rumegătoare, cu impact preponderent de natură economică, apariția primelor cazuri a fost notificată, conform procedurilor, statelor Uniunii Europene și țărilor membre ale Organizației Mondiale pentru Sănătate Animală. Pierderile economice se datorează costurilor aferente eradicării bolii, incluzând: despăgubirea pentru animalele ucise, cheltuielile legate de activitățile de eradicare a bolii (personal, materiale, echipamente etc.), cheltuieli pentru ecarisarea teritoriului și a activităților de dezinsecție și dezinfecție. „Boala limbii albastre este cauzată de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin înțepătura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides și nu prin contactul direct între animale. Boala afectează rumegătoarele și are caracter sezonier. Mortalitatea este variabilă, în funcție de situație, morbiditatea putând ajunge, uneori, la 100% din efectiv”, arată ANSVSA. Potrivit literaturii de specialitate, o insectă hematofagă poate călători până la 1,5 – 2 kilometri pe zi într-o zonă, iar în anumite condiții meteorologice (vânturi predominante pe o anumită direcție și perioadă, în condiții favorizante), insectele pot fi purtate la distanțe mult mai mari, ce pot atinge până la 200 de kilometri pe zi.
În Europa, boala este cantonată în mai multe zone din partea de sud, cum ar fi Insulele Baleare, Sardinia, Sicilia, Corsica, în unele zone din Italia, Spania, Franța, Portugalia, Grecia și Bulgaria. Pe site-ul ANSVSA a fost afișată o analiză de risc, pentru informarea tuturor celor interesați de Boala limbii albastre.
Vicepremierul Gabriel Oprea a cerut informarea corectă a populației
Vicepremierul Gabriel Oprea a cerut ca populația să fie informată că boala limbii albastre nu afectează oamenii și a solicitat ANSVSA să ia măsuri pentru prevenirea și limitarea acestei boli. Viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a convocat, la sediul Guvernului, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență, ca urmare a solicitării Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), în cazul apariției, pentru prima dată în România, a bolii limbii albastre – Bluetongue, specifică rumegătoarelor. „În calitate de președinte al Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, vicepremierul Gabriel Oprea a cerut reprezentanților ANSVSA să ia de îndată măsurile necesare în vederea prevenirii și limitării transmiterii acestei boli la nivel național”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Interne.
Vicepremierul a cerut specialiștilor prezenți la ședință să se asigure că populația este corect informată cu privire la măsurile dispuse de autorități și referitor la specificul bolii Bluetongue, respectiv că nu prezintă riscuri pentru sănătatea oamenilor, menționând însă că este obligatoriu ca toți deținătorii de animale să anunțe rapid autoritățile despre apariția oricărui semn de boală la animalele proprii.
În urma analizării situației, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență a adoptat o hotărâre conform căreia alocarea fondurilor necesare controlului și eradicării bolii să fie asigurate din bugetele ANSVSA și ale direcțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor județene, iar fondurile necesare ecarisării teritoriului în localitățile afectate, din bugetele consiliilor locale ale localităților respective. „În cazul în care bugetul actual nu poate asigura fondurile necesare, ANSVSA va întreprinde demersurile pentru alocarea sumelor necesare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2014”, potrivit dispozițiilor hotărârii.