Acțiune de amploare ieri în Vrancea, a polițiștilor și inspectorilor antifraudă. Vizate au fost trei persoane care fac afaceri cu lemn. Anchetatorii au transmis că prin aceste verificări se urmărește prevenirea și combaterea ilegalităților în domeniul silvic, fiind vizate atât tăierile ilegale de arbori, cât și eventualele infracțiuni de evaziune fiscală în acest domeniu. În total, în 11 județe din țară, printre care și Vrancea, au avut loc 82 de descinderi, șase dintre acestea fiind efectuate în Vrancea, la obiective economice și la punctele de lucru ale acestora. În cadrul acțiunii s-a verificat tot circuitul parcurs de la tăiere la prelucrarea și comercializarea lemnului, fiind efectuate controale în teren, precum și asupra tuturor documentelor existente.
UPDATE În urma verificărilor efectuate ieri în Vrancea, au fost aplicate trei sancțiuni contravenționale în valoare de 105 mii lei. Verificările continuă și astăzi.
Trei persoane, care au afaceri cu lemn pe raza județului nostru, au primit ieri, vizita polițiștilor, inspectorilor antifraudă și inspectorilor fiscali, în cadrul unei acțiuni ce a vizat prevenirea și combaterea ilegalităților în domeniul silvic, fiind avute în vedere atât tăierile ilegale de arbori, cât și eventualele infracțiuni de evaziune fiscală în acest domeniu. Potrivit unor surse, zonele în care au ajuns anchetatorii pe raza județului Vrancea, au fost Panciu, Soveja, Reghiu și Gugești. În total, în Vrancea au fost desfășurate 6 controale la obiective economice și la punctele de lucru ale acestora.
Verificări la mafia lemnului nu s-au făcut doar în Vrancea, ci și în alte 10 județe și municipiul București. Zecile de descinderi au avut loc simultan, iar la verificările din Vrancea, au participat echipe din alte județe, cu excepția polițiștilor de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Vrancea. Spre exemplu, la verificările din Vrancea au participat inspectori silvici de la ITRSV Suceava, iar comisarii de la Garda de Mediu Vrancea au fost trimiși la Bacău. „În cursul acestei zile (ieri-n.r), Poliția Română a declanșat o acțiune de amploare pentru prevenirea și combaterea ilegalităților în demeniul silvic, fiind vizate atât tăierile ilegale de arbori, cât și eventualele infracțiuni de evaziune fiscală în acest domeniu. La această oră (ieri la orele prânzului-n.r) au loc peste 80 de descinderi în 11 județe și în municipiul București”, se arată într-o informare a Poliției Române.
Controale în teren și la documente
Verificările au avut loc la sediile firmelor, la puncte de lucru ale acestora, cum a fost spre exemplu cazul de la Gugești, patronul firmei nefiind din Vrancea, dar și la depozite și gatere. Anchetatorii au verificat tot circuitul parcurs de la tăierea arborilor la prelucrarea și vânzarea lemnului, controalele fiind efectuate inclusiv în teren. Pe lângă verificările din teren, anchetatorii au luat la puricat și documentele firmelor pentru a vedea dacă acestea sunt ori nu în regulă. „Echipele de control acționează simultan în 82 de locuri, la sediile sociale, la puncte de lucru, partizi (puncte de exploatare a masei lemnoase), depozite și gatere din cele 11 județe și municipiul București. Sunt vizate activitățile desfășurate de peste 40 de societăți comerciale cu obiect de activitate în exploatarea, prelucrarea, transportul și comercializarea lemnului, precum și mai multe persoane fizice. În cadrul acțiunii se verifică tot circuitul parcurs de la tăiere la prelucrarea și comercializarea lemnului, fiind efectuate controale în teren, precum și asupra tuturor documentelor existente”, se mai arată în aceeași informare a Poliției Române.
Verificările ar putea continua și astăzi
Întrucât volumul de muncă este foarte mare, mai ales că se fac și deplasări în teren, nu este exclus ca verificările din Vrancea să continue și astăzi, după cum ne-au spus sursele noastre.
Acțiunea de amploare împotriva mafiei lemnului s-a desfășurat sub coordonarea de specialitate a Direcției de Investigare a Fraudelor din Inspectoratul General al Poliției Române și a Direcției Generale Antifraudă Fiscală din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, fiind angrenați polițiști din cadrul Direcției de Ordine Publică – IGPR, ai inspectoratelor județene de poliție din Vrancea, Bacău, Brașov, Covasna, Dâmbovița, Harghita, Neamț, Prahova, Suceava, Argeș, Buzău, precum și de la Poliția Capitalei, sprijiniți de jandarmi.
În total, la verificările de ieri au participat 200 de polițiști, 150 de inspectori silvici, 140 de inspectori antifraudă fiscală din cadrul DGAF, 66 de comisari din cadrul Gărzii Naționale de Mediu și 230 de jandarmi. De asemenea, la activități au participat și specialiști din cadrul Departamentului pentru Ape, Păduri și Piscicultură, respectiv ai Inspectoratelor Teritoriale de Regim Silvic și Vânătoare din subordine.