Ediția: Luni 23 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Luni 23 Decembrie 2024. Nr 6785

Noțiuni din fizică și calcule cu numere mari în manualele de clasa a II-a


Calcule cu numere mari, tabla înmulțirii, fracții sau elemente de fizică, precum forțe și magnetism, unde, vibrații și circuit electric. Acestea sunt doar câteva dintre lecțiile pe care le vor studia elevii claselor a II-a o dată cu începerea noului an școlar. Pe lângă acestea, elevii vor opera cu numere până la 1000, în condițiile în care socotelile de la clasa a II – a se făceau, până în acest an, cu numere până la 100.
Noua programă elaborată de Ministerul Educației Naționale îi îngrijorează mai mult pe părinți decât pe învățători, care susțin că astfel de informații, greu de asimilat la prima vedere, vor fi adaptate nivelului de dezvoltare al elevilor și nu vor fi predate concepte peste puterea de înțelegere a copiilor. „Toate noțiunile abstracte sunt aduse în fața copiilor prin exerciții simple, concrete, sub formă de joc, fără a utiliza termeni științifici. Spre exemplu, la matematică, pentru înțelegerea noțiunii de «șir», elevii vor efectua exerciții joc, în care vor alterna diferite obiecte respectând o anumită regulă. Sau, dacă învățătorul secționează un măr în două sau în patru și le va spune copiilor că s-au obținut jumătăți sau sferturi asta nu înseamnă că s-a încărcat memoria copilului cu noțiunea de fracție”, a precizat Gabriela Oloeriu (FOTO), inspector de specialitate în învățământul primar. 
În ceea ce privește elementele de fizică, inspectorul de specialitate dă asigurări că elevii vor face exerciții practice, spectaculoase pentru ei și niciun învățător nu va încărca memoria copiilor cu noțiuni și termeni de specialitate. Elevii vor intra în contact cu aceste informații, dar lecțiile se vor axa mai mult pe partea practică, pe experimente, pe joc.
Din această toamnă, Ministerul Educației vrea ca elevii de clasa I și a II-a să primească manuale noi, ce vor fi disponibile în trei variante: tipărită, digitală și online. Dincolo de schimbările de conținut și nivelul de dificultate al lecțiilor, noile manuale în formă digitală promit lecții atractive și ușor de înțeles. „Cadrele vor putea accesa platforma și vor selecta acele manuale pe care doresc să le utilizeze în fiecare școală. Comenzile vor fi realizate online de către unitățile de învățământ pentru noile manuale, începând cu data de 15 august. Manualele noi vor ajunge în școli până la data de 15 septembrie 2014. Precizăm că noile manuale (în format clasic și în format digital) înlocuiesc manualele existente până la această dată, aprobate prin Ordinul de Ministru nr. 3885/2004. România este printre primele țări europene care implementează manualele digitale, care vor putea fi disponibile și online”, se arată într-un comunicat de presă al MEN.

13 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?