Înscrierile la grădiniță au început din luna aprilie și continuă până la 1 septembrie, în funcție de numărul de locuri disponibile. La grădinițele din Focșani mai sunt locuri libere în special la grupa mică.
Pașii pe care trebuie să-i urmați, în această perioadă pentru a vă înscrie copilul la grădiniță sunt următorii: mergeți să vedeți unde mai sunt locuri libere, completați o cerere la grădinița respectivă, apoi aduceți dosarul cu următoarele acte: copie a certificatului de naștere a copilului, copie de pe buletinele de identitate ale părinților pentru domiciliu și adeverință de salariu a unuia dintre părinți, dacă vreți să înscrieți copilul la o grădiniță cu program prelungit. Pe lângă acestea, se mai completează o fișă individuală a copilului și o cerere de înscriere la grădinița pentru care ați optat.
În afară de aceste acte, la începerea anului școlar mai trebuie să aduceți de la medicul de familie adeverință cu vaccinurile la zi. De asemenea, este posibil ca unele grădinițe să vă ceară și examen coproparazitologic și coprobacteriologic și exudat faringian. „Părinții mai pot înscrie copiii la o grădiniță de stat până la 31 august. La grupele mici au rămas cele mai multe locuri libere. Înscrierea se face pe baza unei cereri, ce se depune la unitatea de învățământ preșcolar, și a unui dosar de înscriere”, a precizat Gabriela Oloeriu, inspector școlar pentru învățământ primar și preșcolar.
Sală de clasă la Grădinița nr. 17 din Focșani
Cât vă costă mâncarea și opționalele
Costurile pe care le implică menținerea unui copil la o grădiniță de stat variază în funcție de unitate, în funcție posibilitățile părinților și de ce activități dorește acesta să facă la grădiniță copilul.
În ceea ce privește hrana, la grădinițele cu program prelungit costul unei mese pe zi variază de la 8 lei până la 12 lei pe zi, în funcție de fiecare unitate. Astfel, la Grădinița nr. 17 costul hranei este de 10 lei pe zi, iar la Grădinița nr. 16 este de 8 lei pe zi. În acest preț se asigură micul dejun, prânzul cu două feluri de mâncare și o gustare. De menționat este faptul că unele grădinițe au bucătărie proprie, iar la altele hrana este asigurată de firmele de catering.
Banii pentru masă se plătesc în avans pe o lună de zile, iar dacă copilul lipsește într-o zi, diferența rămâne ca avans pentru luna următoare. „Pentru masă se plătește în avans până în maxim data de 10 a lunii, iar dacă copilul absentează diferența care nu s-a cheltuit rămâne ca avans de plată pentru luna viitoare”, a precizat Fănica Bud, directoarea Grădiniței nr. 17.
În cadrul grădinițelor se organizează opțional cursuri de dans sau de limba engleză, cursuri pentru care trebuie să plătiți suplimentar de la 8 până la 15 lei pe lună. Prețul variază în funcție de curs și de grădiniță. De exemplu, la Grădinița nr. 16 prețul opționalelor a fost de 8 lei pe lună în anul școlar precedent, iar la Grădinița nr. 17 a variat între 10 și 15 lei, în funcție de opțional. „La unitatea noastră, opționalele se fac la solicitarea părinților la nivelul fiecărei grupe, dacă părinții vor și au posibilități financiare. În anul școlar precedent prețul unui curs opțional de engleză sau dans a fost de 8 lei pe lună”, a afirmat Lenuța Cosma, directoarea Grădiniței nr. 16. La programul normal, copii vin cu pachețel de acasă și beneficiază de celebrul program „cornul și laptele”.
Condiții pentru înscrierea la grădiniță
Părinții trebuie să fie convinși că este bine să facă primul pas în școlarizarea copilului, înscriind copilul la grădiniță la vârsta de 3 ani. Grădinița îi va învăța pe cei mici să relaționeze, să aibă un program ordonat, să respecte reguli pentru a putea face față școlii de mai târziu.
Înscrierea copilului la grădiniță este un moment important în viața oricărei familii, dar ca acest moment să fie unul deosebit trebuie să știți ce condiții trebuie să îndeplinească copilul pentru înscrierea la grădinița de stat. În primul rând copilul trebuie să știe să meargă singur la toaletă, să nu mai poarte pampers și să aibă vârsta de 3 ani împliniți. În ceea ce privește vârsta, se pot face și excepții dacă copilul este apropiat de trei ani și știe să meargă singur la toaletă pentru a-și face nevoile. „La selecție au prioritate copiii care au 3 ani împliniți, locuiesc în apropiere și ambii părinți sunt salariați”, a declarat Fănica Bud, directoarea Grădiniței nr. 17. De asemenea, pot fi înscriși și copiii ai căror părinți au domiciliul în altă zonă, dacă sunt locuri neocupate.
Dacă doriți să înscrieți copiii la grădiniță trebuie să știți că ei vor intra într-o bază de date națională, care permite înscrierea copilului într-o singură unitate de învățământ, de aceea este important să analizați unde vreți să înscrieți copilul. „Este important ca părinții să fie hotărâți și să depună actele la o singură grădiniță, deoarece există o bază de date națională unde se înscriu toți copiii, care permite înscrierea copilului într-o singură unitate de învățământ”, a mai precizat directoarea Grădiniței nr. 17.