Consiliul Județean Vrancea a scos la licitație pe Serviciul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) construcția a 3 stații de transfer și 6 platforme de colectare în cadrul proiectului „Sistem Integrat de Management al Deșeurilor (SIMD) în Județul Vrancea”, proiect cunoscut și sub numele „Vrancea Curată”. Valoarea estimată a investiției în cazul celor 3 stații de transfer și 6 platforme de colectare este de aproximativ 8,8 milioane lei, fără TVA. Data limită de depunere a ofertelor este 20 august 2014. Tot în aceeași zi vor fi deschise și ofertele depuse de competitori.
Conform proiectului, o stație de transfer a deșeurilor este constituită din platformă betonată și rampă cu 10, respectiv 6 posturi, drumuri interioare de acces și împrejmuire cu gard metalic. În posturile de depozitare din rampă vor fi amplasate 8, respectiv 4 containere metalice cu o capacitate de 32 mc. În containerele de 32 de mc se descarcă deșeurile colectate din localitățile județului, arondate fiecărei stații. Containerele pline sunt transportate la Centrul de management integrat al deșeurilor de la Haret, unde vor fi procesate. Pentru stațiile de transfer sunt prevăzute mai multe amplasamente. Astfel, stația Focșani cu o capacitate de 40.000 mc pe an, va fi amplasată în vecinătatea depozitului de deșeuri de la Golești, depozit aflat în procedura de reabilitare și închidere. Aceasta stație deservește zona centrală a județului.
Stația de transfer Vidra, cu o capacitate de 7000 mc pe an, este amplasată în apropiere de localitatea Vidra. Această stație deservește zona de munte a județului. Stația de transfer Adjud are o capacitate de 7000 mc pe an și este amplasată în vecinătatea depozitului de deșeuri Adjud, depozit aflat în procedură de reabilitare și închidere. Aceasta stație deservește zona de nord a județului.
Zona de sud a județului este deservită de stația de la Gugești, obiectivul fiind construit în perioada 2007-2008 pe fonduri Phare și care va fi integrat în proiectul general SMID.
Platformele de colectare, denumite inițial centre de colectare a deșeurilor electrice și electronice, deșeuri periculoase și voluminoase, în număr de cinci, corespund fiecărei localități urbane a județului, excepție făcând municipiul Focșani, care are în dotare două astfel de platforme. Fiecare centru cuprinde câte o platformă betonată, un container închis pentru deșeurile periculoase (vopseluri expirate, substanțe chimice improprii utilizării), containere închise pentru deșeurile electrice și electronice, container de deșeuri voluminoase, cabină portar, împrejmuire cu gard metalic. Suprafața de teren aferentă unui depozit este de 1000 mp. Aceste depozite sunt deservite de operatorul regional de salubritate.
Proiectul Vrancea Curată, inițiat de președintele Marian Oprișan
Proiectul „Vrancea Curată” a fost lansat în anul 2011 de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. Proiectul este cofinanțat din Fondul European de Dezvoltare Regională în cadrul Programului Operațional Sectorial de Mediu. În acest moment se află în curs de finalizare două etape din cadrul proiectului. Este vorba de „Reabilitarea și închiderea depozitelor de deșeuri urbane neconforme din județul Vrancea” și „Construcția Centrului pentru Managementul Integrat al Deșeurilor”.
Prima etapă a constat în lucrări necesare închiderii depozitelor de deșeuri urbane (fostele gropi de gunoi) din localitățile: Focșani (Golești), Adjud, Panciu, Odobești și Mărășești (Haret). Suprafața totală ecologizată în urma lucrărilor este de aproximativ 13 hectare.
Cea de-a doua etapă vizează construcția Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) Haret. Acesta va include un depozit ecologic de deșeuri, o stație de compostare și o stație de sortare. CMID Haret va funcționa pe o suprafață de 17,5 ha, având o capacitate totală de stocare de 1,8 milioane metri cubi și o durată de viață estimată de 26 de ani. Depozitul va fi construit în 3 etape, urmând a fi realizate trei celule de depozitare a deșeurilor. Prima celulă va avea o suprafață de aproximativ 5 ha – suficient pentru 7 ani de operare. Costurile fac parte din Proiectul SIMD. Celelalte două celule nu sunt incluse în investițiile proiectului. Ele vor avea 5,5 ha împreună și sunt planificate spre a fi realizate pentru 2017, respectiv 2026.
De proiectul „Sistem integrat de management al deșeurilor” – Vrancea Curată, urmează să beneficieze aproximativ 361.193 de vrânceni, din care 146.571 de cetățeni locuiesc în mediul urban și 219.622 de cetățeni locuiesc în mediul rural.