Binecunoscuta interpretă de muzică populară Niculina Stoican va cânta, duminică, la Festivalul Folcloric de la Poiana Negari. Manifestarea culturală, ajunsă la cea de-a XLVIII-a ediție, reprezintă o sărbătoare a cântecului, dansului și portului popular râmnicean, la care sunt invitați să participe toți vrâncenii. Evenimentul are drept scop cunoașterea, promovarea și valorificarea tezaurului etnofolcloric al localităților de pe Valea Rîmnicului.
Anul acesta, începând cu ora 11.00, pe scena de la Poiana Negari vor urca ansamblurile tradiționale vrâncene din Nereju, Năruja, Spulber, Ansamblul Folcloric „Å¢ara Vrancei” din Focșani, urmând ca după amiază să evolueze cele de pe Valea Rîmnicului Sărat, respectiv din Dumitrești, Chiojdeni, Vintileasca și Jitia. Așa cum obișnuiesc la fiecare ediție, Primăria și Consiliul Local Jitia au invitați speciali, anul acesta pe Niculina Stoican. Din județele vecine, respectiv Brăila și Galați, sunt invitate: Ansamblul Folcloric „Spicul” din Siliștea, Ansamblul Folcloric „Cununița satului” din Liești și grupul vocal bărbătesc „Ionu” din Mircea Vodă.
Potrivit datelor furnizate de Sorin Pantelimon, viceprimarul localității Jitia, Festivalul Folclorului Vrâncean își are originea în Å¢ara Vrancei, acolo unde la 24 iulie 1966, pe Podul Nărujei, a avut loc prima ediție, la care au participat mii de oameni. Din anul 1968, după înființarea actualului județ Vrancea, festivalul este reorganizat. Este conceput sub formă de concurs al formațiilor, soliștilor și creatorilor populari, fiind extins și la celelalte arii etnofolclorice, precum cele de pe văile Râmnicului superior, Milcovului și Sușiței. De-a lungul timpului, Festivalul Folclorului Vrâncean a reușit să-și realizeze finalitatea esențială, respectiv valorificarea creației populare tradiționale și contemporane din toate așezările județului, cu acordarea unor atenții speciale datinilor și obiceiurilor populare locale.
În acest fel se explică divizarea festivalului, începând cu ediția a XXI-a din 1979, în stagiunea de vară, cea mai extinsă și bogată, și stagiunea de iarnă, destinată a încuraja și promova obiceiurile prilejuite, în principal, de sărbătorile Crăciunului și Anului Nou. „Jitia a devenit, încă de la început, unul dintre centrele de reprezentare zonală, îndeosebi în stagiunea de vară. Înainte de anul 1989, festivalul se ținea la Poiana Mărului, în apropierea schitului ctitorit de călugărul Vasile «Carpatinul». După revoluție, autoritățile l-au mutat în Poiana Negari, aflată pe partea stângă a Drumului Național DN 2N, ce leagă Jitia de Drumul European E85. Ca vatră etnofolclorică aflată în zona de interferență a Vrancei și Buzăului, așezarea constituie o prezență activă, distinctă în viața culturală a județului. La nivel local funcționează Ansamblul Chindia și formația de dansuri bărbătești «Brâul de la Jitia»”, a spus viceprimarul Pantelimon.