Consiliul Județean Vrancea, în colaborare cu Instituția Prefectului, organizează, astăzi, la Mausoleul Mărășești, cu începere de la ora 18.00, manifestările dedicate omagierii eroilor neamului căzuți în Primul Război Mondial. Suita manifestărilor dedicate comemorării a 100 de ani de la începerea Primului Război Mondial și a 97 ani de la luptele de la Mărăști-Mărășești-Oituz a debutat, în Piața Unirii din municipiul Focșani, cu o proiecție de filme în aer liber sub genericul: „Memoria Primului Război Mondial în filmoteca universală” – 1-3 august – și a continuat cu seria de evenimente organizate marți, 5 august, de către Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” sub genericul „Vrancea eroică în Primul Război Mondial”.
Astăzi, manifestările de la Mausoleul Mărășești vor cuprinde un Te-Deum, oficiat de un sobor de preoți, depuneri de coroane, dar și premierea elevilor care s-au înscris în cadrul primei ediții a Concursului național de artă vizuală și de creație literară „Mărășeștiul, în inima mea”.
Mai mulți elevi din Focșani, Odobești și Bordeasca Veche vor fi premiați în cadrul Concursului, organizat de Consiliul Județean Vrancea și de Centrul Cultural Vrancea. Competiția s-a adresat în exclusivitate elevilor și a avut ca temă abordarea simbolică a dramatismului și a însemnătății bătăliei de la Mărășești, fiind structurat pe două secțiuni: arte vizuale (grafică și pictură) și creație literară (schiță, povestire, nuvelă, eseu). Secțiunile concursului au fost împărțite pe două categorii de vârstă: categoria I – elevii claselor V-VIII, și categoria a II-a destinată elevilor de liceu.
Din componența juriului la secțiunea de creație literară au făcut parte profesoarele de limba română Maria Lupu și Marilena Găucan de la Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” și Ana-Maria Norocea, profesoară la Colegiul Național Al.I.Cuza”.
La secțiunea arte vizuale componența juriului a fost alcătuită din prof.dr. Liviu Nedelcu – director al Centrului Cultural Vrancea, profesorul Ștefan Dumitru de la Liceul de Artă „G. Tăttărăscu” și profesorul Neculai Rădvan. Juriul a acordat premii cuprinse între 400 și 700 de lei la ambele secțiuni. Lucrările au fost primite în concurs până în data de 25 iulie, data poștei.
Cu lucrările de artă vizuală prezentate de elevi în cadrul concursului va fi organizată o expoziție la Mausoleul Mărășești, astăzi, de la ora 18.00. „Concursul inițiat de Consiliul Județean Vrancea și de Centrul Cultural Vrancea și-a propus readucerea în conștiința tinerei generații a unor momente exemplare de istorie, eroism și demnitate românească petrecute acum un secol, pe frontul Primului Război Mondial. Organizatorii au propus concurenților o abordare simbolică a dramatismului și a însemnătății bătăliei de la Mărășești. Concursul s-a adresat în exclusivitate elevilor iar lucrările propuse pentru concurs au fost avizate de profesorul îndrumător al instituției de învățământ de la care a provenit concurentul. Cu lucrările de artă vizuală se va organiza la Mausoleul Mărășești, pe 6 august, o expoziție. Vernisajul expoziției și festivitatea de premiere vor avea loc miercuri, 6 august a.c., la Mausoleul Mărășești la ora 18.00. La vernisajul expoziției și la festivitatea de premiere vor fi invitați elevii premiați și reprezentanții fiecărei școli”, se arată într-un comunicat al Centrului Cultural Vrancea.
Tot astăzi, la Mărășești, între orele 18.00 – 19.00 va avea loc un spectacol de muzică populară cu Dana Iaru, Andreea Monac, Andreea Marcu, Roxana Tărăbuță. În intervalul 19.00 – 20.30 urmează spectacolul susținut de „Ansambalul Folcloric Èara Vrancei”, iar între orele 20.30 -22.00 vor evolua Evelina Ioniță, Teodora Lazăr, Isabela Olteanu, Elena Bănică, Mădălina Aldea, Ianca Lazăr, trupele de dans „Out of control” și „Trop Killa”, trupa de muzică ușoară „Casa Veche”. Aceste manifestări sunt organizate în cadrul Zilelor orașului Mărășești.