Numai 35 de profesori din cei 188 care au obținut minim 7 la examenul de Titularizare au primit un post în cadrul ședinței publice pentru ocuparea catedrelor pe perioadă nedeterminată care a avut loc ieri, la sediul Inspectoratului Școlar Județean Vrancea. Cei mai mulți dintre ei vor fi repartizați în ședința de luni când se vor ocupa posturile cu viabilitate mai mică de un an sau cele incomplete. Este și cazul unuia din cadrele didactice de 10 de anul acesta, care va fi nevoit să se mulțumească cu un post de suplinitor.
Cadrele didactice care au obținut cel puțin nota 7 la examenul de Titularizare de anul acesta au fost prezente ieri la ședința publică organizată la Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Vrancea pentru ocuparea catedrelor vacante pe perioadă nedeterminată. Din cele 50 de catedre titularizabile numai 35 au fost ocupate, mulți profesori renunțând la posturile oferite deoarece școlile sunt mult prea departe de localitățile de domiciliu, preferând un post pe perioadă determinată mai aproape de casă. Cele mai multe posturi libere au rămas la învățământul special. Posturile titularizabile rămase neocupate vor fi transformate în posturi cu perioadă determinată și vor fi oferite pentru suplinire în ședința de luni.
Numai două dintre celei trei candidate de 10 s-au titularizat astăzi, însă nici una în localitatea de domiciliu sau măcar în apropiere. De exemplu, educatoarea Luciana Chiriac, din Movilița, s-a titularizat la Grădinița din Șișcani, care aparține de Școala Gimnazială „Mihail Armencea” din Adjud. Cealaltă educatoare de 10, Ionelia Durlea din Gura Caliței a optat pentru postul de la Grădinița de la Scânteia, comuna Jariștea.
„Dacă nu voi reuși să mă detașez la o grădiniță cât mai aproape de casă, probabil voi sta cu gazdă în Focșani și voi face naveta la Jariștea”, a declarat educatoarea Ionelia Durlea.
Olga Ostafi, a treia profesoară de 10, urmează să intre la distribuirea posturilor în ședința de luni, pentru posturile de suplinire, neexistând nicio catedră titularizabilă conform disciplinei ei.
Conform metodologiei, titulari pot deveni doar profesorii care au obținut cel puțin nota 7 atât la proba practică sau la inspecția specială cât și la proba scrisă. Departajarea candidaților cu aceleași note s-a făcut în funcție de domiciliul candidatului, grade didactice și medii.
La educație fizică, un candidat a luat un post fără să aibă definitivatul. Acesta va fi angajat la școala pentru care o optat cu contract pe perioadă determinată, și este obligat ca în următorii patru ani să-și ia gradul didactic definitiv pentru a putea rămâne titular pe acel post.
La disciplina fizică, singurul post titularizabil de la Școala Gimnazială din Vulturu a fost ocupat de profesorul Ionel Dinu care a obținut nota 8,40 la proba scrisă a examenului de titularizare.
Cu toate că au învățat pentru examen și au muncit pentru inspecțiile de la clasă, mulți profesori care au obținut note peste 7 la examenul de Titularizare nu vor putea ocupa un post de titular. Aceștia vor putea preda într-o școală ca suplinitori calificați.
Candidații care au note mai mari de 5 vor fi repartizați în ședința publică de repartizare a suplinitorilor care va avea loc luni, 4 august, în sala de ședințe a Inspectoratului Școlar Județean, conform planificării pe discipline, care va fi afișată cu o zi mai devreme.
Unii candidați au uitat, probabil, către ce meserie s-au îndreptat și au venit la ședința de ocupare a posturilor îmbrăcați în tricou, blugi tăiați sau pantaloni scurți, încălțați cu teniși sau cu un decolteu mai mult decât generos. Întrebarea este dacă se vor duce la fel și în fața elevilor.