Premierul Victor Ponta a cerut, ieri, demiterea directorului Administrației Naționale Apele Române, Vasile Pintilie, aflat la acest moment în concediu pentru două săptămâni, au declarat agenției MEDIAFAX surse oficiale. Solicitarea de demitere a directorului de la Apele Române a fost adresată ministrului Mediului, în subordinea căruia funcționează instituția. Cererea a fost transmisă imediat după comandamentul pentru situații de urgență, reunit miercuri după-amiaza la Guvern.
Directorul Administrației Naționale „Apele Române” (ANAR), Vasile Pintilie, l-a sunat pe premierul Victor Ponta, după ce a aflat din presă că acesta ar fi cerut demiterea sa, și l-a informat că a coordonat, prin telefon, întreaga activitate a instituției în timpul inundațiilor. Informația a fost furnizată presei de purtătorul de cuvânt al ANAR, Ana-Maria Agiu, care a declarat că directorul instituției a vorbit la telefon cu premierul și i-a prezentat activitatea sa de la debutul inundațiilor. Agiu a precizat că Vasile Pintilie, care este în concediu de la începutul săptămânii, a coordonat, prin telefon, toate activitățile desfășurate de ANAR în această perioadă, fără a se deplasa la fața locului. Pintilie nu a precizat dacă premierul i-a comunicat, la finalul discuției, ceva legat de schimbarea sa din funcție.
Directorul general al Administrației Naționale „Apele Române”, Vasile Pintilie, a anunțat, miercuri seară, că își depune demisia de onoare din funcție.
Un număr de 1.184 persoane au fost evacuate de la producerea inundațiilor și 99 de locuințe au fost distruse, la care se adaugă alte 168 locuințe avariate și 2.003 case inundate, a anunțat ministrul de Interne, vicepremierul Gabriel Oprea, la Comandamentul pentru situații de urgență de la Guvern. El a mai precizat că inundațiile au afectat până în prezent, la nivel național, 223 anexe gospodărești, care au fost distruse, și 185 unități administrativ-teritoriale. Au fost afectate 7 drumuri naționale, pe porțiuni ce însumează 1,5 kilometri, 37 drumuri județene pe o distanță totală de 88,7 kilometri și 39 drumuri comunale pe porțiuni totale de 239 kilometri.
Meteorologii au emis o nouă avertizare cod portocaliu pentru județele Caraș-Severin, Mehedinți și Dolj, valabilă de joi, ora 03.00, până vineri, la aceeași oră. În cele trei județe va ploua torențial și se vor cumula local cantități de apă de 40-50 de litri pe metru pătrat și izolat peste 70 de litri pe metru pătrat.
De asemenea, județele Timiș, Hunedoara, Gorj, Vâlcea și Olt vor fi, de joi, ora 03.00, până vineri, la ora 10.00, sub avertizare cod galben de ploi și vijelii. În aceste județe vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului. Cantitățile de apă vor depăși local 20-25 de litri pe metru pătrat și izolat 50 de litri pe metru pătrat.
ANAR: Echipele noastre intervin în zonele afectate
Debitele râurilor aflate sub cod roșu și portocaliu de inundații au crescut și de aproape 400 de ori, informează Administrația Națională „Apele Române” (ANAR), care precizează că are echipe care intervin operativ în zonele afectate.
Ieri după amiază, se înregistrau creșteri importante de debite și niveluri, ca efect al propagărilor formate în aval, pe râurile, la trei stații hidrometrice fiind atinse cotele de pericol (echivalent cu cod roșu) și la alte trei stații hidrometrice fiind atinse cotele de inundație (echivalent cu cod portocaliu), conform comunicatului ANAR.
Timp de trei zile, au fost înregistrate precipitații cumulate care au depășit valori de 100 – 180 l/mp, în zona județelor Gorj, Vâlcea, Argeș și Teleorman. De asemenea, s-au înregistrat debite istorice cu probabilitate de revenire odată la 100, respectiv 200 de ani. Comparativ cu începutul lunii iunie, aceste debite au crescut până la 400 de ori.
Zona îndiguită între Buzești și Alexandria și aval de Alexandria este monitorizată pentru asigurarea tranzitării viiturilor. La confluența râului Cotmeana cu râul Argeș, în zona Bădești, se monitorizează foarte strict, existând o gardă de 30 cm. S-au dublat echipajele și utilajele, fiind transmiși către Alexandria peste 20.000 de saci de la Pitești și utilaje terasiere de la Giurgiu. În acest moment, se fac lucrări de consolidare și supraînălțare a digurilor.
În județul Vâlcea, pe râul Lotru, echipele Apelor Române au luat măsuri de asigurare a secțiunilor de scurgere a apelor din incintă. Viiturile formate anterior au fost atenuate și tranzitate prin acumulările Vidra, Malaia și Brădișor. La stația Malaia, a fost depășită cota de pericol cu 13 cm, iar la stația Valea lui Stan, cu 45 de cm. Echipele Apelor Române realizează un canal de scurgere a apei, în zona localităților Saliștea-Păscoaia, în aval de Brădișor. A fost afectat digul de apărare din localitatea Păscoaia fiind inundate terenuri agricole.
În zona Novaci pe sector aval până la Bengești, județul Gorj, se înregistrează tendința de scădere, fiind afectate lucrările hidrotehnice de apărare de mal în zona Novaci-Pociovaliștea, dar lucrările principale de îndiguire au rezistat. Pe acest sector, echipele Apelor Romane intervin cu oameni și utilaje pentru diminuarea efectelor inundatiilor, stoparea eroziunilor și menținerea lucrărilor în stare de funcționare.
Pe râul Jiu, se tranzitează viitura formată pe sectorul Răcari – Podari. Pe acest sector, se estimează că nu se vor produce pagube suplimentare, pentru ca lucrările de apărare (digurile) au capacitatea de tranzitare a acestui debit.
De asemenea, în județul Argeș, s-a preluat surplusul de apă acumulat pe râul Argeș și râul Doamnei, fiind atenuate viiturile prin acumulările Vâlcele, Budeasa și Golești. S-a reținut un volum de peste 12 milioane metri cubi. Acumularea Mărăcineni a fost închisă fiind reținut surplusul de apă și, în acest fel, au fost evitate inundațiile.
Pe râul Vedița, în zona localității Colonești, județul Olt, a fost depășită capacității proiectate a digurilor, apa trecând peste ele cu o lama deversantă de circa 10 cm pe o lungime de circa 1,5 km pe ambele maluri. Din acest motiv, s-au creat în mod natural mai multe breșe. De asemenea, apa a trecut peste podul DN Pitesti-Craiova. Sunt afectate localitățile Colonești, Barăști și Bătăreni.