Pompierii au dat cărţile pe faţă la Colegiul Prefectural

0
888


În ședința Colegiului Prefectural s-a discutat ieri și despre dotările Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vrancea cu tehnică specifică de intervenție. Chiar dacă anul trecut, ISU Vrancea a intrat în posesia unor mașini de intervenție noi, pompierii mai au nevoie și de alte autospeciale pe care să le folosească la intervenții. Pe lângă problema tehnicii, ei mai au și o problemă legată de gararea tehnicii din dotare. La Panciu, spațiile de garare sunt insuficiente, iar la Vidra, autospeciala nouă de lucru cu apă și spumă nu încape în garaj pentru că este mai înaltă decât ușa de acces. 
 Pompierii vrânceni au mașini dar nu au unde să le gareze, asta pentru că autospecialele noi sunt mai înalte decât ușile de acces în garaje. Acest lucru se întâmplă la Stația de Pompieri Vidra, unde noua autospecială de lucru cu apă și spumă nu poate fi băgată în garaj. În timp ce la Vidra, mașina de intervenție nu poate fi garată, la Stația de Pompieri Panciu nu sunt suficiente spații de garare pentru toate autospecialale de intervenție. Această situație a fost prezentată ieri, de către reprezentanții ISU Vrancea, la ședința Colegiului Prefectural. 
 Un alt aspect punctat de reprezentanții ISU Vrancea este acela că ar avea nevoie de o autospecială de lucru și salvare la înălțimi, dar și de o autospecială pentru stingerea incendiilor cu tracțiune 4×4, necesară pentru acțiuni în zonele de deal și de munte. În plus, pompierii mai vor și un autocamion platformă cu macara, necesar pentru transportul locuințelor modulare repartizate persoanelor sinistrate în urma diferitelor calamități naturale, dar și o  autospecială pirotehnică, necesară pentru transportul munițiilor asanate. „De asemenea este necesară și înlocuirea autospecialelor care au o vechime mai mare de 20 de ani care sunt depășite din punct de vedere moral și fizic.O altă problemă referitoare la tehnica de intervenție este reprezentată de spațiile de garare a acesteia care sunt fie insuficiente (la SP Panciu) fie inadecvate noilor tipuri de autospeciale (la SP Vidra autospecialae nu poate fi garată datorită faptului că este mai înaltă decât ușa de acces în garaj). Cu toate că o parte din tehnica de intervenție este învechită iar întreținerea acesteia se realizează cu dificultate, la nivelul unității se depun eforturi pentru menținerea acestora în stare de operativitate și îndeplinirea misiunilor ce ne revin”, au precizat reprezentanții ISU Vrancea. 
                  
 Pompierii vrânceni intervin în două județe
 În materialul prezentat la Prefectură, pompierii au vorbit și despre tipurile de risc din zona noastră. Potrivit reprezentanților ISU, principalele surse de risc din zona de competență sunt reprezentate de cutremure, incendii, inundații, incendii de pădure, alunecări de teren, accidente grave pe căile de comunicații și obiective industriale ce prezintă pericole de accidente majore în care sunt implicate substanțe periculoase. De asemenea, o altă sursă de risc este reprezentată de munițiile neexplodate. Echipa pirotehnică din cadrul Detașamentului de pompieri Focșani execută misiuni de cercetare, identificare, ridicare, transport, depozitare și distrugere a muniției rămase neexplodate în urma conflictelor armate, pe tot teritoriul județului Vrancea. Zona de competență a inspectoratului este reprezentată de tot teritoriul județului Vrancea iar suplimentar, pe baza principiul timpului minim de răspuns, ISU Vrancea intervine prin subunitatea din municipiul Adjud și pe teritoriul județului Bacău unde asigură prima intervenție pentru 9 comune.
 Din 18 mașini, 10 au o vechime mai mare de 20 de ani
 În dotarea parcului auto al Inspectoratului se regăsesc 18 autospeciale pentru stingerea incendiilor, 10 din acestea având o vechime de peste 20 de ani. „Menținerea în stare de operativitate a acestora este de cele mai multe ori îngreunată de lipsa pieselor de schimb în depozitul unității, lipsa fondurilor financiare pentru achiziționarea lor, cât și din cauza inexistenței pieselor de schimb pentru vehiculele care nu se mai fabrică. Alte 2 autospeciale au o vechime de 10 ani, iar 6 au intrat în dotarea unității în cursul anului 2013”, au adăugat reprezentanții ISU Vrancea. 
 În prezent, ISU Vrancea dispune de 15 autospeciale de lucru cu apă și spumă, 3 autospeciale complexe de primă intervenție la incendii, salvare și prim ajutor, o autospecială de intervenție și salvare la înălțimi, o autospecială pentru descarcerare de capacitate grea și prim ajutor calificat, o autospecială pentru descarcerare și prim ajutor calificat, 6 autoambulanțe de prim ajutor calificat tip B și una de terapie intensivă tip C. Pompierii mai au în dotare o autospecială pentru evacuarea fumului și gazelor, 4 autocamioane transport materiale și efective la intervenții, 4 motopompe remorcabile și 7 transportabile. În informarea făcută către Prefectură se arată că la categoria vehicul de transport utilitar amfibiu, pompierii au un vehicul pneumatic de 10 persoane și 4 ambarcațiuni pneumatice de 4 persoane, dar și o altă ambarcațiune cu carenă. La categoria echipamente pentru dezastre, pompierii vrânceni dispun de o o semiremorcă platformă Montikar – punct medical avansat dotat cu 2 corturi pentru acordarea primului ajutor în caz de cutremur, alunecări de teren, accidente colective, inundații, dar și echipamente pentru intervenție în mediul acvatic și pentru asanare pirotehnică. 
 Autospecialele primite anul trecut le sunt de mare ajutor pompierilor
 Situația ar fi fost dezastruoasă dacă anul trecut, ISU Vrancea nu ar fi fost înzestrat, în urma demersurilor președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, cu echipamente specifice, prin Programul Operațional Regional 2007 – 2013, derulat prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Sud Est” pentru Situații de Urgență, reprezentată la nivelul județului de Consiliul Județean.
          În calitate de beneficiar direct al proiectului, ISU Vrancea a fost înzestrat cu 
3 autoambulanțe (două de prim ajutor calificat tip B, respectiv una de terapie intensivă tip C) marca Citroen, tipul Jumper, tracțiune 4×2 – utilizate pentru acordarea primului ajutor medical de urgență și transportul persoanelor către unitățile spitalicești, o autospecială pentru descarcerare de capacitate grea și prim ajutor calificat marca Mercedes Benz, tracțiune 4×4 – destinată intervenției pentru descarcerare și salvare în cazul producerii diferitelor tipuri de accidente rutiere, tehnologice sau catastrofe, dar și 3 autospeciale de capacitate mărită pentru stingerea incendiilor, descarcerare și prim ajutor calificat marca Roman, tracțiune 6×6. De asemenea, s-au mai primit 3 autospeciale de capacitate medie pentru stingerea incendiilor, descarcerare și prim ajutor calificat marca Man, tracțiune 4×2. „De asemenea, prin grija Consiliului Județean Vrancea unitatea a fost dotată cu 2 vehicule de transport utilitar amfibiu, model ARGO 8×8, tipul 750 HDI destinate deplasării în zonele greu accesibile, cum ar fi : pe toate tipurile de medii umede, inclusiv ape curgătoare lente, râuri și chiar mici lacuri; peste cele mai dificile medii de nisip; prin zăpadă adâncă; în teren sau zone inundate; prezintă aderență mărită pe gheață; permit deplasarea în zone de teren accidentate în pantă, în orice anotimp. Capacitatea de transport permite deplasarea cu până la 6 persoane pe uscat și 4 pe apă, iar în condițiile transportării unei victime permite deplasarea cu 4 persoane (victima pe targă plus 3 persoane)”, au adăugat reprezentanții ISU Vrancea. 
 Ei au mai spus că în comparație cu vechile autospeciale, noile autospeciale sunt echipate cu sisteme moderne de înaltă fiabilitate, ca rezultat al dezvoltării științifice și tehnologice, ce asigură îmbunătățirea capacității de răspuns în situații de urgență la nivelul județului Vrancea prin reducerea timpului de intervenție pentru acordarea primului ajutor calificat și pentru intervenții în situații de urgență, prin creșterea performanțelor tehnice ale autospecialelor, respectiv a echipamentelor din dotarea acestora. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here