Trei lansări de carte și alte câteva manifestări culturale deosebite vor avea loc, pe parcursul lunii august, la Biblioteca Județeană „Duiliu Zamfirescu” Vrancea. Astfel, marți, 5 august, de la ora 11.00, Sediul central al instituției de cultură va găzdui o serie de evenimente sub genericul „Primul Război Mondial: 100 de ani – Vrancea eroică”. Cu acest prilej va avea loc lansarea cărții „Mărășeștii în fapte și imagini – O istorie în date”, prezentată de profesorii Aurel Neculai și Ion Stănel. Totodată, vor fi vernisate expozițiile tematice de carte curentă, imagini și documente din colecțiile speciale ale Bibliotecii Județene. Potrivit comunicatului de presă trimis redacției noastre, aceste expoziții vor fi organizate atât la parterul cât și la etajul sediului central, după cum urmează: Primul Război Mondial: 100 de ani – Vrancea eroică; Primul Război Mondial în literatură; Scriitori eroi. Totodată, va avea loc o interesantă prezentare a unor documente inedite din colecții personale, cu tema Primului Război Mondial.
Joi, 7 august, tot la sediul central va avea loc lansarea volumului de poezie „Cartea inimii” a lui Hristache Lungu, cel care a fost prieten și coleg de școală cu Nicolae Labiș, și ziarist. Cartea a văzut lumina tiparului în urma articolului publicat în cotidianul nostru despre viața lui Hristache Lungu, reportaj care a ajuns la inima editorului Constantin Marafet, de la Editura Rafet din Râmnicu Sărat. El a asigurat apariția cărții lui Hristache Lungu în mod absolut gratuit și va participa la evenimentul lansării. Povestea autorului „Cărții inimii” o puteți reciti accesând: http://www.monitorulvn.ro/articole/video-si-galerie-foto-povestea-poetului-ziarist-vrancean-care-a-fost-prieten-cu-nicolae-labi_2_161623.html
Volumul „Cartea inimii” va fi prezentat de Teodora Fîntînaru, managerul Bibliotecii Județene „Duiliu Zamfirescu” Vrancea, Gheorghe Neagu, președintele Asociației Culturale „Duiliu Zamfirescu” și editorul Constantin Marafet.
Vineri, 8 august, de la ora 14.00, va avea loc lansarea cărții „Scriitorul de vagoane și alte povestiri aproape adevărate”, scrisă de Alex Pleșcan și apărută anul acesta la Editura Tracus Arte. Evenimentul literar organizat de Biblioteca Județeană Vrancea în parteneriat cu Instituția Prefectului Vrancea va avea loc la sediul central al bibliotecii. „În prezența autorului vor vorbi despre volumul „Scriitorul de vagoane și alte povestiri aproape adevărate” Teodora Fîntînaru, director al Bibliotecii Județene Vrancea, profesor Mihaela Neagu și Traian Negulescu, director al Direcției Județene pentru Cultura Vrancea”, se precizează în comunicatul de presă trimis redacției noastre.
„Biblioteca de Vacanță” din Grădina Publică
Evenimentele lunii august vor continua cu ediția a VIII-a a „Bibliotecii de Vacanță” ce va avea loc în perioada 25-29 august, între orele 16.00 – 19.00, în Grădina Publică. Partenerul din acest an al acesteia va fi Editura Litera. „În Grădina Publică din Focșani comunitatea focșăneană beneficiază gratuit de aceleași servicii ca și la sediile bibliotecii: înscriere, împrumut, restituire, consultare și rezervări de titluri, prin acest program ce se înscrie în manifestările de tradiție ale Bibliotecii Județene, având rolul de a promova și stimula lectura în familie și de a atrage spre lectură un număr cât mai mare de cititori. Ajunsă la a VIII-a ediție, Biblioteca de Vacanță este o veritabilă sărbătoare a lecturii în aer liber ce își așteaptă și anul acesta cititorii interesați de cunoaștere. Aceștia vor putea descoperi mai multe informații despre serviciile și colecțiile deținute, biblioteca realizând în acest fel și un sondaj al gusturilor de lectură ce va fi folosit în politica sa de achiziții”, transmite Maria Cristina Olaru, purtătorul de cuvânt al Bibliotecii Județene.
Pe 29 august, la ora 16.00 va avea loc închiderea programului „Bibliovacanța”. Se va marca închiderea cluburilor gratuite organizate în perioada vacanței de vară la Secția pentru copii și tineret „Oana Diana Renea” a Bibliotecii Județene Vrancea.
La cele 6 cluburi de lectură, desen, hand-made, film, balet și clubul adolescenților de inteligență emoțională s-au înscris peste 170 de elevi, care și-au petrecut vacanța de vară într-un mod activ, instructiv și recreativ în bibliotecă. Cu prilejul festivității de închidere a cluburilor, atât elevii participanți cât și voluntarii care au sprijinit desfășurarea acestor cluburi vor fi răsplătiți cu diplome și alte surprize.