După finalizarea lucrărilor de reabilitare a Bisericii din Bordești, autoritățile județene vor să îi redea prestigiul de acum o sută de ani. Direcția de Cultură a început demersurile pentru recuperarea de la Muzeul de Artă Națională a frescii bisericii, în special autoportretul zugravului Pârvu Mutu și tabloul votiv. Demersurile sunt realizate împreună cu Consiliul Județean, Instituția Prefectului, Episcopia Buzăului și Vrancei.
Situația actuală a Bisericii a fost prezentată la ședința Colegiului Prefectural de ieri. „Pentru Vrancea, anul Brâncoveanu este un moment de reflexie față de patrimoniul cultural local care a suferit de-a lungul anilor. În Vrancea, biserica de la Bordești, zidită inițial ca mănăstire este construită în stil brâncovenesc și este deosebit de valoroasă din punct de vedere al patrimoniului atât prin ornamentații cât și prin pictura în frescă realizată de Pârvu Mutu”, a arătat directorul Direcției de Cultură, Traian Negulescu. Acesta a precizat că, din păcate, fresca realizată de Pârvu Mutu a fost afectată de-a lungul timpului fiind scrijelită cu diverse obiecte.
Biserica Adormirea Maicii Domnului din Bordești a fost ctitorită între anii 1698-1699 de căpitanul Mănăilă, dregător al Sfântului Constantin Brâncoveanu și poartă hramul „Adormirea Maicii Domnului”. În 1911, ca urmare a degradării, biserica este părăsită definitiv dar pentru salvarea sa au fost făcute demersuri importante, inclusiv de către savantul Nicolae Iorga. Acestea au avut ca rezultat declararea ca monument istoric prin decretul regal 57 semnat la 10 martie 1915 de către regele Ferdinand I. Biserica a fost închisă aproape 100 de ani iar șantiere de restaurare s-au deschis înainte de 1989. Lucrările de reabilitare a bisericii au avut loc în perioada 1994-2010. Pârvu Mutu a fost zugravul bisericesc preferat al familiilor domnești Cantacuzino și Brâncoveanu.
Pentru promovarea patrimoniului cultural al Vrancei, au fost inițiate mai multe acțiuni de Direcția de Cultură. Au fost deja demarate demersuri pentru sfințirea Bisericii de la Bordești și deschiderea acesteia către public. Demersurile sunt realizate împreună cu Consiliul Județean și Prefectură. Directorul Traian Negulescu ne-a declarat că deja au fost purtate primele discuții cu reprezentanții Muzeului Național pentru realizarea unui eveniment dedicat renascentismului cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului. Evenimentul este programat pentru 22 septembrie iar conducerea Direcției de Cultură speră să îl organizeze la Biserica din Bordești. Totodată, pentru data de 10 martie 2015, Direcția de Cultură vrea să realizeze la Bordești un seminar dedicat aniversării a 100 de ani de la declararea bisericii ca monument istoric.