Roșiile sunt unele dintre cele mai consumate alimente din lume, însă cu siguranță există numeroase lucruri pe care oamenii nu le cunosc despre acestea.
Huffington Post a alcătuit o listă cu 10 lucruri mai puțin cunoscute despre roșii.
1. Oamenii credeau că roșiile sunt otrăvitoare
În anii 1700, europenii se temeau să consume roșii deoarece aristocrații se îmbolnăveau și mureau după ce le mâncau. Roșia a primit porecla de „mărul otrăvitor”. Problema nu erau însă roșiile, cu farfuriile din aliaj de cositor și plumb pe care acestea erau servite. Din cauza acidității crescute a roșiilor, acestea deveneau otrăvitoare.
2. China este cel mai mare producător de roșii
Å¢ara, care nu are un obicei din a consuma roșii, este urmată în clasament de Statele Unite. China exportă marea majoritate a recoltelor de roșii.
3. Americanii mănăncă aproximativ 10 kilograme de roșii pe an
Aproximativ jumătate din cantitate este consumată sub formă de sos de tomate și ketchup.
4. Roșia poate fi numită „piersica lup”
Denumirea științifică a roșiei este Lycopersicon lycopersicum, care înseamnă „piersica lup”.
5. Roșiile nu trebuiesc păstrate în frigider
Aerul rece din frigider împiedică roșiile să se coacă și le alterează textura. Pentru a-și păstra gustul, roșiile trebuiesc păstrate la temperatura camerei
6. Roșiile pot fi folosite pentru îngrijirea pielii
Datorită acidului pe care îl conțin, roșiile pot fi folosite pentru curățarea petelor de pe piele. Pulpa de roșii aplicată pe ten ajută, de asemenea, persoanele cu piele grasă.
7. Roșiile sunt originare din Anzi
Roșiile au fost cultivate pentru prima dată de azteci și incași, în anii 700 Î.H., și nu provin din Italia, așa cum se credea până acum.
8. Primele tipuri de roșii nu au avut culoarea roșie
Primele roșii erau mici și de culoare galbenă, ceea ce explică numele italian pe care l-au primit când au fost aduse în Europa (n.r. pomi d’oro).
9. Există aproximativ 10.000 de tipuri de roșii în întreaga lume
10. Roșiile sunt de fapt fructe
Din punct de vedere botanic, roșiile sunt fructe. Însă în 1893, Curtea Supremă a decis că acestea pot fi denumite și „legume”.