Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798
Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798

Podgorenii cer ajutorul statului în cazul viilor afectate de MANĂ


Comitetele locale pentru situații de urgență din comunele viticole afectate de mană vor evalua situația pagubelor înregistrate din cauza acestei boli a viței de vie. Acțiunile sunt demarate după ce primăria din Jariștea a informat Prefectura, respectiv Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, despre situația dezastruoasă în care se găsesc viile vrâncenilor în acest an. Decizia referitoare la evaluarea pagubelor produse de mană a fost luată în ședința de vineri dimineață a CJSU, iar în cadrul acțiunii derulate în localități vor fi implicați și specialiștii Direcției Agricole. După întocmirea situației cu pagubele, va fi înaintată o documentație către Ministerul Agriculturii pentru ca viticultorii să primească substanțe care să îi ajute în tratamentele care trebuie aplicate viilor. 
 Ploile puternice din ultimele luni au creat pagube importante, mai ales din cauze neputinței viticultorilor de a interveni pentru a face toate lucrările. Iar acolo unde s-au făcut și via arată cât de cât bine, podgorenii se tem să calculeze câți bani au investit în acest an. Una dintre viile care a scăpat până acum de atacul manei este la Casa Panciu. Adminstratorul podgoriei spune că în ultimele luni au căzut precipitații impresionante. Au fost zile în care au curs din cer peste 75 de litri pe metru pătrat. Iar aceasta în luna iulie, perioada care ar fi trebuit să fie secetoasă dacă ar fi fost să ne luăm după prognoza meteorologilor din primăvară. La aceasta se adaugă și grindina care a căzut în ultimele zile. Peste o sută de hectare de culturi agricole au fost afectate la Å¢ifești și alte șase hectare la Străoane. 
 Mana atacă toate organele verzi, frunze, lăstari tineri, ciorchini, inflorescențe, flori și boabe iar podgorenii vor să primească un ajutor din partea statului, măcar prin reducerea proporțională a impozitului pe venit care trebuie plătit anual la Finanțe. La Jariștea, una dintre localitățile cel mai afectate, oamenii sunt disperați pentru că pierd 60% din producție într-un an dificil, cu prețuri mici la vin și costuri mari la lucrările agricole. 
„Pierderile din cauza manei cred că depășesc 60% la nivelul comunei Jariștea. Este un an dificil pentru podgoreni care văd cum pierd munca lor de un an de zile. S-au făcut hârtii către Direcția Agricolă dar cei de acolo spun că nu este de competența lor și trebuie să ne adresăm celor de la Situații de Urgență. Trebuie găsită o soluție, măcar să nu mai plătim impozitul pe norma de venit dacă nu primim alt ajutor din partea statului”, ne-a spus un viticultor din Jariștea.  
 Podgorenii spun că, deși nu este vorba de grindină sau secetă, condițiile meteo au fost speciale în acest an, iar mana poate fi considerată o calamitate naturală. „Sunt considerate calamități naturale pierderile cantitative și calitative de recolte, mortalitatea și/sau sacrificarea de necesitate a animalelor, produse printr-o manifestare distructivă a unor fenomene naturale și a bolilor, pe areale extinse”, se arată în legea 381 din 2002.
 Procedura prin care agricultorii beneficiază de reducerea impozitului pe venit a fost publicată în acest an. Actul normativ prin care este modificat Codului Fiscal prevede că este anulat impozitul pe venitul agricol, proporțional cu gradul de calamitate constatat, pentru contribuabilii care au desfășurat în anul 2013 activități agricole și care au suferit pierderi de venit. Facilitatea se acordă pentru cazurile în care producția agricolă nu a fost asigurată și a fost calamitată în proporție de peste 30%. Paguba trebuie dovedită printr-un documente emis de autoritatea competentă  iar cei care au plătit deja contribuțiile beneficiază de restituirea sumelor achitate.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?