Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784

GALERIE FOTO:Cărţile second-hand, vândute la preţuri de chilipir pe tarabele din Obor şi la anticariatul din gang


Atunci când vrei să îți cumperi o carte și nu ai suficienți bani să iei una nouă, vrei o ediție mai veche sau pur și simplu îți face plăcere să citești de pe pagini îngălbenite de vreme, cel mai simplu e să cumperi de la anticariat. Aici poți găsi o gamă variată de cărți din domenii diferite în ediții mai noi sau mai vechi. La anticariatul din centrul Focșaniului oferta de carte este variată: romane de dragoste, polițiste, autori clasici atât din literatura română cât și din literatura străină, cărți pentru copii, dicționare, cărți de medicină, tehnică, dar și manuale școlare.
 Ce fel de oameni își vând cărțile și cine le cumpără
 Cărțile sunt achiziționate de la persoane fizice care le vând din diferite motive cum ar fi nevoia de bani, lipsa spațiului de depozitare sau își schimbă domiciliul. „Cărțile le achiziționăm în general de la persoane fizice. Nu cumpărăm orice carte, aducem numai cărți bune, de autori cunoscuți, cumpărăm ceea ce știm că se caută”,  ne-a spus Petrică Tudoroiu, vânzător la anticariatul „din gang”. Prețurile variază în funcție de carte, autor, domeniu, dacă este ediție mai nouă sau mai veche, dar și de cât de cerută este cartea. De exemplu, prețul romanelor de dragoste variază între 4 și 8 lei, cele polițiste costă între 2 și 6 lei, cele de medicină încep de la 5 lei și pot ajunge și până la 100 de lei, cum este cazul unei Agende medicale din 2003. Cumpărătorii, care sunt din ce în ce mai puțini, sunt din toate categoriile, de la pensionari, profesori, elevi până la doamne casnice. „Avem clienți din toate categoriile de vârstă dar cei mai mulți sunt trecuți de 40 de ani, iar cele mai bine vândute cărți sunt romanele de dragoste, căutate mai ales de către doamne, dar se mai caută și autorii clasici, și cărțile de medicină„, a mai adăugat Petrică Tudoroiu.
 Shakespeare, Sandra Brown și probleme de teoria probabilităților pe tarabă în Obor
 Un alt loc de unde puteți achiziționa cărți vechi este târgul din Obor. Aici, în fiecare miercuri și duminică, pensionari și persoane care nu au un loc de muncă, dar care vor să-și câștige cumva existența, vând și cărți second-hand, pe lângă telefoane mobile, bijuterii, scule de meșterit și alte obiecte vechi.
 La o tarabă îl întâlnim pe domnul Constantin. Pensionar fiind încearcă să mai câștige un ban în plus vânzând bibelouri și câteva cărți din domeniul medical pe care le dă la preț de chilipir, de la 3 la 5 lei, în funcție de carte, dar și așa spune că lumea nu prea cumpără cărți. „Cărțile sunt ale mele de acasă, mai am vreo 200. Nu vin mereu cu cărți. Am avut o colecție de 500 de discuri cu muzică, adunate în tinerețe, pe care le-am vândut. Ce să facem? Pensia este mică, trebuie să cumpăr și medicamente, haine purtăm ce avem sau cumpărăm de la second-hand.”, a spus domnul Constantin.
 
 Tot la prețuri de nimic vinde cărți și domnul Adrian. În oferta sa de carte întâlnim: Shakespeare, Jules Verne, o culegere cu probleme de matematică, una de economie și altele. Spune că are cărțile de la un vecin, care s-a mutat și i le-a lăsat lui, neavând ce să mai facă cu ele. „Nu vând mereu cărți. Pe astea le am de la un vecin care s-a mutat. Mai am doi saci cu cărți acasă. Nu prea cumpără lumea. Persoanele care  cumpără sunt de obicei cele trecute de 50 de ani, care știu valoarea unei cărți sau caută ceva anume.”, ne-a precizat domnul Adrian.
 La o altă tarabă găsim cărțile aranjate frumos pe două suporturi. Cărți polițiste, romane de dragoste, cărți din domeniul medical, de apicultură și o culegere cu probleme de teoria probabilităților fac parte din oferta de carte a domnului Ionel. Cărțile sunt în principal din biblioteca personală, dar mai și cumpără de la diferite persoane pentru a le revinde. Prețurile de chilipir, 1-2 lei nu fac să aibă mai mulți cumpărători. Spune că lumea nu mai citește, și că nu se fac bani din vânzarea de cărți. „Cărțile le cumpăr de la persoane fizice. Am avut și din biblioteca personală. Nu prea cumpără oamenii. Duminica vând puțin mai bine, maxim 10 cărți. Azi am vândut numai două. Lumea, mai ales tineretul nu mai cumpără cărți. Persoanele care mai cumpără sunt persoane în vârstă. Nu se fac bani din vânzarea de cărți.„, a precizat domnul Ionel.
 Înghesuite pe o altă tarabă găsim alte cărți. Vânzătorul spune că le vinde pentru că nu-i mai sunt utile acasă. „Copiii vor să vadă povestea, nu să o citească. Fiica mea de 6 ani vrea să vadă poveștile pe calculator, se plictisește dacă îi citesc o poveste. Eu la școală învățam după cărți, nu după calculator.” spune domnul Marian. „Prețul cărților variază în funcție de carte: 3,  5 , 10 lei. Dacă sunt cărți de autori mai cunoscuți, mai căutați, prețul este mai mare. Dar se mai negociază. Romanele polițiste și romanele de dragoste sunt cele mai căutate, dar se mai caută și cele de medicină, de apicultură, pomicultură, tehnică și construcții.” a adăugat domnul Marian.
 Cărțile second-hand, indiferent de valoarea lor, încep să piardă teritoriu în fața celor noi sau a celor digitale. Persoanele care își schimbă mobila vor prefera cărți noi, cu coperți frumoase, care să dea bine în bibliotecă, chiar dacă, poate, nu le vor deschide niciodată. Tinerii posesori de tablete sau de telefoane inteligente vor prefera cărțile electronice sau vor apela la internet pentru a citi un rezumat al unui roman cerut la școală sau vor vedea ecranizarea acestuia. Copiii vor fi atrași de cărți noi, cu poze frumos colorate, iar cărțile vechi vor ajunge, cel mai probabil, la centrele de colectat maculatură sau la câțiva nostalgici care miros o carte înainte de a o citi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?