Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

GALERIE FOTO:Se pot depune cereri pentru internarea în Căminul de bătrâni din Fitionești


Centrul de Asistență și Suport pentru Persoane Vârstnice, înființat în satul Ghimicești, comuna Fitionești, de primărie, este gata să-și primească beneficiarii. Partenerul autorității locale este Filiala de Cruce Roșie Vrancea, care asigură managementul, angajarea echipei și furnizarea de servicii de asistență socială specializate. Orice vârstnic care se află în dificultate poate deveni, pentru perioade mai lungi sau mai scurte de timp, rezidentul acestui cămin, care are 26 de locuri, cererile putând fi depuse fie la Primăria Fitionești (telefon 0237.677.822), fie la sediul Filialei de Cruce Roșie Vrancea din Focșani, strada Dimitrie Cantemir nr. 5 (telefon 0237.206.961 sau 0237.206.960). De serviciile oferite de specialiștii acestui centru pot beneficia și vârstnici cu diferite nevoi, din zonă. Este vorba de servicii de consiliere privind drepturile de protecție și asistență socială, servicii de evaluare și asistență psiho-socio-medicală, kinetoterapie, masaj și gimnastică pentru recuperare, băi galvanice, servicii de terapie ocupațională, servicii de socializare, etc.
 Cu siguranță nu există om care să dorească să-și trăiască apusul existenței altundeva decât în casa în care și-a dus viața, însă, din păcate, destui vârstnici ajung, din diverse motive, să aibă nevoie de internarea într-un cămin. Fie pentru că rămân singuri și le este imposibil să se mai îngrijească, fie pentru că nu doresc să le fie povară copiilor sau pentru că pur și simplu aparținătorii lor nu le pot asigura cele necesare, și atunci un loc în siguranța unui cămin reprezintă soluția cea mai fericită. Indiferent de motive, foarte multe cereri de internare s-au îndreptat, de-a lungul timpului, către Filiala de Cruce Roșie Vrancea, către primării sau către Direcția pentru Protecția Persoanelor Adulte cu Handicap (DPPAH)Vrancea. 
 Locurile în centre sau în locuințele protejate ale Crucii Roșii s-au dovedit a fi insuficiente, numai la sediul instituției de caritate vrâncene adunându-se, în ultimul an, 12 astfel de cereri care până în acest moment nu au putut fi rezolvate. Pentru câțiva dintre acești solicitanți, timpul nu a mai avut răbdare, ei trecând la cele veșnice. Pentru alții, aparținătorii au găsit unele soluții, în timp ce câțiva nu îndeplinesc condițiile care să le permită internarea într-un cămin. Dintre cele 12 cereri, au rămas doar două valabile în acest moment. 
 De asemenea, în acest moment, la sediul DPPAH Vrancea sunt înregistrate 19 cereri ale tot atâtor vârstnici care stau la coadă de multă vreme pentru un loc într-un cămin. Toți aceștia, chiar dacă nu mai sperau, au acum șansa unui loc unde să fie îngrijiți în funcție de nevoile lor și mai ales, unde să nu mai fie singuri. Și anume, la Centrul de Asistență și Suport pentru Persoane Vârstnice, un centru ultra-modern, înființat de Primăria Fitionești, în satul Ghimicești, cu fonduri europene.   
 Crucea Roșie Vrancea, partenerul autorității publice Fitionești
 Centrul din Fitionești, care își așteaptă beneficiarii, va fi coordonat metodologic de Crucea Roșie Vrancea, care deține expertiză și acreditare pentru furnizarea serviciilor specifice asistenței persoanelor vârstnice și nu numai. Instituția de caritate vrânceană este, de altfel, cunoscută ca fiind activă în domeniul serviciilor sociale din județul nostru, organizația fondând până în momentul de față cinci centre sociale la nivelul Vrancei, care funcționează de ani buni și care și-au dovedit eficiența. „Beneficiarii acestui proiect nu sunt doar cele 26 de persoane vârstnice aflate într-o stare de dificultate socială, care vor fi găzduite în centru pe diferite perioade de timp, ci și alte persoane vârstnice din zona de nord a județului Vrancea, în medie încă 40 de persoane lunar, care vor beneficia la nivel de centru de servicii de consiliere și asistență socială, servicii de recuperare prin gimnastică și kinetoterapie, servicii de socializare și terapie ocupațională. Nu este o misiune ușoară de a ne asuma furnizarea, încă o dată, a serviciilor sociale în cadrul acestui cămin. Aparent, totul pare ușor. În realitate, sub acest lucru se ascunde o muncă titanică, neîntreruptă zi și noate. Noi, în calitate de angajator, împreună cu autoritatea locală Fitionești, am avut o primă întâlnire cu cei care au solicitat un loc de muncă aici, iar înainte de obligațiile contractuale, i-am rugat să-și însușească și să aprofundeze principiile pe baza cărora funcționează Crucea Roșie”, a declarat Rodica Davidean, directorul Filialei de Cruce Roșie Vrancea. Ea a precizat că echipa care va lucra la centrul de la Fitionești este formată aproape în totalitate din persoane din comună, dezavantajate pe piața muncii. 
 Beneficiarii căminului vor fi deserviți de asistenți sociali, instructor animator, infirmiere, psiholog, asistente medicale, medic, administrator general, coordonator centru, bucătar, ajutor de bucătar și îngrijitor curte. „Toate persoanele care vor lucra aici devin membri de Cruce Roșie și își vor completa formarea prin cursurile oferite de Filială și în calitate de furnizor autorizat de formare pe piața muncii, în ocupații din domeniul socio-medical. Vom organiza traininguri de formare profesională și schimburi de experiență cu celelalte centre ale Crucii Roșii și cu alte ONG-uri de profil cu care colaborăm. Crucea Roșie Vrancea va dezvolta, alături de liderul de proiect Consiliul Local Fitionești, și activități de voluntariat la nivel de comunitate, pentru antrenarea tuturor actorilor sociali în rezolvarea problematicii persoanelor vârstnice neajutorate și pentru găsirea altor resurse materiale și umane necesare susținerii Centrului”, a mai declarat Rodica Davidean. 
 Centru la cele mai înalte standarde, servicii la fel! 
 Serviciile furnizate de Filiala de Cruce Roșie Vrancea la nivelul Centrului vor fi: servicii de consiliere privind drepturile de protecție și asistență socială; servicii de asistență și suport pentru persoane vârstnice, inclusiv pentru cele dependente, prin servicii de găzduire permanentă, asigurarea condițiilor de igienă personală, asigurarea condițiilor de locuit și asigurarea hranei; servicii de evaluare și asistență psiho-socio-medicală; kinetoterapie, masaj și gimnastică pentru recuperarea neuro-psiho-medicală; asistență socio-medicală; servicii de terapie ocupațională; servicii de socializare (activități recreative, culturale, etc.), activități comunitare și de participare  socială a beneficiarilor (festivități locale, aniversări, excursii,etc.)
 Centrul de la Fitionești este amenajat și dotat la cele mai înalte standarde. Are zece camere cu câte două locuri și alte două cu câte trei locuri, fiecare dintre acestea având toaletă și baie proprie. Alături de camera de primire se află un chioșc de ziare. Grupuri sanitare separate se află și lângă sala de mese, iar bucătăria, sub care se află magazia, este dotată cu toată aparatura electrocasnică profesională necesară, iar dulapurile sunt pline cu tacâmurile și vesela necesară, care-și așteaptă utilizatorii.
Beneficiarii centrului au la dispoziție și câteva săli de recuperare, utilate cu paturi speciale de masaj, cu telecomandă, aparate pentru boli cardio- vasculare, aparate de fitness și cadă profesională pentru băi galvanice. De asemenea, în centru mai este un cabinet destinat medicului, o cameră de gardă pentru personalul ce va asigura permanența și o sală de socializare, unde vârstnicii se pot delecta jucând table, șah, ascultând muzică, citind, pictând sau uitându-se la filme. Vestiarele, filtrul sanitar cu dușuri și grupuri sanitare pentru salariați, spălătoria, uscătoria și călcătoria se află la etajul centrului și, pentru ca rufele să urmeze un circuit perfect igienic, clădirea a fost prevăzută și cu două lifturi special pentru acestea. Pe unul sunt urcate rufele murdare, iar pe celălalt sunt coborâte cele curate. 
„Construirea și amenajarea acestui centru a necesitat aproximativ un milion de euro cu tot cu dotări. Proiectul a fost derulat de Consiliul Local Fitionești în parteneriat cu Consiliul Județean Vrancea și cu Filiala de Cruce Roșie Vrancea. Ca și surse de finanțare vor fi contribuțiile beneficiarilor, sponsori, precum și fonduri alocate în urma unui contract încheiat între autoritatea locală și Consiliul Județean. Persoanele vârstnice beneficiare ale acestui centru au asigurate cele mai bune condiții de locuit, de petrecere a timpului, și cele mai bune servicii specializate oferite de specialiștii angajați de Crucea Roșie Vrancea, care asigură partea managerială. E o zonă liniștită, cu aer curat, avem amenajată și o grădiniță cu bănci și copaci, iar distanța până la Focșani este de 37 de kilometri. Sperăm ca vârstnicii ce vor veni aici să se simtă cât mai bine. Și interesul celorlalți locuitori ai zonei este foarte mare, dorind și ei să beneficieze aici de servicii”, a declarat Iordache Cazacu, primarul comunei Fitionești.
Potrivit acestuia, promovarea unui astfel de proiect reprezintă o preocupare a comunității Fitionești pentru creșterea calității vieții persoanelor vârstnice și pentru asistența socială a categoriilor defavorizate, întărind capacitatea administrației publice locale prin înființarea unui obiectiv social foarte necesar la nivelul județului Vrancea.
 Găzduire și servicii acordate pe perioade diferite
  Potrivit proiectului, grupul țintă de 26 beneficiari are un caracter mobil, aceștia fiind găzduiți pe perioade mai mari sau mai mici, în funcție de posibilitatea de integrare în familie, pentru unii din beneficiari, sau de rezolvare a altor probleme privind condițiile minime de viața ale acestora. Serviciul de asistență al Centrului va ancheta situația socială, familială și economică a fiecărui beneficiar în momentul admiterii în Centru și va încerca găsirea unor soluții pentru ieșirea din starea de dificultate socială a beneficiarului și aducerea acestuia cât mai aproape de familie, în cazurile în care persoana vârstnică nu este singură și are alte posibilități de îngrijire. 
„Mobilitatea grupului în sensul că grupul țintă este reînoit periodic cu alți beneficiari, este determinată și de alți factori  precum: emigrări ale familiilor beneficiarilor, decese, etc. Foarte important de precizat este faptul că serviciile de informare, consiliere socială și îndrumare privind accesarea unor drepturi pentru persoane vârstnice, cât și serviciile de recuperare cu programare și serviciile de terapie ocupațională, sunt servicii care pot fi accesate și de alte persoane vârstnice din zonă (aproximativ 600 persoane), cu diferite nevoi de recuperare socio-medicală și de reinserție socială. Familiile vârstnicilor care vor fi găzduiți în Centru, pe diferite perioade, vor beneficia indirect de diminuarea costurilor avute prin îngrijirea persoanelor vârstnice, prin utilizarea timpului alocat îngrijirii unui bătrân pentru alte activități cu valoare socială: educația copiilor, ocuparea prin muncă sau alte activități familiale”, se precizează în proiect.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?