Localnicii din Ploscuțeni vor să reînvie tradițiile, cântul și jocul popular prin organizarea Festivalului „Susur de dor”, ce va avea loc duminică, începând cu ora 12.00, în parcul din centrul comunei. Proiectul, aflat la prima ediție, a pornit de la ideea că „adulții trebuie să-și amintească, iar noi trebuie să învățăm care ne sunt rădăcinile pentru a nu mai rătăci printre curentele în care ne aruncă societatea de azi. Pentru ca o comunitate să fie unită e nevoie ca toți să știe că au pornit din același loc. De aceea, persoanele implicate aparțin diferitor categorii de vârstă și sociale: copii, tineri, adulți, oameni de rând, cadre didactice, persoane publice”, spun organizatorii festivalului.
În cadrul acestei manifestări vor fi interpretare cântece populare, se vor dansa hore și sârbe, va avea loc o șezătoare, vor fi recitaluri instrumentale, în interpretarea lui Iulian Stoica, tânărul aproape orb care studiază muzica în Italia. De asemenea, cei prezenți în centrul comunei se vor bucura și de cântecele solistului Alin Stoica. De altfel, cei doi vor asigura sprijinul instrumental și tehnic pe toată durata festivalului.
Copiii din Ploscuțeni au început repetițiile pentru acest eveniment încă din iarnă, au învățat cântece și dansuri populare, iar pentru o mai buncă cunoaștere a comunei, inițiatorii festivalului au editat și o revistă cu informații despre localitate. De asemenea, primăria a achiziționat costume populare pentru cei care participă la eveniment în calitate de artiști.
Festivalul va fi organizat la inițiativa Asociației „Familia Kolping” Ploscuțeni prin cadrele didactice Monica Benedic și Elena Minuț, membre ale asociației. Prezent la festival va fi și un grup din Oituz, membru al „Familiei Kolping”. Instituțiile implicate în proiect sunt „Familia Kolping” Ploscuțeni, Åcoala Gimnazială din localitate, Consiliul Local, Biserica Romano-Catolică „Înălțarea Sfintei Cruci”.
Un proiect similar a mai existat în Ploscuțeni în urmă cu 20 de ani. De asemenea, cu mulți ani în urmă, în fiecare zi de duminică, oamenii, îmbrăcați în straie tradiționale, se întâlneau în centrul comunei pentru a dansa hora. Acest frumos obicei s-a pierdut în timp, motiv pentru care a fost inițiat acest proiect, respectiv Festivalul de cântec și dans popular „Susur de dor”. Se speră ca prin intermediul său și cei din tânăra generație să revină la tradiție.