Primăria Panciu a solicitat sprijinul președintelui Consiliului Județean Vrancea și al UNJCR, Marian Oprișan, în vederea alocării a peste 6,5 milioane de lei, din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului României, pentru echilibrarea bugetului local al orașului Panciu. Primarul Iulian Nica afirmă că banii sunt necesari pentru plata achitării arieratelor, precum și pentru asigurarea cofinanțării proiectelor europene.
Demersul administrației locale de la Panciu s-a concretizat într-un proiect de Hotărâre de Guvern, inițiat de președintele Marian Oprișan. Nota de fundamentare care însoțește proiectul de hotărâre subliniază faptul că strategia de dezvoltare a orașului Panciu este mult îngreunată de nivelul scăzut al veniturilor la bugetul orașului Panciu. „Efectul acțiunilor de dezvoltare asupra orașului Panciu este vizibil, aspectul localității îmbunătățindu-se semnificativ. Însă resursele financiare limitate de care a dispus autoritatea locală în ultimii ani au determinat înregistrarea unor arierate semnificative”, se arată în document.
Pentru achitarea arieratelor, autoritatea locală din orașul Panciu a încheiat 3 convenții de împrumut cu Ministerul Finanțelor Publice, în valoare totală de 9.086.680 lei, împrumut care, în conformitate cu prevederile OUG 3/2013, privind reglementarea unor măsuri pentru reducerea unor arierate din economie, alte măsuri financiare, precum și modificarea unor acte normative, urmează să fie rambursat împreună cu dobânzile aferente într-un termen de 5 ani. „La această dată, autoritatea locală se află în imposibilitatea de a achita ratele lunare și dobânzile, iar blocarea conturilor instituției ar conduce la disfuncționalități grave ale administrației publice locale în orașul Panciu, prin întreruperea furnizării agentului termic în școli și grădinițe, pe perioada iernii, a energiei electrice, apei, gazului și telefoniei, precum și neachitarea salariilor personalului din administrație”, se mai precizează în nota de fundamentare.
Primăria are 10 proiecte europene în derulare
De asemenea, în acest moment, Primăria Panciu are în implementare 10 proiecte derulate în cadrul POR 2007-2013. Cota de cofinanțare cu care autoritatea locală trebuie să participe la aceste proiecte este de 2% din valoarea totală a proiectelor, la care se adaugă și necesitatea susținerii cheltuielilor neeligibile si a TVA-ului aferent. Pentru finalizarea tuturor proiectelor aflate în implementare, orașul Panciu trebuie să asigure o cofinanțare de la bugetul local în sumă de 3.981.900 lei. Autoritățile locale susțin că, dacă orașul Panciu nu va identifica resursele financiare necesare asigurării cofinanțării acestor proiecte, există riscul rezilierii contractelor de finanțare și chiar restituirea fondurilor nerambursabile alocate până în acest moment prin lucrări executate, declarate eligibile și decontate. „Aceasta ar însemna blocarea activității atât în administrație, cât și în instituțiile publice aflate în subordinea Primăriei orașului Panciu, finanțate de la bugetul local. Astfel, școlile și grădinițele, în care învață peste 2000 de copii din oraș și din localitățile învecinate, vor fi afectate de incapacitatea Primăriei de a mai finanța de la bugetul local activitățile de învățământ, salariile cadrelor didactice și cheltuielile cu utilitățile. De asemenea, existența spitalului din localitate, care a beneficiat de investiții în reabilitare, modernizare și dotare cu echipamente medicale de ultimă generație, va fi pusă în pericol de o eventuală blocare a activității administrației publice locale”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de Hotărâre de Guvern, inițiat de Marian Oprișan.
Sprijinul guvernamental, soluția pentru funcționarea Primăriei Panciu
Primarul Iulian Nica afirmă că, pentru asigurarea continuității activității serviciilor publice din oraș, singura soluție este suplimentarea resurselor financiare ale orașului Panciu cu suma de 6.557.321 lei. De asemenea, Iulian Nica susține că suplimentarea resurselor financiare ale orașului Panciu cu suma de 3.981.900 lei este singura modalitate prin care se poate evita o eventuală blocare a activității administrației publice și prin care se va putea asigura continuarea lucrărilor de investiții prevăzute de proiectele aflate în implementare. „Doresc să-i mulțumesc domnului președinte Marian Oprișan, care ne-a sprijinit și de această dată, prin inițierea și promovarea la Guvern a acestui proiect de hotărâre. Sunt convins că și Guvernul României, condus de Victor Ponta va înțelege, la rândul lui, situația dificilă în care se află, în acest moment, orașul Panciu și că va aproba această hotărâre. Acest lucru va avea drept consecință desfășurarea în condiții normale a activității administrației publice locale, precum și finalizarea proiectelor aflate în implementare în acest moment în orașul Panciu„, a declarat primarul Iulian Nica.