Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Încă un contract semnat în cadrul proiectului VRANCEA CURATĂ


Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan va semna, luni, contractul de lucrări privind „Construcția Centrului de Management Integrat al Deșeurilor, Stației de Sortare și Stației de Compostare de la Haret, județul Vrancea”. Contractul de lucrări face parte din cadrul proiectului „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în Județul Vrancea”, cunoscut și sub numele de Vrancea Curată, proiect co-finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare și implementat de Consiliul Județean Vrancea.
 Realizarea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) Haret presupune derularea următoarelor lucrări: construirea unui depozit ecologic de deșeuri; construirea unei stații de compostare; construirea unei stații de sortare;
construirea de clădiri administrative, parcări etc.
 Capacitatea totală de stocare a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) Haret este de 1,8 milioane metri cubi, iar durata de viață este estimată  la 26 de ani. Prima celulă, care va fi construită în cadrul proiectului, se va întinde pe o suprafață de aproximativ 5 hectare și va asigura stocarea deșeurilor din tot județul Vrancea pentru o perioadă de șapte ani. Pe lângă celulele de depozitare,  la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) Haret se vor realiza: un sistem de management al apei de suprafață, tratarea levigatului, colectarea biogazului rezultat din fermentații și arderea acestuia. În plus, vor fi construite o clădire administrativă, un pod de cântărire și alte facilități administrative. În ceea ce privește Stația de compostare, aceasta va avea o capacitate de 15.000 tone/an  și se compune dintr-o zonă de recepție, o zonă de compostare, o zonă de maturație și o zonă de depozitare. Toate aceste construcții se vor întinde pe o suprafață de aproximativ 2 hectare. 
 Stația de sortare de la Haret va permite sortarea diferitelor tipuri de deșeuri și va contribui la atingerea obiectivelor privind reciclarea, asumate de România ca țară membră a Uniunii Europene. După finalizarea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) se estimează ca aici să poată fi depozitate aproximativ 70.000 de tone de deșeuri. Documentația de atribuire pentru realizarea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) Haret a fost postată în SEAP în 20 iunie 2012 și, ca urmare a contestațiilor depuse pe timpul derulării procedurii de atribuire, contractul va fi semnat în data de 21 iulie 2014. Contractul a fost atribuit Asocierii SC Hidroconstrucția SA – SC Iridex Grup Construcții SRL – SC Argif Proiect SRL și are o valoare de 38.817.719,42 lei fără TVA și se va derula pe perioada a 12 luni. Valoarea totală a proiectului Vrancea Curată, inițiat de președintele Marian Oprișan, este de peste 43 de milioane de euro.
 Vechile gropi de gunoi au fost închise
 În cadrul proiectului „Sistem Integrat de Management al Deșeurilor ” a fost finalizat și contractul „Reabilitarea și închiderea depozitelor urbane neconforme din județul Vrancea”. Acest contract s-a derulat pe o perioadă de 16 luni, având o valoare de 15.077.111,04 lei fără TVA. În cadrul contractului, rampele de gunoi de la Panciu, Odobești, Golești și Adjud au fost curățate și ulterior închise. Proiectul „Sistem Integrat de Management al Deșeurilor ” urmărește să stabilească, la nivelul județului Vrancea, un sistem de management al deșeurilor sustenabil, suportabil și eficient care îndeplinește directivele Uniunii Europene și legislația României. Obiectivele generale ale proiectului sunt: creșterea gradului de acces la serviciile publice de salubritate de calitate și tarife corespunzătoare la 100% în zonele urbane și la 90% în zonele rurale; reducerea cantității de deșeuri depozitate de la 115.000 tone/an la aprox. 70.000 tone /an; creșterea cantității deșeurilor reciclate și refolosite de la 1.700 la 15.000 tone/an; reducerea numărului de depozite de deșeuri neconforme prin închiderea a cinci depozite urbane neconforme și a aproximativ 200 de depozite din zona rurală; îmbunătățirea standardelor tehnologice de depozitare, în conformitate cu cerințele legale. Grupul țintă al acestui proiect sunt cei aproximativ 361.193 de cetățeni din județul Vrancea, din care 146.571 de cetățeni care locuiesc în mediul urban și 219.622 de cetățeni care locuiesc în mediul rural.

17 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?