Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798
Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798

CUM SĂ VERIFICI firmele aflate în insolvenţă


Patronii vrânceni care au afaceri în Uniunea Europeană pot afla informații despre situația partenerilor de afaceri printr-un serviciu nou oferit de portalul european e-justice.europa.eu. Serviciul, care se adresează atât mediului de afaceri, cât și cetățenilor a fost dezvoltat în cadrul unui proiect derulat de Comisia Europeană, în colaborare cu registrele de insolvență din Austria, Republica Cehă, Estonia, Germania, Olanda, România și Slovenia. Oficiul Național al Registrului Comerțului precizează că România a contribuit activ la crearea specificațiilor tehnice și la derularea în condiții optime a proiectului, asigurând resursele necesare pentru funcționarea interconectării. „Noua funcționalitate a portalului e-Justice permite utilizatorilor obținerea informațiilor gratuite cu privire atât la debitorii persoane juridice, cât și persoane fizice (conform legislațiilor naționale), supuși procedurilor de insolvență, înregistrați în registrele naționale ale statelor participante la proiect. Serviciul oferă posibilitatea căutării simple după denumirea debitorului sau în funcție de alte criterii, potrivit prevederilor legale în vigoare în materie de insolvență din fiecare stat membru”, precizează ONRC. 
 Prin acest serviciu, ONRC asigură furnizarea următoarelor informații gratuite privind firmele publicate în Buletinul Procedurilor de Insolvență: denumirea debitorului, codul unic de identificare fiscală, numărul de înregistrare din registrul în care este înmatriculat (registrul comerțului, registrul societăților agricole, registrul asociațiilor și fundațiilor etc.), județul, denumirea actului de procedură publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvență, numărul și data actului de procedură, numărul și data dosarului de instanță, instanța, secția, buletinul și data publicării. 
 De exemplu, pentru a putea verifica situația unei firme aflate în insolvență și care are sediul în Austria, Cehia, Estonia, Germania, Olanda sau Slovenia, cetățeanul român trebuie să acceseze portalul e-Justice și să selecteze limba română. Apoi trebuie să selecteze secțiunea Registre, după care Registre de insolvență – Căutare registre de insolvență interconectate. Serviciul oferă posibilitatea căutării simple, prin introducerea denumirii debitorului și selectarea uneia sau mai multor țări dintre cele ale căror registre sunt interconectate. După aceea, utilizatorul trebuie să introducă un cod de securitate afișat în pagină, să confirme că este de acord cu termenii serviciului, iar la final să apese butonul Caută.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?