Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Câteva zile pentru solicitarea ajutorului de stat la motorina din agricultură


Fermierii vrânceni mai au câteva zile la dispoziție pentru a depune cererile de plată a ajutorului de stat acordat la motorină. Solicitările se depun până la sfârșitul lunii iulie, la centrul județean al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, pentru cantitățile de motorină folosită în al doilea trimestru din 2014. Beneficiarii schemei de ajutor de stat sunt persoanele juridice și persoanele fizice care se angajează să se autorizeze ca persoane fizice autorizate sau întreprinderi individuale conform Ordonanței de Urgență nr.44/2008. Cererile de plată pot fi depuse de fermierii care au obținut acordul prealabil pentru 2014. Solicitările trebuie să fie însoțite de o situație centralizatoare privind cantitățile de motorină achiziționate și utilizate aferente trimestrului respectiv, precum și de documentele fiscale de vânzare emise de furnizori pe numele beneficiarilor. 
 Fermierii din sectorul vegetal trebuie să atașeze la cererea trimestrială de plată și copia cererii unice pe suprafață sau documentul care atestă înscrierea în Registrul plantațiilor viticole. „Ajutorul de stat se acordă sub forma de rambursare a diferenței dintre acciza standard și acciza redusă (stabilită la 21,00 euro/1000 de litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură. Valoarea se calculează în lei pe baza cursului de schimb valutar euro-leu utilizat anual la calculul accizelor, potrivit legii, respectiv cursul de schimb valutar utilizat pentru calculul valorii în lei a accizelor în anul 2014 este 1 euro = 4,7380 lei. Astfel, este 379,395 euro/1000 litri, respectiv 1,7975/litrul de motorină”, arată APIA. 
 Ajutorul de stat se acordă producătorilor agricoli care se încadrează în prevederile legislației în vigoare și care îndeplinesc și alte condiții, cum ar fi înregistrarea în registrele specifice, suprafețele de teren pe care îl exploatează să fie de minimum 1 hectar, iar suprafața parcelei agricole să fie de cel puțin 0,3 hectare, cu excepția suprafețelor aferente legumelor cultivate în spații protejate, unde parcela trebuie să fie de minim 0,1 hectare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?