Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

„Pe Plaiuri Râmnicene”, ghid turistic pentru Valea Râmnicului


„Pe Plaiuri Râmnicene” este cea mai nouă carte a scriitorului Marian Găloiu, din Dumitrești. Lucrarea a fost tipărită la editura Studis din Iași, în urmă cu câteva zile. Cartea prezintă unele dintre cele mai interesante locuri, din punct de vedere turistic, de pe Valea Râmnicului. Urmează ca în viitorul apropiat să fie prezentate și alte locuri ce merită a fi văzute. 
Este un fel de jurnal de călătorie, în care sunt descrise locurile vizitate de autor, fiind prezentată istoria și poveștile zonelor respective. „Cartea reprezintă o imagine a acestei părți a fostului județ Râmnicu Sărat, scoțând în evidență locuri mai mult sau mai puțin cunoscute. Sunt locuri vizitate de mine. Pentru iubitorii de drumeție poate constitui un ghid, un punct de plecare pentru excursii. Cartea va putea fi citită la biblioteca liceului și la biblioteca comunală. Este o contribuție 100% a mea din punct de vedere financiar. S-a născut în urma drumețiilor alături de cei de la «Plai Râmnicean». Pe viitor așteptăm și alți doritori de a cunoaște frumusețile acestei văi. Poate fi achiziționată de la autor la un preț destul de mic și este o carte care n-ar trebui să lipsească din bibliotecile locuitorilor de pe Valea Râmnicului”, a declarat autorul. 
Publicistul Răzvan Theo Chirac spune despre Marian Găloiu că este un cronicar al Văii Râmnicului, un mărturisitor al vremurilor de altădată și un cercetător neobosit al acestui colț de țară, unde se întâlnesc hotarele Moldovei, Munteniei și Transilvaniei. Această carte ilustrează munca începută cu mai mulți ani în urmă, truda unui dumitreștean îndrăgostit de meleagurile natale. Marian Găloiu încearcă și reușește să demonstreze că ținutul Râmnicului nu este un loc sterp, fără trecut, fără memorie, fără interes. 
Rupt în două de o nedreaptă reformă administrativă, Plaiul Râmnicului a rămas până astăzi puțin cunoscut, cercetat și mai ales promovat. Poate tocmai de aceea, acest ținut sălbatic și misterios atrage pe cel ce are răbdare să meargă încet pe valea sărată, să scormonească fundul râpelor în căutarea unor viețuitoare de altădată, să urce pe câte-o măgură, de unde să-și rotească de jur-împrejur privirea, să admire portul străvechi al oamenilor de la munte și arhitectura strămoșească ori să intre cu sfială într-unul dintre schiturile medievale înșirate de-a lungul văii. Autorul scoate la lumină aspecte mai puțin cunoscute ori total necunoscute celor care trăiesc pe malurile râului cu obârșiile în Munții Furu. 
Conștient că trecutul se destramă cu repeziciune, neobositul cercetător se sprijină pe mărturiile unor bătrâni, înlesnind celor mai tineri înțelegerea unor legende, povestiri sau documente. „Geografic, Marian Găloiu dovedește stăpânirea unor noțiuni de geomorfologie, geologie și etnografie. De asemenea, el arată o înclinare naturală spre exprimarea ideilor într-un stil cât mai viu, colorat și bogat în imagini. Cititorul nu trebuie să uite însă că în spatele paginilor acestei cărți se ascunde multă trudă în observarea directă pe teren, zile întregi de drumeție de-a lungul și de-a latul fostului județ de la curbura Carpaților, analize pe hartă, fotografii, notițe etc. Într-o lume cosmopolită, globalizată, autorul riscă și propune – prin «Pe plaiuri râmnicene» – adâncirea preocupărilor identitare. Un gest singular, pe care puțini se încumetă să-l facă. Tocmai de aceea, efortul acestui râmnicean, căruia îi plac jocurile și cântecele populare, peisajele și oamenii văii, casele, crucile și bisericile vechi, cusăturile, țesăturile și ciopliturile de odinioară, trebuie apreciat și încurajat. La urma urmei, cartea nu este altceva decât un îndemn la învierea a ceea ce este bun și frumos în autohtonismul nostru românesc”, este de părere scriitorul și publicistul Răzvan Theo Chirac.

26 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?