Încă un vrâncean a fost diagnosticat, zilele trecute, cu boala Lyme, după ce a fost mușcat de căpușe. Potrivit informațiilor oferite de medicii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, din luna martie, de când au început să apară primele cazuri de mușcături de căpușe, peste 20 de persoane au prezentat simptome specifice bolii Lyme. Din total, în cazul a patru persoane analizele de laborator au confirmat prezența bolii.
De asemenea, din luna martie, peste 300 de persoane au ajuns la Spitalul Județean după ce au fost mușcate de căpușe. Primele semne ale acestei boli apar la câteva zile de la mușcătură, până la o lună. „Primul semn al bolii este o erupție specifică, la locul mușcăturii, o mică umflătură de culoare roșie, care își mărește dimensiunile treptat. Deseori, o zonă roșie centrală este înconjurată de o zonă clară, apoi de un inel roșu. Leziunea poate avea diametrul de câțiva zeci de centimetri și nu este însoțită de durere sau mâncărime. După câteva zile sau săptămâni, pot să apară mai multe astfel de erupții, în diferite zone ale corpului, însoțite de simptome asemănătoare unei răceli: febră, frisoane, dureri musculare și articulare, cefalee, oboseală, stare de rău, mărirea în volum a ganglionilor”, avertizează specialiștii DSP.
Boala Lyme poate afecta inima, ducând la bătăi neregulate sau la dureri în piept. Poate să cuprindă inclusiv sistemul nervos, provocând paralizie facială sau furnicături și amorțire a brațelor și picioarelor. De asemenea, din cauza bolii Lyme, pot apărea dureri de cap cu senzație de înțepenire a gâtului. Potrivit medicilor, boala Lyme diagnosticată la timp se poate trata cu antibiotice, administrate timp de 3-4 săptămâni.
Căpușele se pot atașa și fixa oriunde
Èinând cont că este vară, iar multe persoane merg la iarbă verde sau practică munci agricole, medicii au o serie de recomandări pentru acestea. „Dacă ieșim în parc sau în spații deschise, este bine să purtăm haine de culori deschise care să protejeze brațele și picioarele. Culoarea deschisă ajută prin contrast la identificarea ușoară a căpușelor. Se recomandă, de asemenea, purtarea pantalonilor lungi. Se recomandă purtarea de tricouri, bluze sau cămăși cu mâneci lungi. Este indicat ca încălțămintea să nu fie prevăzută cu decupaje. Se recomandă aplicarea repetată la 1-3 ore a unui spray repelent pentru insecte (cu dietiltoluamidă) pe pielea expusă (mâini, brațe, antebrațe, ceafă) sau a unui insecticid (cu permetrin) pe pantaloni, manșete, ciorapi și pe mâneci”, recomandă specialiștii DSP.
Mai mult, după o ieșire la iarbă verde, se recomandă examinarea la câteva ore a întregii suprafețe a corpului, fără a neglija zonele cu păr. Căpușele se pot atașa și fixa oriunde pentru a se hrăni cu sânge, fără a provoca disconfort la atașarea de piele sau în timpul hrănirii.
Pentru îndepărtarea căpușelor, specialiștii recomandă să vă prezentați la un cabinet medical. „Căpușele se scot imediat, fără întârziere, evitând strivirea acestora. De regulă, căpușele sunt foarte mici, fiind în stadiul de larvă sau de nimfă. Căpușele se scot prin tracțiune ușoară și continuă cu o pensetă aplicată cât mai aproape de piele, astfel încât să se evite rămânerea de părți ale aparatului bucal al căpușei în piele. Când se îndepărtează căpușele de pe om sau de pe animal, se vor proteja mâinile cu mănuși ori cu părți din îmbrăcăminte, cu o pânză sau tifon. Spălați imediat zona afectată după extragerea căpușei cu apă și săpun și dezinfectați zona cu alcool sanitar (spirt). Se poate aplica și un unguent cu antibiotic cu spectru larg. În cazul apariției unei pete sau indurații de culoare roșie de peste 5 centimetri diametru, care se extinde în inele concentrice, cu stare de rău, dureri musculare, febră, dureri de cap, senzație de ceafă și gât înțepenit, dureri la nivelul articulațiilor, trebuie să vă adresați imediat medicului”, mai recomandă specialiștii.