În martie anul acesta, reporterii Monitorului de Vrancea au ajuns pe Unirea Principatelor, în cadrul rubricii „Monitorul vine pe strada ta”. Parcul din zonă ieșise cât de cât bine din iarnă, era îngrijit, curat în măsura posibilităților, iar câteva mămici chiar erau cu copiii la joacă în acest loc. După numai patru luni, parcul de pe Unirea Principatelor este plin de gunoaie, aleile sunt foarte stricate și niciun focșănean nu căuta luni umbra copacilor, deși soarele dogorea. „Aici, părculețul ar trebui să fie făcut ca lumea, dar oamenii sunt necivilizați, că vin cei de la primărie, se face curat și în trei ore este iar mizerie, e jale”, declara în martie, o focșăneancă.
Este păcat că un loc care ar putea fi o oază în mijlocul orașului este lăsat să se transforme în rampă de gunoi și WC public. Dacă unii oameni sunt „necivilizați”, atunci poate n-ar strica să fie luate măsuri coercitive, în paralel cu programe de educație civică. Dar argumentul autorităților este că dacă se dau amenzi, oricum oamenii nu le plătesc și se mai și încarcă bugetul primăriei cu ele, așa că mai bine fără. Cât despre educație, familia așteaptă de la școală, școala de la familie, autoritățile de la ONG-uri, familie și școală, etc., etc.
Åi uite așa, ne uităm în jur și observăm că e foarte multă mizerie, că gardurile vii nu sunt tunse, că bălăriile se înalță cât copacii, povestim cât de curat e în alte țări sau chiar în alte orașe din România, dar nu ne educăm copiii să nu mai arunce ambalajul de la înghețată pe jos, aruncăm mucurile de țigară oriunde, spațiile verzi din fața blocului ne așteptăm să ni le îngrijească primăria. Iar Primăria nici nu pedepsește prin amenzi, nici nu educă prin întâlniri bine gândite și programate cu cetățenii (nu ca cele de la discutarea bugetului) sau alte metode.
Așa că rămâne să ne plângem, să ne uităm peste gard și să așteptăm să pice para mălăiață.