Falimentul societății Veritas Panciu va fi decis la Tribunalul Caraș Severin, au hotărât magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție. Aceștia au admis solicitarea formulată de CEC Bank și au dispus strămutarea dosarului. „Strămută pricina de la Tribunalul Vrancea – Secția a II-a Civilă, de Contencios Administrativ și Fiscal, la Tribunalul Caraș Severin. Păstrează actele procedurale efectuate. Fără cale de atac”, se arată în decizia magistraților.
Societatea Veritas a intrat în procedură de insolvență în noiembrie 2011 după ce datoriile au depășit 40 milioane lei. Cele mai mari sume sunt datorate către CEC Bank – 34 milioane lei și Fisc – 4,3 milioane lei. Conform procedurilor legale, firma poate scăpa de faliment și implicit vânzarea la licitație a bunurilor doar dacă creditorii susțin planul de reorganizare propus de administratorul special, în acest caz Adrian Toma. Însă nici atunci nu este sigur că falimentul va ocoli Veritas. În planul de reorganizare se admite că Veritas Panciu are nevoie de un investitor strategic pentru a scăpa de faliment. Este vorba de investiții masive într-o linie nouă de îmbuteliere fără de care societatea nu poate obține venituri mari din vânzarea vinului îmbuteliat. În plus, societatea trebuie să investească masiv în întreținerea plantațiilor de vie. „Succesul realizării planului de reorganizare stă în atragerea unei surse financiare care să susțină producția programată în anul I, dat fiind perioada lungă de obținere a produselor programate a fi valorificate, iar începând cu anul al II-lea acestea să devină sursa proprie de achitare a datoriilor cât și pentru continuarea activității. Această finanțare de la un investitor atras prin majorare de capital social este prevăzută a avea loc după aprobarea planului de reorganizare de către adunarea creditorilor și judecătorul sindic în primul trimestru al perioadei de reorganizare”, se arată în planul de reorganizare propus de administratorul special Adrian Toma.
Veritas vrea să renască prin vânzarea vinului spumant, care are un preț mediu de 8 euro la Panciu. Pe lista de argumente în favoarea continuării activității se află calitatea șampaniei de la Panciu, recunoscută prin premiile obținute de-a lungul timpului. Åampania este păstrată în hrube de pe vremea lui Ștefan cel Mare, care au o lungime de peste 3,5 kilometri. Planurile par de domeniul fantasticului atunci când sunt prezentate datele economice deoarece Veritas vrea să vândă șampanie de 44,8 milioane lei în al doilea an și să depășească 54 milioane lei în al treilea an. Administratorul susține că astfel se va ajunge de la un plus două milioane lei în primul an până la 57 milioane lei în anul III. Aceasta în condițiile în care, de exemplu, Veritas a avut o cifră de afaceri tot mai mică în ultimii ani. De la 26 milioane lei în 2007 s-a ajuns, în 2012, la venituri de doar 3,5 milioane lei și cheltuieli de 7,9 milioane lei. Reușita planului de reorganizare depinde însă și de bunăvoința creditorilor.
Veritas vrea o reeșalonare a datoriilor pe o perioadă de trei ani și să nu plătească niciun leu în primul an de aplicare a planului de reorganizare.
Cel mai câștigat din afacerile Veritas Panciu este Casa de Insolvență Transilvania, lichidatorul fabricii de șampanie. Numită administrator judiciar de magistrații Tribunalului, Casa de Insolvență Transilvania (CIT) beneficiază atât de o remunerație fixă lunară cât și de un „onorariu de succes” pentru cazul în care recuperează banii datorați CEC Bank, cel mai mare creditor al Veritas Panciu. Conform hotărârii magistraților vrânceni, remunerația fixă lunară este de o mie euro, la care se adaugă TVA. În același timp, onorariul de succes este de minim 1,5%, dacă se recuperează creanța băncii în termen de peste 12 luni.