În Èigănia din comuna Bălești, lipsa de școlarizare, indiferența față de educația copiilor motivată de părinți de sărăcia în care-și duc zilele, face ca cei mici să-și însușească aceleași modele de viață cu ale părinților lor. Chiar dacă nu putem generaliza, totuși acolo, în Èigănie, alocațiile copiilor par a fi de cele mai multe ori singurul venit sigur al părinților și poate și de aceea, numărul populației locului sporește vertiginos. Fetele fac copii încă de la vârsta pubertății pentru că asta au văzut și la prietene sau rude. Uneori, rămân gravide fără să conștientizeze faptul că odată cu nașterea puiului lor și cu dreptul la o amărâtă de alocație, se nasc responsabilități pe care cel mai probabil, nu vor putea să și le asume. În general, nou născuții sunt crescuți cum o da Dumnezeu, iar pe măsură ce cresc, devin ei înșiși părinții fraților mai mici. Chiar dacă rar se întâmplă să-și lase copiii în grija statului, sunt totuși situații de acest fel, care poate ar putea fi evitate dacă fetele și băieții și-ar lumina mințile la școală și ar afla la timp de metodele de contracepție. Cum vă spuneam și ieri, în primul reportaj în care relatam povești de la fața locului, din toate aceste motive și multe altele, primarul comunei, Stancu Bălescu, și Constantin Toader, președintele Asociației Romilor pentru Integrare prin Dezvoltare Rurală Durabilă lansează un apel public către toți cei care doresc, să le devină parteneri în derularea unor proiecte și programe care să aducă, totuși, „Å¢igănia” în mileniul trei! Monitorul de Vrancea s-a alăturat demersului lor și vă prezintă, astăzi, încă un aspect din viața comunității de romi din Bălești.
Casa lor e fix la intersecția străzilor ce străbat Èigănia. La răscruce de drumuri, și la propriu, dar și la figurat, pentru că în locuința respectivă două dintre fetele Lăcrămioarei, de 47 de ani, sunt gravide. Acest lucru a iscat dezbateri aprinse printre locuitorii zonei, adunați zilele trecute fix în dreptul casei lor, în jurul celor ce i-au vizitat: primarul Stancu Bălescu și Constantin Toader, președintele Asociației Romilor pentru Integrare prin Dezvoltare Rurală Durabilă. „Nu se poate așa ceva, să faceți copii pentru o alocație?! Dar nu vă gândiți deloc ce urmează? Dumneata, ca mamă, n-ai putut să ai grijă de ele? Copiii la vârsta asta trebuie să se ducă la școală, nu să facă copii!”, i-a spus primarul femeii care începuse să se plângă de sărăcie și neajunsuri. „Da eu ce să le fac dom primar, dacă așa s-a întâmplat! Păi cum să am grijă de ele dacă astă iarnă au stat în casa mea, într-o singură cameră, 16 inși? A trebuit să-l țin și pe ăla, și uite ce a făcut! Că a fost plecat în Argentina și un ban nu mi-a adus, și mi-a lăsat și fata gravidă”, s-a justificat Lăcrămioara, arătând cu mâna spre cele două fete ale sale, ambele burtoase, ce tocmai ieșeau din casă.
Două fete frumoase, mult prea tinere și, după cât se putea citi pe chipul lor, destul de indiferente față de tot scandalul iscat în jur. Ba chiar și cu un ușor zâmbet în colțul gurii, de parcă ar fi vrut să spună tuturor, „altă treabă n-aveți decât să vă certați din cauza noastră?!”. Dar din câte se poate constata la fața locului, nu sunt nici primele, și din păcate nici ultimele adolescente care devin mame la 14 și 16 ani!
Una l-a iubit, cealaltă… „m-a forțat”
„Äla” despre care vorbea cu năduf Lăcrămioara, mama celor două fete, este un individ de… 46 de ani! A mărturisit acest lucru chiar Ionela, copila de 14 ani care-i poartă copilul. În intimitatea odăii lor, aceasta a povestit cu incredibilă seninătate că „n-aveam scăpare de el. Mă bătea mereu, se dădea la mine, când s-a-ntâmplat iar m-a bătut, m-a forțat. Mama a fost la polițai în sat, dar tot nimic nu i-ar face că a fost argat la el”, a spus Ionela.
Dacă e să ne luăm după termenul sarcinii – fata e gravidă în cinci luni, nemernicia s-a întâmplat pe la sfârșitul lui ianuarie, începutul lui februarie, perioadă când mama ei spune că au locuit 16 persoane în unica odaie. Când în loc s-o trimită la școală ca pe orice copil de vârsta ei, Lăcrămioara a acceptat cu ușurință faptul că fata va rămâne cu patru clase, că tot a rămas repetentă. Și a ținut-o acasă, fără să știe cum (sau fără să vrea?) s-o apere de indivizi de 46 de ani aciuați în casa lor! ” Când o să nasc o să las copilul la spital și gata”, a găsit rezolvarea Ionela. O să-l lase acolo ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, se va întoarce în Èigănie și-și va vedea de viață mai departe!
Același lucru îl va face, spune, și sora ei, Petrica. La cei 16 ani, nici ea n-are prea multă școală. E gravidă în nouă luni, stă să nască și nu i se pare nimic grav să-și abandoneze copilul, chiar dacă l-a făcut din dragoste pentru prietenul ei de 29 de ani. „N-am ce să fac, îl las, că aici unde să crească? Și așa suntem mulți. Suntem șapte inși în casă în momentul ăsta, unde să ții un copil mic? Al meu e plecat acum la muncă, e băiat bun, ne înțelegem”, a spus Petrica.
Din cinci fete minore, trei deja mame!
Din cele cinci fete pe care le are Lăcrămioara, trei sunt sau vor deveni curând mame! Și asta n-ar fi nicio nenorocire dacă acestea ar fi la vârsta la care să fie în stare să asigure copiilor lor măcar nevoile primare! Dacă ar putea să le asigure bieților micuți o familie și un mediu sănătos în care să crească și să se dezvolte în limita decenței! Asta-i tot explica și primarul zilele trecute, mai ales după ce a spus chiar ea că primul copil l-a avut la 18 ani. „Păi ce să le fac eu, dacă au rămas gravide?! O fată de 17 ani o am deja măritată la Mihălceni, are doi copii. Acu naște și asta de 16 ani, și după ea și asta de 14. Mai am două fete, una de nouă ani și alta de 12. Nu merg la școală, cu ce să le dau? Ne descurcăm și noi cum putem”, a spus femeia.
Dar pe fetițele de 9 și 12 ani le-o fi întrebat vreodată dacă vor să meargă la școală? N-aș zice, având în vedere ce a mărturisit una dintre ele, și anume cea de 12 ani. „Aș vrea să mă duc, dar dacă nu m-a înscris… „, a șoptit ea. Mai mult, aceasta a recunoscut că lumea se reduce, pentru ea, la comuna în care trăiește. Că n-a văzut în viața ei, pe viu, un tren. Sau un bloc. Că a auzit că ceilalți copii care merg la școală se duc și în excursii. Și că în acele excursii văd tot ce nu există în locul în care trăiesc…
Sărăcia și ignoranța, combinație devastatoare
Fetele Lăcrămioarei nu sunt singurele din comunitatea lor care devin mame la vârste atât de fragede. Acolo, în Èigănie, acesta pare să fie „modelul” de viață cel mai ușor de adoptat, un stil de viață tradițional, iar vina pare să o poarte sărăcia și ignoranța. Ignoranța, lipsa de educație în orice caz, în mai mare măsură. Dacă cei care frecventează școala mai au acces, cât de cât, la informații despre concepție și contracepție, dacă ei mai au ocazia să participe la puținele programe de informare organizate când și când prin școli, la cei neșcolarizați, acest gen de informații vin în forma și cu tenta dată de cei pe lângă care trăiesc. Adică, cei la fel ca ei!
Fetele și femeile cu care am discutat în „Èigănia” din Bălești au spus că nu folosesc metode contraceptive, unele nici n-au auzit de ele, iar altele cred că acestea implică bani pe care nu îi au. De asemenea, au mărturisit că până în momentul de față, nicio autoritate în materie n-a venit să le explice ceva despre cum să eviți o sarcină sau în ce condiții poți să reunți la ea. „Da să le ziceți că dac-o să vină doctori d-ăștia pe la noi să ne spună ce și cum, să nu vină cu cartoane din alea sau afișe, că vin degeaba, că nu știm să citim”, au spus câteva dintre femei. Câteva dintre femeile mature care la 45 de ani de exemplu, au deja opt sau nouă copii și au simțit pe pielea lor cum e să crești atâția.
Acolo, în comunitatea romilor din Bălești, se simte acut derularea unor programe și proiecte în urma cărora copiii, tinerii și adulții să fie informați în toate aspectele vieții lor. Și mai ales, cu privire la beneficiile aduse de educație! Psihologii atenționează asupra faptului că sarcinile la vârste fragede apar pe fondul ignoranței și cu precădere în mediile sărace. Aceștia mai spun că fetele devin mature din punct de vedere sexual cu patru, cinci ani înainte de a deveni mature din punct de vedere emoțional și intelectual, fapt care iarăși duce la sarcini premature. În plus, când aceste imature copile gravide trăiesc în sărăcie, claie peste grămadă într-o singură cameră, când n-au ce mânca și cu ce se îmbrăca pe ele însele, darămite bebelușul ce stă să vină, să nu mai mire pe nimeni ignoranța și iresponsabilitatea cu care aleg să-și lase copiii prin spital.