Ediția: Sâmbătă 11 Ianuarie 2025 Nr. 6790

Liceele eliberează adeverințe absolvenților care au promovat Bac-ul


Candidații care au promovat examenul de Bacalaureat în sesiunea iunie – iulie a acestui an vor primi în loc de diplome, adeverințe suplinitoare, recunoscute de Ministerul Educației Naționale. Această decizie vine ca urmare a anchetei declanșate de DNA împotriva companiei care a tipărit până în prezent aceste diplome. 
La nivelul județului Vrancea, încă de vineri seara, reprezentanții Inspectoratului Școlar au avizat adeverințele de absolvire pentru trei licee. Oficialii din cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vrancea dau asigurări că nu există motive de îngrijorare și că documentele ce le vor fi eliberate celor care au luat Bac-ul vor avea aceeași valabilitate ca diplomele. „Conform Ordinului de Ministru, adeverințele pentru promovații de la examenul de Bacalaureat vor fi într-o formă nouă și trebuie avizate de Inspecoratul Școlar. O parte din unitățile liceale au primit avizul pe adeverințe încă de vineri seara, altă parte au fost avizate astăzi (duminică-n.r.) și mâine (astăzi-n.r.) vor fi eliberate”, a precizat inspectorul școlar general Vasilica Zaharia.  
Potrivit ministrului Educației Remus Pricopie, care a postat un mesaj pe pagina sa de Facebook, elevii pot intra în posesia adeverințelor suplinitoare de la unitățile de învățământ. El dezminte informațiile conform cărora aceste adeverințe nu ar fi recunoscute de universitățile din afara țării. „Toți absolvenții de clasa a XII-a, care au promovat Bacalaureatul, pot să își ridice adeverințele care atestă acest fapt, începând de luni, 14 iulie, ora 8.00, de la sediul unităților de învățământ. Adeverințele pot fi utilizate atât în țară, cât și în străinătate, pentru înscrierea în instituțiile de învățământ superior, fără riscul de a fi respinse. Toate universitățile din România au luat act de această situație, iar Centrul Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor a transmis deja specimenul de adeverință emis de inspectoratele școlare românești către baza de date a rețelei internaționale ERIC – NARIC. Prin intermediul acestei rețele, creată de Uniunea Europeană, Consiliul Europei și UNESCO, se comunică toate informațiile în materie de recunoaștere și echivalare a documentelor oficiale emise de instituțiile statelor și ale altor instituții de învățământ”, scrie ministrul Educației. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?