Ediția: Luni 23 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Luni 23 Decembrie 2024. Nr 6785

GALERIE FOTO: O profesoară de engleză face bijuterii din…plastilină


lrina Maria Panaite este profesoară de limba engleză și are un talent unic: confecționează bijuterii unicat dintr-o plastilină specială. Este o artă destul de puțin dezvoltată, dar pe care o face cu pasiune și care îi dă satisfacții. Nu ar împărtăși secretul ei cu nimeni, pentru că „sunt modele inventate de mine, am vrut să cer certificat de autenticitate pentru modelul meu de maci”. „Am văzut maci făcuți de alte persoane și nu aș divulga acest lucru. Este originalitatea mea, ideea mea și nu aș putea să dau secretul”, spune profesoara. Irina vrea să își dezvolte creația și să treacă de la bijuterii la obiecte de decor, poate de culoare verde, culoarea sa preferată.  
Irina Maria Panaite este profesoară de engleză la Școala Postliceală „Carol Davila” din Focșani, iar timpul liber și-l petrece într-un mod unic. Confecționează bijuterii hand-made din plastilină fimo. Pe fiecare mică operă de artă lasă o mică parte din sufletul său, multă imaginație și culoare, dar și propria amprentă. Plastilina fimo este un material special, care permite modelarea, fiind totodată foarte estetic. Iar din mâinile pricepute ale Irinei, fiecare „ghem” de plastilină parcă prinde viață.
Prima creație, un trandafir un pic ars, dar foarte apreciat de toate prietenele, a fost făcut de Irina în urmă cu trei ani. Mai mult o joacă, modelatul plastilinei a devenit marea pasiune a profesoarei de engleză. „În toamna aceasta fac trei ani de când mi-am descoperit această pasiune. Primul obiect confecționat a fost foarte haios. Am cumpărat dintr-un supermarket câteva culori și am spus să încerc. Am făcut o floare dintr-o culoare foarte deschisă, neștiind că la cuptor trebuie să le lași un anumit timp. Am dat cuptorul prea tare și ele s-au ars un pic. Toate prietenle mele au spus «Super!». Ele au crezut că așa am vrut să iasă, m-au întrebat dacă așa am vrut eu să iasă cu reflexii. Făcusem niște trandafiri. Binețeles că eu nu am recunoscut că îi arsesem”, mărturisește zâmbind Irina Maria Panaite.
        Din joacă, a creat peste 600 de „podoabe” 
Irina a început să prindă drag repede de modelatul în plastilină fimo, astfel că încet, încet a ajuns să își îmbogățească colecția proprie, ajungând în prezent până la aproximativ 600 de podoabe. Este munca ei de aproape trei ani, cu care se mândrește, iar prietenele ei dragi au fost primele care au primit în dar bijuteriile sale din plastilină. „Pot spune că am fotografiat și la un moment dat am numărat și ajunsesem undeva pe la 600 de exponate, dar le numărasem acum un an de zile. Dar unele modele le-am repetat de 4, 5, 6 ori, la cererea prietenelor. Primele seturi făcute au fost cadouri și prietenele erau foarte încântate”, a mai spus lrina.
Acum când are un pic de timp liber, Irinei îi place să lucreze sau mai bine spus să modeleze după cum o îndeamnă sufletul și imaginația. Acest hobby a ajuns să îi facă viața mai frumoasă și o deconectează de la problemele și stresul de zi cu zi.
„Este o senzație foarte plăcută când lucrezi. Ești mândru că este apreciată munca ta și ești mândră că cei din jurul tău îți apreciază munca. Sunt și persoane care nu apreciază, dar nu contează acele vorbe. Prima dată lucram noaptea și ziua, eram înnebunită la început, pentru că nu înțelegeam cum au reușit alții să facă așa ceva. Văzusem la cineva, la o prietenă, că achiziționase de la cineva și mi s-a părut interesant. Am întrebat-o doar din ce sunt făcute și mi-a zis din fimo. Când am ajuns acasă, am uitat că se numea fimo, era un termen destul de dificil, pentru că nu auzisem niciodată de așa ceva. Am căutat pe Google și am găsit. Este o plastilină mai specială, pe care o comand pe Internet”, povestește artista în plastilină.
        Cercei, coliere și inele din … plastilină
 
Irina poate face din materialul minune orice, precum un bijutier adevărat. Singura diferență ar fi că reușește să dea valoare și frumusețe unui material lipsit de strălucire, ca aurul, argintul sau pietrele prețioase. Cu toate acestea, creațiile sale au căutare, iar pe profilul său de Facebook, imaginile care ilustrează pasiunea sa strâng zeci de like-uri și comentarii. Multe doamne și domnișoare chiar comandă. 
Asta nu înseamnă că arta hand-made-ului în plastilină va deveni pentru Irina o afacere. Întotdeauna plăcerea de a lucra și de a încânta priviri vor fi lucruri mai presus de orice câștig material. „Să le spunem bijuterii fabricate din plastilină fimo. Am încercat și cu pietre, dar partea care mă atrage foarte mult este doar plastilina fimo. Este o plastilină specială, care se modelează nu cu șablon, totul este făcut manual. Chiar se observă amprentele, și nici nu poți face două obiecte identice. Totul fac acasă, eu singură, când găsesc timp liber”, a adăugat profesoara de limba engleză. 
Înclinația artistică se pare că ar fi moștenit-o de la tatăl său, care pictează pe lemn și a avut chiar și câteva expoziții.
        Artist, profesor de engleză, agent de asigurări
De mică, Irina s-a visat profesoară de limba engleză, dar după absolvirea facultății s-a lovit de perspective sumbre în învățământ, astfel că masterul l-a urmat la SNSPA, specializarea comunicare. Imediat a încercat să își găsească de lucru în București, însă fără prea mare succes, așa că s-a întors acasă, la Focșani, unde și-a întemeiat și o famile. A lucrat inclusiv în asigurări. 
Visul ei, acela de a preda, se împlinește odată cu ivirea unui post de limbă engleză la Școala Postliceală Sanitară „Carol Davila” din Focșani. Și-a făcut astfel noi prieteni, iar acum duce o viață liniștită. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?