Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

GALERIE FOTO: Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei a sfinţit biserica din Bordeştii de Jos


ÎPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a sfințit ieri pictura bisericii parohiale și a casei de prăznuire din cadrul complexului parohial din Parohia Bordeștii de Jos. La slujbă au participat creștini atât din localitate cât și din împrejurimi, dar și autoritățile locale: primarul Gheorghe Tătaru, viceprimarul Adrian Gavrilă și consilieri locali. Parohia Bordeștii de Jos este o parohie destul de tânără. Ea a luat ființă în anul 2003, odată cu desprinderea satului omonim de parohia Tâmboești, a cărei filie a fost încă din cele mai îndepărtate timpuri. 
 La început slujbele se oficiau într-o capelă ce a fost construită prin anii ’74-75 spre a servi ca și capelă mortuară pentru cimitirul din vecinătate. „Dumneavoastră sunteți cei care ați primit-o în dar de la Dumnezeu Tatăl prin Fiul și în Duhul Sfânt și aveți datoria să o însuflețiți cu prezența dumneavoastră. Ar fi păcat ca după ce v-ați ostenit atât în duminici și sărbători să nu veniți să vă întâlniți cu Hristos în rugăciune și cu Maica Domnului, sub ocrotirea căreia a fost zidită această biserică. Așa încât vă îndemnăm să confirmați și de acum înainte sensibilitatea dumneavoastră față de cele sfinte și dragostea față de Dumnezeu și față de biserică, fiind încredințați că veți avea parte de binecuvântare de la Dumnezeu, de îmbrăcare cu putere de sus și de coborârea darurilor celor bogate ale Sfântului Duh asupra dumneavoastră. Fiți în continuare buni creștini și arătați că sunteți vrednici de înaintașii dumneavoastră care s-au ostenit și ei la rândul lor și dacă nu au putut la vremea aceea iată că testamentul lor s-a împlinit și s-a desăvârșit această lucrare sfântă. Dumnezeu să vă binecuvânteze!”, au fost vorbele Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. 
 Începând cu anul 2005 s-a pus piatra de temelie pentru noua biserică. Aceasta a fost târnosită, adică i-a fost pecetluită Sf. Masă din altar, la 21 noiembrie 2010, de către ÎPS Epifanie, Arhiepiscopul Eparhiot de la acea vreme, moment în care atât femeile cât și bărbații au putut trece prin altar spre a se închina la cele sfinte. „Este o zi deosebit de importantă având în vedere că s-a sfințit pictura acestei biserici, iar toată comunitatea a fost prezentă aici. Este un lucru bun, sunt foarte mulți credincioși și asta denotă pentru comunitatea noastră că biserica are rolul ei bine conturat în viața oamenilor și în viața satului. Construirea noii biserici a început în anul 2005, când eu eram primar. Am fost alături de preotul de atunci Duță Mircea și am mers la Ministerul Culturii și Cultelor unde am obținut o importantă sumă de bani cu care am demarat lucrările. Totul este gata astăzi, enoriașii au unde să se roage acum fără să mai fie nevoiți să meargă la Tîmboiești. Era destul de greu pentru ei, mai ales că marea majoritate a oamenilor sunt bătrâni. Toți locuitorii să aibă parte de biserică, să se bucure de tot ce este bun pe acest pământ și să meargă la biserică”, a spus primarul Gheorghe Tătaru, prezent la slujba de sfințire. 
        Pictura, sponsorizată de profesorul Stelian Chiriac
 Cum la acea dată nu erau începute lucrările de pictură, pereții fiind la gri, după momentul Sfințirii Mari, preotul paroh Cristi Muscalu a făcut formele necesare zugrăvirii locașului de cult, lucrări ce s-au săvârșit în tehnica „fresco”. Lucrările de pictură au început în vara anului 2011 și s-au finalizat în toamna anului trecut. Odată cu finalizarea șantierului de pictură, parohia a deschis un alt șantier, care a vizat transformarea fostei capele în sală de mese, trapeză sau casă de prăznuire, așa cum mai este ea cunoscută în limbajul bisericesc. Trapezei i s-a atașat și o bucătărie, ce a fost dotată cu toate cele necesare bunei desfășurări a meselor obștești. 
 Pictura a fost realizată prin strădania ctitorilor , respectiv a profesorului Stelian Chiriac și a fiului său inginerul Florin-Ionel, fii ai satului și care deși locuiesc la Iași nu au uitat de locurile în care au trăit moșii și strămoșii lor. „Această zi este o zi sfântă pentru bordeșteni și pentru mine. Mulțumesc lui Dumnezeu că mi-a dat sănătate mie și familiei mele și celorlalți enoriași din sat de am putut să terminăm picura și să termină acest sfânt locaș. Este cea mai mare fericire a mea, dar și a cetățenilor din sat”, a spus profesorul Stelian Chiriac, cel care a finanțat întreaga pictură de la biserică. 
 În ce privește construirea bucătăriei și metamorfozarea capelei în trapeză, acestea s-au făcut prin strădania preotului și prin cheltuiala oamenilor.  „Iată prin câte transformări și metamorfozări a trecut această capelă până când s-a construit cealaltă biserică și acum dacă în cealaltă biserică credincioșii participă la sfânta liturghie euharistică, după sfânta liturghie au posibilitatea să participe la liturghia filantropică. Aici, pot să vină să guste câte ceva din ce a binecuvântat Dumnezeu și ei înșiși pot aduce anumite bucate. În felul acesta să se întărească și mai mult comuniunea. Vor avea posibilitatea să vorbească, să se cunoască mai bine, să-și spună necazurile, bucuriile, că așa a fost dintru început”, a mai spus ÎPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. 
 Cei care au fost prezenți la sfințirea bisericii au primit din partea organizatorilor câte o carte poștală omagială dedicată evenimentului, precum și câte un pliant cu istoricul parohiei. Tot cu această ocazie a fost lansată și cartea preotului Cristinel Muscalu: „Pocăința, mijloc de întoarcere a omului către Dumnezeu în Vechiul Testament”. „A fost o zi binecuvântată de Dumnezeu în care am săvârșit o dublă sfințire, atât a casei de prăznuire, cât și a picturii bisericii parohiale. Biserica este una micuță, dar în care se face să vibreze duhovnicește. Mulțumim lui Dumnezeu că am reușit să ne bucurăm de lucru bine împlinit și cu ajutorul Preasfințitului Ciprian iată am ajuns să binecuvântăm complexul parohial. Acum nu ne rămâne decât să o umplem cu suflete spre mântuirea enoriașilor parohiei noastre și a celor care vor participa la sfintele slujbe”, a spus preotul dr. Cristi Muscalu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?