Consumul anumitor fructe și legume bogate în pigmenți, precum afinele și dovleacul, contribuie la formarea unei bariere naturale, care protejează pielea de efectul nociv al razelor ultraviolete, au descoperit dermatologii din Marea Britanie. Anumite fructe și legume, cum ar fi fructele de pădure închise la culoare și legumele de culoare verde-închis, conțin compuși de protecție speciali împotriva razelor ultraviolete (UV), au descoperit dermatologii și oamenii de știință experți în fotodermatologie – disciplină revoluționară care studiază razele UV și efectul acestora asupra pielii, informează dailymail.co.uk. Organismul utilizează acești compuși la suprafața pielii pentru a asigura un nivel de protecție de bază împotriva razelor ultraviolete nocive.
Cunoscut ca factorul de protecție solară pe bază de dietă continuă (CD – SPF), acesta este un factor SPF pe care oamenii de știință l-au atribuit în premieră dietelor bazate pe natura și cantitatea pigmenților naturali din plante. Unul dintre avantajele acestei abordări este acela că, pe parcursul întregii zile, chiar și în cele înnorate, când cremele cu protecție solară nu sunt folosite în mod regulat, este asigurat un nivel de protecție „de bază” împotriva razelor UV. „Nivelul de protecție împotriva razelor UV (al fructelor și legumelor, n.r.) poate fi evaluat într-un mod asemănător cu cel al cremelor cu protecție solară, de exemplu SPF 10 sau 20; cu cât numărul este mai mare, cu atât este mai mare și protecția împotriva efectelor dăunătoare ale razelor UV. Consumul de alimente care protejează pielea de razele UV are efecte pe tot parcursul zilei și pe toată suprafața corpului”, a declarat nutriționista britanică Sam Christie. „Pigmenții din aceste fructe și legume sunt depozitați la nivelul pielii. Razele ultraviolete care ating pielea sunt risipite ușor de moleculele din aceste alimente”, a explicat Sam Christie.
Alimentele cu cel mai bun nivel de CD – SPF de bază sunt afinele, coacăzele, strugurii negri, smochinele, portocalele, dovleacul, ardeiul gras, varza furajeră și spanacul. Dar pentru a obține un factor de protecție solară 10 doar din dietă, trebuie consumat aproximativ un kilogram de varză furajeră sau de struguri în fiecare zi.
Deși consumul acestor „superalimente” protejează de razele dăunătoare ale soarelui, foarte puțini oameni consumă cantități suficiente în fiecare zi pentru a obține o protecție CD-SPF doar cu ajutorul dietei.