Primele 10 carduri naționale de sănătate au devenit funcționale, ele fiind distribuite pacienților dependenți de dializă. Cardurile au devenit funcționale după ce au fost inițializate de medicii de la Centrul de Nefrologie și Dializă IHS (International Healthcare Systems) Focșani. Dintre cei 210 bolnavi dependenți de dializă incluși în programul pilot de testare a cardului, documentul a fost primit de 153 de persoane.
Urmează ca zilele acestea să fie predate cardurile și celorlalți pacienți. „Cardul național de sănătate reprezintă modalitatea prin care o persoană poate fi identificată ca fiind asigurată în sistemul național al asigurărilor sociale de sănătate și-i confirmă dreptul la servicii medicale. Pe card sunt inscripționate datele de identificare a persoanei și, pentru a deveni funcțional, el trebuie activat. Pentru aceasta, medicul va solicita personalizarea pinului (codului) de acces format din 4 cifre. Pacientul va tasta personal pinul ori de câte ori va solicita un serviciu medical sau eliberarea de medicamente”, ne-a declarat Iustina Papuc, purtătorul de cuvânt al CAS Vrancea.
Cei 210 bolnavi dependenți de dializă sunt incluși într-un program pilot de implementare a cardului național de sănătate, program derulat la nivel național.
Ceilalți vrânceni primesc cardurile până la finele anului
Cardurile vor ajunge la restul vrâncenilor până la sfârșitul anului, prin poștă. Postașii vor trece pe la domiciliul fiecărui asigurat, chiar și de două ori dacă este cazul, pentru a le preda personal documentul, iar în cazul în care proprietarul nu va fi găsit la domiciliu de două ori, actul va fi returnat casei de asigurări de sănătate în raza căreia se află locuința acestuia, de unde poate fi ridicat de deținători.
Dintre cei 290 de mii de asigurați din județ, vor primi card peste 200 de mii de vrânceni, restul fiind persoane cu vârsta cuprinsă între 0 și 18 ani. „Medicul este singurul care poate inscripționa cadrul de sănătate cu datele medicale, în baza acordului exprimat în scris de către pacient sau, după caz, de aparținătorul legal/ împuternicitul legal (grupa sanguină și Rh-ul; boli cu risc vital; boli cronice; donator de organe). Odată exprimat acordul scris, datele vor fi actualizate de către medicul de familie, la fiecare vizită. În situația în care pacientul dorește să schimbe oricare dintre opțiunile de mai sus, va trebui să se adreseze medicului de familie. Este obligatoriu ca de fiecare dată când un pacient merge la un medic din sistemul public de sănătate să prezinte cardul național de sănătate. În caz contrar, nu va putea primi serviciile medicale plătite de CNAS, cu excepția urgențelor medico-chirurgicale”, a mai spus Iustina Papuc.