Contaminarea cu virusul hepatic A a apei Mării Negre în zona litoralului bulgăresc (mai exact stațiunea Varna, după cum a precizat MAE bulgar) i-a făcut pe mulți vrânceni să renunțe la vacanța planificată în țara vecină. Hepatita A poate fi însă contractată de oriunde – de la piscină, mâncând fructe ori legume insuficient spălate, chiar din cuburile de gheață – așa că e bine de știut cum poate fi prevenită și cum se manifestă.
Zeci de vrânceni au fost diagnosticați, anul trecut, cu hepatita A. Potrivit informațiilor oferite de medicii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Vrancea, în 2013, în județul nostru au fost depistate două focare de hepatita A. Mai exact, în comuna Tulnici, zeci de persoane, printre care și copii, au fost diagnosticate cu această boală. Primele cazuri au apărut în luna februarie 2013, când au fost diagnosticați 14 copii și trei adulți. Deși medicii de familie din zonă, alături de cei din cadrul DSP, au vaccinat mai multe persoane și au oferit substanțe dezinfectante, numărul cazurilor a crescut de la o lună la alta. Cel de-al doilea focar de hepatită a fost înregistrat chiar în municipiul Focșani, în blocul G2 din Bahne. În luna iunie, mai mulți copii care locuiau în acel bloc, au fost diagnosticați cu hepatită A, motiv pentru care medicii de la DSP au imunizat persoanele care intraseră în contact cu aceștia. Totuși, din cauza condițiilor insalubre în care trăiesc mulți locatari ai blocului, numărul cazurilor diagnosticate a crescut și de această dată. În total, până în luna octombrie a anului trecut, 166 de persoane fuseseră diagnosticate cu această boală.
Ce este hepatita A și cum se manifestă
Hepatita acută virală de tip A, cunoscută drept „boala mâinilor murdare”, este o infecție virală contagioasă cauzată de virusul hepatic de tip A, care este transmis prin ingerarea alimentelor contaminate prin intermediul mâinilor murdare și a apei potabile contaminate. Însă, spre deosebire de virușii hepatici B și C, hepatita A nu determină o infecție cronică asupra ficatului. „Hepatita A este o boală contagioasă. Mai este cunoscută și ca boala mâinilor murdare sau gălbinare, din cauza îngălbenirii tegumentelor și a albului ochiului. Hepatita A are o cale de transmitere fecal orală și digestivă și se transmite indirect prin alimente contaminate, apă contaminată, mâini murdare, din bazine și piscine insuficient clorinate, fructe de mare insuficient preparate termic. Vă puteți îmbolnăvi de hepatita A în cazul în care: ați mâncat alimente sau ați băut apă care au fost contaminate cu materii fecale, care conțin virusul hepatitei A (fructe, legume, fructe de mare, gheață). Contaminarea acestora se realizează de către o persoană bolnavă sau aflată în perioada de incubație a bolii, care elimină virusul prin materiile fecale, utilizează toaleta, nu se spală pe mâini și contaminează ulterior alimentele și apa”, explică medicul epidemiolog Diana Stoica, din cadrul Spitalului Județean de Urgență Focșani.
Medicii atrag atenția că simptomele hepatitei A diferă de la caz la caz, dar cea care dă de bănuit este culoarea închisă a urinei. „Simptomele hepatitei A imbracă diferite forme. Poate să aibă un debut pseudogripal sau de abdomen acut, cu dureri abdominale, greață, vărsături. La acestea apar întotdeauna modificări de culoare ale scaunului care este ca un lut, iar urina are culoarea berei brune. Poate să apară și icterul sclero-tegumentar”, mai spune epidemiologul Diana Stoica.
La apariția acestor simptome, este indicat să vă prezentați la medicul de familie sau cel specialist, care în urma unor analize specifice va stabili o conduită terapeutică. În majoritatea cazurilor, persoanele diagnosticate cu hepatită sunt internate în spital 7-10 zile, unde în urma tratamentului efectuat se tratează. Foarte important în tratarea hepatitei A este și regimul alimentar sau regimul de cruțare al ficatului. Mai exact, trebuie evitate prăjelile, alcoolul, cafeaua și ciocolata.
Recomandările medicilor
Pentru a evita îmbolnăvirile de hepatită A, medicii recomandă vehement igiena riguroasă a mâinilor, în special după folosirea toaletei și înainte de fiecare masă, aprovizionarea cu apă potabilă și alimente numai din surse verificate sanitar, spălarea corespunzătoare a fructelor și legumelor care se consumă în stare proaspătă. Foarte important este, de asemenea, ca deșeurile menajere să fie îndepărtate la timp. „Cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor cu hepatita A este menținerea unei igiene riguroase, spălarea alimentelor, înotul doar în bazine și piscine avizate sanitar. Aceleași recomandări le am și pentru cei care pleacă în Bulgaria. Să aibă o igienă riguroasă, să facă duș după ce ies din mare, să mănânce doar la restaurante avizate sanitar și să consume doar apă avizată sanitar”, recomandă epidemiologul Diana Stoica
Vaccinul, cea mai eficientă metodă profilactică
Cea mai eficientă metodă de profilaxie este vaccinarea împotriva hepatitei cu virus A, recomandabil înaintea intrării într-o colectivitate sau înaintea unei călătorii într-o zonă endemică de hepatita A, în special pe continentul african și cel asiatic. Vaccinarea trebuie efectuată cu două săptămâni înainte de plecare.
Persoanele care se îmbolnăvesc de hepatita A nu o mai fac și a doua oară, pentru că devin imune. La copii cu vârste de până la 6 ani, majoritatea infecțiilor (70%) sunt asimptomatice. La copii mai mari și la adulți, infecția este de obicei simptomatică, cu icter care apare la mai mult de 70% din pacienți. Potrivit specialiștilor, nu există tratament specific pentru hepatita A. Sunt recomandate, totuși, odihna, consumul mare de lichide și evitarea alcoolului. Virusul hepatic A are o perioada de incubație între 15 și 45 de zile. Omul este singura sursă naturală a virusului. Nu există vectori animali sau insecte.
Parametrii de calitate ai apei pe litoralul românesc sunt buni, conform ultimelor teste efectuate de Direcția de Sănătate Publică Constanța.