Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

VIDEO:Consiliul Județean a finalizat DJ 204E Mărăşeşti – Panciu: „Înainte erau gropi şi noroaie, acum ne mândrim cu acest drum“


Consiliul Județean Vrancea a prezentat, ieri, finalizarea proiectului de reabilitare și modernizare a drumului județean DJ 204E Mărășești – Panciu. La conferința de presă realizată la Focșani au fost prezenți vicepreședintele Consiliului Județean, Dragoș Bîrlădeanu, directorul Direcției de Dezvoltare, Romeo Iordache, primarul din Panciu, Iulian Nica, primarul de la Mărășești, Valerică Chitic. Drumul Mărășești – Panciu a fost modernizat printr-un proiect european a cărui valoare a depășit 43,5 milioane lei.
    Proiectul derulat de Consiliul Județean a vizat reabilitarea și modernizarea a peste 18,8 kilometri de drum județean. Acest drum facilitează legăturile cu drumurile naționale DN 24 și DN 2L și atrage în circuitul economic zone cu dezvoltare deficitară. Proiectul cu finanțare europeană a fost inițiat de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan. „Proiectul «Reabilitarea și Modernizarea drumului județean 204E Mărășești-Panciu» a fost finalizat. Este o lucrare amplă, un nou proiect cu mari beneficii pentru cetățenii județului nostru. Îl felicit pe domnul director Romeo Iordache, în numele președintelui Marian Oprișan și în numele meu personal, precum și echipa dumnealui pentru că au lucrat zi și noapte pentru realizarea acestui drum”, a afirmat vicepreședintele Consiliului Județean, Dragoș Bîrlădeanu.

    Proiectul a fost finanțat de Uniunea Europeană prin Fondul European pentru Dezvoltare Regională și cofinanțat de la bugetul național și contribuția Consiliului Județean Vrancea. Investiția a fost finanțată prin Programul Operațional Regional 2007-2013, Axa prioritară 2 – „Îmbunătățirea infrastructurii de transport regionale și locale”, Domeniul de intervenție 2.1 – „Reabilitarea și  modernizarea rețelei de drumuri județene, străzi urbane – inclusiv construcția/reabilitarea șoselelor de centură”.
    Directorul Direcției de Dezvoltare din cadrul Consiliului Județean, Romeo Iordache a arătat că drumul se afla într-o stare deplorabilă înainte de începerea lucrărilor. De aceea, în prima etapă, a fost refăcută infrastructura drumului. „Îmi aduc aminte că în urmă cu câțiva ani, la vizat în teren împreună cu reprezentanți ai ADR și ai ministerului, pe tronsonul de la ieșirea din oraș, cartierul Modruzeni și până la intersecția cu E 85, toată zona era doar un drum plin cu bălți pe care nu se putea circula cu un autoturisme Dacia, numai cu mașini de teren. Astăzi, se poate constata că acest drum prezintă condiții de circulație pentru toate tipurile de autovehicule”, a explicat directorul Romeo Iordache.
    Acesta a explicat că refacerea infrastructurii a fost realizată prin straturi de balast și de piatră spartă. Apoi s-a refăcut suprastructura drumului prin așternerea a două straturi de covor asfaltic. Au fost realizate lucrări pentru preluarea apelor pluviale prin realizare de șanțuri pe tot traseul drumului care să preia apele din Panciu până la intersecția cu drumul european E 85. S-au executat lucrări de poduri și podețe pe traseul Haret – Panciu. De asemenea, a explicat directorul Direcției de Dezvoltare, s-a intervenit la lucrări de consolidare și refacere a sferturilor de con și a căii de rulare la podul peste canalul magistral Siret-Bărăgan. Alte lucrări necesare au fost cele de siguranță rutieră.

        Consiliul Județean a lărgit drumul în Mărășești și Panciu

    Drumul Mărășești – Panciu are o importanță deosebită pentru cele două comunități deoarece asigură legătura atât cu drumul european E 85 cât și cu două drumuri naționale, respectiv DN 24 Tișița – Tecuci și în orașul Panciu cu DN 2L Tișița – Soveja. Reprezentanții Consiliului Județean au arătat că prin finalizarea proiectului au fost realizați indicatorii de performanță prevăzuți. „În primul rând este scurtată durata de deplasare a tuturor tipurilor de autovehicule pe acest drum. Fiind o suprafață de rulare asfaltată în condiții optime este evident că timpul de deplasare a tuturor vehiculelor va scădea, se va reduce consumul de carburant astfel că toți beneficiarii la trafic care tranzitează orașele respective precum și cetățenii celor două orașe vor beneficia de condiții optime și evident va duce la creșterea competitivității economice a celor două orașe”, a afirmat directorul Direcției de Dezvoltare.
    Reabilitarea acestui drum județean s-a suprapus cu încă două proiecte derulate de administrația județeană, respectiv refacerea instalațiilor de apă și canalizare, realizate de administrația județeană la inițiativa președintelui Marian Oprișan. Aceasta a implicat lucrări suplimentare. La solicitarea cetățenilor din cele două orașe, Consiliul Județean a realizat modificări și a permis lărgirea platformei inițiale a drumului chiar și până la nouă metri. De asemenea, au fost realizate trotuare cu spații verzi. „Au fost necesare lucrări de adaptare a documentației proiectate inițial în anii 2007-2008 la situația din teren. Pentru un drum județean, conform normativelor existente, lățimea era de 6 metri și cu platforma să ajungă la opt metri cu cele două acostamente și șanțuri. În cele două orașe, platforma inițială a drumului fiind între șase și nouă metri, Consiliul Județean a ținut cont atât de doleanțele cetățenilor și de condițiile optime de trafic și a lărgit suprafața drumului la secțiunea inițială. Totodată, proiectul a necesitat corelarea unor lucrări tehnice cu cele de apă și canal, respectiv aducerea la cotă a capacelor de pe tot traseul drumului, respectiv aducerea la cotă a capacelor căminelor de apă și apă uzată, capacelor de la căminelor rețelelor de telefonie, capacelor de la rețeaua de distribuție a gazelor.  De asemenea, s-au realizat trotuare cu spațiu verde pentru accesul cetățenilor pe proprietățile lor. Aceste lucrări au fost realizate de Consiliul Județean pentru a da un aspect cât mai plăcut drumului”, a precizat directorul Romeo Iordache.  

       „Acum ne mândrim căci drumul arată excelent”

    Primarii celor două orașe spun că reabilitarea drumului județean Mărășești-Panciu va contribui la dezvoltarea economică a zonei. Primarul din Mărășești, Valerică Chitic a arătat că înainte de începerea lucrărilor aproape că nu puteai să circuli pe drum, iar acum au fost realizate și trotuare. „Este o minune pentru orașul Mărășești. Noi am avut probleme multe. De la șase metri, unele străzi au ajuns la nouă metri, iar fără ajutorul Consiliului Județean rămâneam cu șase metri. Drumurile nici nu existau, erau numai bălți și noroaie, nu vedeai pe unde să mergi. Acum ne mândrim căci drumul arată excelent. Ne-au făcut trotuare, pe stânga și pe dreapta, orașul, pe unde trece drumul arată altfel, s-a schimbat. Îi mulțumim în primul rând domnului președinte Marian Oprișan care a fost alături de noi, orașul Mărășești, domnului vicepreședinte Dragoș Bîrlădeanu și domului director Romeo Iordache „, a spus primarul din Mărășești, Valerică Chitic. Acesta a precizat că a fost impresionat de calitatea lucrărilor și a urmărit și măsurat stratul de asfalt turnat de constructori. „Am fost acolo în ziua când s-a turnat asfaltul. A fost așa cum scria în proiect. Am urmărit, am măsurat. Să dea Dumnezeu ca și alte proiecte să fie realizate de Consiliul Județean”, a precizat edilul din Mărășești.
    Primarul din Panciu, Iulian Nica, a arătat că este al treilea proiect de reabilitare și modernizarea a unui drum județean care asigură accesul către oraș. Astfel, în anii anteriori, au fost realizate lucrări de modernizare a drumurilor Panciu – Movilița – Păunești și Panciu-Å¢ifești-Bolotești.

 „Doresc să mulțumesc conducerii Consiliului Județean Vrancea, în principal domnului președinte Marian Oprișan, pentru inițiativa pe care a avut-o și în același timp îi mulțumesc în numele cetățenilor orașului Panciu pentru că în acest moment, inclusiv cea de a treia cale de acces, dinspre orașul Mărășești a fost asfaltată. Asta în urma celorlalte două mari proiecte pe care dumnealui le-a implementat cu succes, respectiv celelalte drumuri, Panciu – Movilița – Păunești care a fost asfaltat și reprezintă o cale de acces importantă către oraș. De asemenea, alt drum județean asfaltat este Panciu-Å¢ifești-Bolotești. Cea de a treia cale de acces este foarte importantă, atât pentru a scurta accesul de la drumul european, sunt mai puțin de șase kilometri spre Panciu și, în același timp, facilitează și accesul tuturor proprietarilor de terenuri, mă refer la vița de vie, care în marea majoritate sunt în această zonă. Să sperăm că în continuare vom reuși să implementăm cu succes și alte proiecte de care să beneficieze nu numai cetățenii orașului Panciu dar și cetățenii orașului Mărășești, cu care ne învecinăm„, a afirmat primarul Iulian Nica.  

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?