Cele mai sigure măsuri pentru prevenirea hepatitei A sunt respectarea normelor elementare de igienă personală și alimentară – spălarea mâinilor cu apă și săpun, a legumelor și a fructelor, evitarea consumului de apă din surse neautorizate – și vaccinarea, spune prof. dr. Adrian Streinu Cercel. Recomandările specialistului vin în contextul informațiilor publicate de specialiștii bulgari în hepatologie, potrivit cărora, în urma inundațiilor provocate de ploile puternice ce au afectat Portul Varna și unele stațiuni bulgărești la Marea Neagră, există riscul ridicat ca apa mării să fie infectată cu virusul hepatic A. „Virusul hepatitic A se distruge în apa cu salinitate ridicată. Dar virusul nu plutește singur, pentru că dacă ar fi singur s-ar distruge. El este închistat în dejecții umane, de aceea distrugerea este mai dificilă”, a explicat prof. dr. Streinu Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din Capitală.
Principala măsură pentru prevenirea îmbolnăviri este să nu fie înghițită apă contaminată. De asemenea, pentru evitarea riscurilor infectării, turiștii se pot vaccina. În plus, trebuie consumată apă din surse sigure, iar mâinile să fie spălate cu apă și săpun. „Åi legumele și fructele vor fi spălate înainte de a fi consumate. Sigur că este important și ca sursa de apă să nu fie contaminată”, a adăugat Streinu Cercel. Cea mai bună metodă de apărare împotriva hepatitei A este vaccinarea. Peste 99% dintre persoanele vaccinate dezvoltă imunitate împotriva acestui virus hepatic.
Hepatita A este o boală infecțioasă a ficatului cauzată de un virus transmis prin ingerarea de alimente și apă contaminate, care, spre deosebire de virușii hepatici B si C, nu provoacă o infecție cronică a ficatului. Virusul hepatic A are o perioada de incubație între 15 și 45 de zile.