Mai mulți elevi de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” din Focșani au fost voluntari într-un parteneriat româno-german pentru îngrijirea mormintelor eroilor germani și români din Cimitirul de la Frunzoaia, situat pe drumul dintre localitățile Tișița și Panciu. Alături de ei, la acest proiect au mai participat un grup de elevi de la Colegiul „Andronic Motrescu” din Rădăuți și un grup de elevi de la un liceu din localitatea germană Rostock. Sub sloganul „Împăcarea deasupra mormintelor – Munca pentru pace”, elevii au participat la activități de întreținere a mormintelor, cum ar fi perierea crucilor din piatră și rescrierea numelor înscrise pe cruci. Pe lângă acestea, elevii au desfășurat activități interculturale, au făcut excursii și au vizitat diferite obiective din județul Vrancea, cum ar fi Mausoleul de la Mărășești, Cimitirul German din Focșani, Focul Viu, Mănăstirea Mera.
Bugetul aferent acestui proiect a fost asigurat de Fundația „Ajută tinerețea” din Germania și de armata germană, care a pus la dispoziția elevilor un autocar pentru deplasări . „Din Germania am primit bani pentru acest proiect, de la Fundația „Ajută tinerețea”, fundație germană care lucrează la astfel de proiecte de 15 ani în mai multe țări și armata ne-a pus la dispoziție un autocar”, ne-a declarat lt.col. în rezervă Valentin Treml, fost cadru militar în armata germană.
Elevii au avut posibilitatea să învețe pe viu o lecție de istorie, o lecție despre patriotism, prietenie și egalitate între oameni. „A fost instructiv, elevii au socializat și au învățat să-și cinstească eroii, indiferent de naționalitate”, a declarat Adriana Oborocea, unul dintre profesorii coordonatori ai elevilor de la Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi”.
Adolescenții au fost foarte încântați de implicarea în proiectul de voluntariat, spunând că a fost o experiență unică, pe care ar repeta-o dacă se va mai ivi ocazia. „A fost o experiență foarte frumoasă pe care aș dori să o repet. Am învățat să fim uniți, să comunicăm. Cu elevii germani am vorbit în limba engleză” , a declarat Marlena Mânea, elevă a Colegiului Tehnic „Ghe. Asachi” . „A fost o experiență foarte frumoasă, este al treilea an în care particip, în fiecare an a fost ceva nou. Am învățat să fim mai buni unii cu alții, să fim toleranți. Aș repeta experiența” , ne-a spus Cristina Dumitrescu, elevă a Colegiului „Andronic Motrescu” din Rădăuți.
În derularea activităților din proiect, elevii de la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” au fost coordonați de profesoarele Marilena Răvaș, Maria Drăgan și Adriana Oborocea. Elevii de la colegiul din Rădăuți au participat sub îndrumarea profesoarelor Cristina Grijincu și Cristina Florea.
Activitățile din cadrul proiectului s-au finalizat ieri în Cimitirul de la Frunzoaia cu o ceremonie de comemorare a eroilor, în cadrul căreia elevii germani au depus o coroană de flori la monumentul din cimitir. La ceremonie au participat toți elevii implicați în proiect împreună cu profesorii coordonatori, reprezentanți ai echipei germane formată din lt.col. rez. Valentin Treml și Petra Klawitter , profesorul coordonator al elevilor din Germania. De asemenea, au mai participat Vasile Buruiană, președintele Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, filiala Vrancea, și reprezentanți ai autorităților locale.
Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, în calitate de gazdă, a asigurat cazarea și masa tuturor participanților în internatul, respectiv cantina colegiului. „Am asigurat cele trei mese în cantina școlii, iar pentru siguranță, elevii au fost supravegheați atât de profesorii coordonatori cât și de pedagogi” , a declarat Maria Drăgan, directorul adjunct al Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi”.
Din partea autorităților locale, elevii au avut sprijinul primăriei care a asigurat existența unor toalete ecologice și a apei necesare.
Ca răsplată pentru efortul depus în restaurarea crucilor de piatră, elevii vor beneficia de o excursie la Costinești asigurată de cei de la fundația germană.