Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

GALERIE FOTO: Secretarul unui liceu focşănean a împărţit ICONIŢE la Bacalaureat


Examenul de Bacalaureat a continuat ieri cu prima probă scrisă, cea la Limba și Literatura Română. La această probă s-au înscris 2.547 candidați, fiind prezenți 2.232. Niciun candidat nu a fost eliminat. Subiectele i-au luat prin surprindere pe absolvenții de liceu, care nu se așteptau să aibă de analizat poezia, cu atât mai puțin pe cea a lui Eminescu. 
Absolvenții de clasa a XII-a au avut și anul acesta de scris despre poezie la proba scrisă la Limba și literatura română din cadrul examenului de Bacalaureat. După cum au obișnuit în ultimii ani, ei s-au declarat surprinși de subiecte. De trei ani poezia este subiect principal de examen, dar candidații au sperat că subiectul se va referi la roman. 
Anul acesta, la fel ca în urmă cu doi ani, candidații de la profilul real au avut de analizat poezia lui Eminescu. Au avut de ales între Luceafărul și Floare Albastră. Acesta a fost însă numai unul dintre cele trei subiecte propuse spre rezolvare la proba scrisă la Limba și Literatura Română. La primul subiect, candidații au avut de rezolvat mai multe cerințe după textul „Omul din vis”, de Camil Petrescu, iar la cel de-al doilea subiect au avut de realizat un text argumentativ despre campaniile care promovează un stil de viață sănătos. Și, evident, ultimul subiect a fost poezia lui Eminescu. 
Pentru unii candidați această probă nu a avut o prea mare însemnătate, de vreme ce la ieșirea din sala de examen aproape că și uitaseră subiectele. „A fost oarecum greu. M-am pregătit pentru examen, dar nu mă așteptam la poezie, voiam un text epic. Sper să iau nota 7 la limba română, dar mă tem de proba următoare, la matematică. După ce termin cu Bac-ul vreau să plec în afară, nu m-am gândit să dau la facultate”, a spus Cosmin Porumboiu, absolvent al Colegiului Tehnic „Edmond Nicolau” din Focșani. 
O candidată spune că nu se aștepta la poezie și că era mai degrabă pregătită să trateze basmul. „Subiectele au fost neașteptate. Doi ani la rând poezie, iar acum doi ani în urmă tot Eminescu s-a dat. Îmi doream să cadă basmul. Îmi doresc să iau nota 6, să sperăm. M-am pregătit acasă pe parcursul anului școlar și sper să reușesc. Următoarea probă este matematica și mi se pare mai ușoară decât româna”, dă asigurări Alexandra Scarlat, absolventă a Colegiului Tehnic „Edmond Nicolau”. 
La profilul uman, elevii au avut de analizat la primul subiect textul „Donna Alba”, scris de Gib.I. Mihăiescu, iar la subiectul al doilea au avut de scris un text argumentativ despre importanța activităților de lectură pentru elevi. La ultimul subiect, ei au avut de redactat un eseu la alegere, despre tema și viziunea lor din una dintre operele scriitoarilor Ion Barbu, Nichita Stănescu și Tudor Arghezi. 
         Cu icoane la Bac
La Colegiul Tehnic „Ion Mincu” din Focșani, un domn le-a oferit cu generozitate canidaților câte o iconiță, ca să le poarte noroc în sala de examen. Cu ajutorul divin de partea lor, tinerii spun că s-au descurcat mai bine și au simțit că iconița primită le-a purtat noroc. „La intrarea în curtea școlii, domnul secretar a oferit câte o iconiță fiecărui elev. Am pus-o pe bancă și cred că mi-a purtat noroc. Avea o sacoșă mare cu iconițe”, a spus Ramona Stancu, absolventă a colegiului.
         Nici un candidat eliminat
 
Potrivit oficialilor din cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vrancea, această primă probă scrisă din cadrul examenului de Bacalaureat s-a desfășurat cu respectarea metodologiei. Nu au fost înregistrate incidente și niciun candidat nu a fost eliminat din sala de examen pentru tentativă de fraudare. 
Pe parcursul examenului, două echipe din cadrul ISJ și Ministerului Educației Naționale (MEN) au mers în control în centrele de examinare. Din prima echipă a făcut parte Mădălina Duminică, din cadrul Corpului de Control al MEN, împreună cu Luminița Balaban, inspector școlar general adjunct, președinta Examenului de Bacalaureat la nivel județean. Cea de-a doua echipă a fost formată din Daniela Călugăru, inspector general în MEN, și Vasilica Zaharia, șefa ISJ Vrancea. 
 „Absolvenții au susținut examenul în cele 9 centre, 8 din Focșani și unul în Adjud. Nu au fost eliminați elevi. Pe parcursul probei, două echipe au vizitat centrele de examen, la colegiile naționale elevii erau destul de destinși. I-am încurajat că orice subiect este frumos și trebuie să se concentreze. Le doresc mult succes tuturor elevilor și la proba următoare, iar părinții să aibă cât mai puține emoții, pentru a nu le transmite copiilor”, a declarat Vasilica Zaharia.  
Cât privește subiectele, profesorii spun că au avut un nivel mediu de dificultate. „Subiectele au fost frumoase și respectă programa, pentru cele două profiluri, atât la uman cât și la real. Au avut un grad de dificultate mediu”, a precizat Silvia Chelariu, inspector școlar de limbă și literatură română. 
Examenul de Bacalaureat continuă miercuri cu cea de-a doua probă scrisă, cea obligatorie a profilului și specializării, iar vineri cu proba la alegere a profilului și specializării. Pe data de 7 iulie vor fi făcute cunoscute primele rezultate, până la ora 12.00. Contestațiile se depun în aceeași zi, între orele 12.00-16.00. Notele finale vor fi afișate pe 11 iulie. 
Subiectele, baremele de corectare AICI  AICI  AICI  AICI


5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?