12 motive întemeiate pentru care ar trebui să consumi zmeură

0
8398


Când natura a creat acest fruct, s-a întrecut pe sine. A îmbinat în mod măiestrit bobițe de culoare rubinului, pe care le-a înzestrat cu o aromă și un gust de vis. În plus, a pus în ele puteri terapeutice cu totul speciale. Fructele de zmeură sunt o adevărată colecție de minerale: mangan, magneziu, calciu, zinc, potasiu, fosfor, toate în forme ușor asimilabile, plus vitaminele A, B1, B2, D si P, dar mai ales vitamina C, prezentă în cantități impresionante.  
Pentru a beneficia din plin de aceste substanțe prețioase pentru organism, ai în vedere că zmeura trebui servită proaspătă. Atunci când este preparată la temperaturi înalte sau dacă este congelată, o bună parte dintre micronutrienții amintiți se pierd. 
Atuurile consumului de zmeură nu se opresc însă aici, după cum urmează să afli:
1. ARE UN PUTERNIC EFECT ANTIAGING, grație acidului elagic, pe care-l conține din ambundență. Acesta are un rol foarte important în prevenirea distrugerii membranei celulare, prin neutralizarea radicalilor liberi.
2. LUPTÄ‚ CU BACTERIILE. Datorită antocianelor, care au și porprietăți antimicrobiene, pe lângă cele antioxidante, zmeura înhibă dezvoltarea bacteriilor și ciupercilor, precum candida albicans care provoacă des infecții vaginale și este una dintre cauzele sindromului de colon iritabil.
3. ARE GRIJÄ‚ DE SÄ‚NÄ‚TATEA ORALÄ‚. Studii recente au scos la iveală faptul că zmeura conține xilitol, un îndulcitor artificial folosit pentru prevenirea și tratarea cariilor.
4. CONTRIBUIE LA PREVENIREA ÅžI COMBATEREA CANCERULUI. Cercetările arată că gelulul obținut din fructele uscate de zmeură poate contribui la încetinirea evoluției diferitelor forme ale temutei maladii.
5. UTILÄ‚ ÎN STÄ‚RILE FEBRILE. Sub formă de suc diluat cu apă, este benefică în stări febrile infecțioase, în caz de rujeolă, scarlatină sau inflamații urinare.
6. SUBÅ¢IAZÄ‚ TALIA. O cură cu zmeură reușește să amelioreze simptomele neplăcute ale constipației și te ajută să-ți redefinești siuleta, întrucât are un conținut  redus de calorii.
7. REDUCE INCIDENÅ¢A ALERGIILOR, deoarece este o sursă generoasă de quercitină, o substanță care diminuează reacția alergică, având efect antihistaminic și imunomodulator. Mai mult, zmeura conține cantități foarte mari de vitamina C, 300-400 de grame din acest fruct, administrate la singură masă, aducând un aport masiv din această vitamină care scade intensitatea alergiei.
8. ALINÄ‚ DURERIRILE REUMATICE. În acest scop se ține o cură timp de 12 zile, în care se consumă zilnic câte 300 de grame minimum. Fenolii, precum și acidul salicilic (substanță asemănătoare aspirinei) din fructe reduc inflamația articulară, calmează durerile și ajută la recăpătarea mobilității articulare.
9. AMELIOREAZÄ‚ ARSURILE GASTRICE și ulcerul gastro-duodenal. Pentru asta se face o cură de două săptămâni, în care fructele se consumă simplu, fără zahăr sau miere.
10. E MANÄ‚ CEREASCÄ‚ ÅžI PENTRU DIABETICI. Zmeura face parte dintr-o categorie aparte de fructe care, deși conțin un procent destul de ridicat de zaharuri, nu duc la creșteri notabile ale glicemiei, dacă sunt consumate în doze de până 200 grame pe zi. Dimpotrivă, ajută la stabilizarea glicemiei, stimulează pancreasul (atât secreția endocrină, cât și cea exocrină) și diureza, normalizează valorile colesterolului.
11. DE AJUTOR ÎN SARCINÄ‚. O cană de ceai de zmeur, băută zilnic, este un remediu excelent în timpul gravidității, fiind considerat de unii specialiști drept cel mai bun ceai în această perioadă. Ceaiul previne stările de greață, hemoragiile și reduce durerile. Fructele proaspete, în schimb, vor fi consumate cu măsură, nu mai mult de 100 de grame pe zi, deoarece pot declanșa contrațiile uterine.
12. UÅžUREAZÄ‚ NAÅžTEREA. În vechime, fructele proaspete în cantități mari erau folosite pentru a grăbi nașterea, ele având efecte tonice uterine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here