Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

SCANDAL la şedinţa secretarilor de comune cu Direcţia Agricolă


 Primarii și secretarii comunelor s-au certat, ieri, cu directorul Direcției Agricole și reprezentantul Sindicatului Propact, Costel Ichim, la ședința referitoare la aplicarea legii pentru vânzarea-cumpărarea terenurilor din extravilanul localităților, celebra lege 17 din 2014. Discuțiile erau de așteptat încă de săptămâna trecută, când a avut loc o primă întâlnire între Prefectură, Direcția Agricolă, Oficiul Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară, primarii localităților vrâncene. 
 Cele mai multe discuții au avut ca obiect menționarea moștenitorilor în cazul persoanelor decedate și pentru care nu s-a făcut succesiunea. Este vorba despre cazuri în care o persoană vrea să vândă un teren, iar la unul dintre vecini, decedat, nu a fost dezbătută succesiunea și nu sunt cunoscuți moștenitorii. Pe de o parte, reprezentanții Direcției Agricole au arătat că nu poate fi menționat ca potențial preemptor o persoană decedată, pe de altă parte, secretarii au replicat că nu pot menționa moștenitorii atât timp cât nu este realizată succesiunea și nu există un document legal care să ateste această calitate. Discuții au fost și la solicitarea ca funcționarii din primării să menționeze „conform cu originalul” pe hârtiile trimise către Direcția Agricolă. Secretarii au replicat că legea nu prevede așa ceva și au cerut modificarea normelor de aplicare a legii 17 din 2014 astfel încât să fie stipulate și aceste spețe. „Fac ce spune legea și normele de aplicare a acesteia. Când se vor modifica, atunci vom face altfel”, a spus unul dintre secretarii prezenți la întâlnire. 
 Astăzi, la ședința Comisiei de Dialog Social de la Prefectură urmează să aibă loc încă o întâlnire pe marginea aplicării acestei legi complicate și care, cel puțin până acum, nu a făcut decât să îngreuneze tranzacțiile cu terenuri. Procedurile sunt complicate, presupun multe hârtii plimbate la Primărie, Oficiul de Cadastru, Direcția Agricolă și chiar Ministerul Agriculturii pentru suprafețele mai mari de 30 hectare. 
 Confom noii legi, legea 17 din 2014, orice persoană poate cumpăra terenuri în România însă numai după ce este respectată o procedură strictă. Modificările principale ale noului act normativ se referă la dreptul de preempțiune la terenurile care sunt scoase la vânzare de către proprietari. Conform Codului Civil, preempțiunea reprezintă dreptul de a cumpăra cu prioritate un bun, respectiv un bun imobil. În acest caz, pentru vânzarea terenurilor agricole extravilane va trebui respectat dreptul de preempțiune al coproprietarilor, arendașilor, proprietarilor vecini, precum și al statului român, în această ordine. Cei care nu respectă această regulă riscă să aibă tranzacția anulată. De menționat că prevederile legii nu se aplică vânzărilor între rude de până la gradul al treilea.  
 Procedura generală stabilită de lege spune că persoanele care vor să își vândă terenurile trebuie să anunțe în primul rând la primăria din raza localității unde se află bunul imobil. Aici trebuie depusă o cerere prin se solicită afișarea ofertei de vânzare a terenului agricol situat în extravilan, pentru a fi adus la cunoștința preemptorilor. Primăria trebuie să afișeze oferta atât la sediul său cât și pe internet, dacă are o pagină web. Oferta de vânzare trebuie afișată o perioadă minimă de 30 zile. De asemenea, primăria trimite atât la Direcția Agricolă cât și la Ministerul Agriculturii un dosar cu lista preemptorilor, oferta de vânzare a terenurilor și celelalte documente. Odată dosarul înregistrat, oferta de vânzare este postată pe site-urile celor două instituții și în registrele înființate cu acest scop. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?