Ediția: Joi 23 ianuarie 2025 Nr. 6799
Ediția: Joi 23 ianuarie 2025 Nr. 6799

COD ROŞU în podgoriile vrâncene


Viticultorii vrânceni afectați de mană trebuie să ceară primăriilor stabilirea pagubelor produse în podgorii în ultimele săptămâni. Situația este considerată dezastruoasă pentru viticultura vrânceană și a fost discutată, ieri, la ședința Comitetului de Analiză a Strategiilor de Dezvoltare Zonală din județ. Președintele Federației Viticultorul, Manole Toader, a arătat că din cauza atacurilor de mană au crescut foarte mult cheltuielile podgorenilor. Până acum se estimează că pentru un hectar de vie s-au cheltuit circa șase mii de lei, în cazul podgorenilor care au efectuat toate tratamentele. „Se va ajunge la 95-100 milioane de lei vechi pentru un hectar de vie, iar dacă producția va fi mai mică de zece tone de struguri la hectar atunci nu vor fi recuperate cheltuielile. Podgorenii care au viile afectate de mană în procent de minim 30% trebuie să facă o cerere la primăria localității pentru ca această situația să fie constatată de specialiști astfel ca măcar impozitul să nu mai trebuiască să fie plătit”, a arătat Manole Toader. 
 Atacul de mană a afectat peste un sfert din plantațiile cu vie din județ, majoritatea aparținând micilor viticultori. Mana atacă toate organele verzi, frunze, lăstari tineri, ciorchini, inflorescențe, flori și boabe. În cazul societăților comerciale situația este mai bună pentru că acestea au efectuat lucrări de prevenire, iar acum nu sunt atât de afectate. Pentru a veni în sprijinul podgorenilor au fost organizate întâlniri de către autoritățile locale, Camera Agricolă, Direcția Fitosanitară în care li s-a explicat oamenilor care sunt tratamentele care trebuie aplicate, substanțele care trebuie utilizate. Asemenea întâlniri au avut loc, deocamdată, la Cotești și Jariștea. 
 Una dintre condițiile pentru ca tratamentele cu substanțe să fie eficiente este ca acestea să fie de calitate și în doza corectă. De aceea, agricultorii sunt sfătuiți să cumpere numai substanțe de la farmaciile fitosanitare, unde primesc un bon fiscal și un certificat de calitate pentru produsele achiziționate. Cei care vor să cumpere mai ieftin și caută soluții la negru riscă să pățească precum un fermier din Tătăranu. În luna aprilie, acesta a fost încântat de oferta unei persoane fizice care i-a oferit Pulsar pentru floarea soarelui la jumătate de preț pentru că „e direct de la furnizor”. Norocul lui că, înainte de aplicarea tratamentului, a vrut să verifice produsul și a desfăcut un bidon cu așa zisul Pulsar. Acesta însă nu mirosea și nu avea culoarea pe care o știa. În urma verificărilor efectuate de Direcția Fitosanitară s-a constatat că substanța din bidoane nu avea nicio urmă de pesticid. 

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?