Agricultorii care au avut culturile calamitate în cursul anului trecut vor beneficia de anularea impozitului pe venitul agricol. Decizia a fost luată în ultima ședință de guvern, când a fost aprobată modificarea Codului Fiscal în favoarea agricultorilor.
Ministerul Agriculturii a anunțat că prin această facilitate este anulat impozitul pe venitul agricol, proporțional cu gradul de calamitate constatat, pentru contribuabilii care au desfășurat în anul 2013 activități agricole și care au suferit pierderi de venit. Într-un comunicat al MADR se arată că facilitatea se acordă pentru cazurile în care producția agricolă nu a fost asigurată și a fost calamitată în proporție de peste 30%.
Paguba trebuie dovedită printr-un document emis de autoritatea competentă, iar cei care au plătit deja contribuțiile beneficiază de restituirea sumelor achitate. „Este o măsură firească de a veni în întâmpinarea problemelor pe care le au fermierii și este îndeplinirea unei promisiuni pe care am făcut-o celor care s-au confruntat cu situații foarte dificile în cursul anului trecut. Este clar că producătorii agricoli au declarat impozitul calculat pe baza normelor de venit într-un context în care au suferit pierderi economice importante cauzate de calamități. În aceste condiții, actul normativ este o facilitate care îi va ajuta să recupereze mai repede pagubele și să poată să se dezvolte în continuare”, a declarat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii și dezvoltării rurale.
Agricultorii vor ca această facilitate să fie menținută și pentru acest an, după ce grindina și mana viței de vie au afectat podgoriile din județ. O estimare realizată la nivelul Direcției Agricole arată că mana a afectat circa 20% din plantațiile de vie, majoritatea aparținând micilor viticultori. Mana atacă toate organele verzi, frunze, lăstari tineri, ciorchini, inflorescențe, flori și boabe. În cazul societăților comerciale situația este mai bună pentru că reprezentanții acestora au efectuat lucrări de prevenire, iar acum nu sunt atât de afectați.
Primarul comunei Jariștea, Cătălin Toma, spune că este nevoie de susținerea autorităților pentru viticultorii vrânceni, în special a parlamentarilor de Vrancea. „În aceste momente dificile în existența viticultorilor, consider că este nevoie de sprijinul autorităților de resort pentru a asigura informarea și tratamentele necesare salvării culturii viței de vie și totodată introducerea unui articol de lege în Legea nr. 571 din 2003 privind Codul Fiscal, care să permită scutirea de la plata impozitului pe norma de venit, în conformitate cu Legea nr. 168 din 2013, în anii agricoli calamitați. Astfel, vin cu rugămintea către Parlamentarii de Vrancea să inițieze demersurile necesare pentru a ușura munca viticultorilor și în același timp de a încuraja continuitatea tradiției viței de vie specifică Vrancei”, spune primarul comunei Jariștea.
Acesta a amintit că podgoriile vrâncene au fost afectate, anul trecut, de ploile însoțite de grindină care au redus producția de struguri la mai mult de jumătate.