Ediția: Joi 23 ianuarie 2025 Nr. 6799
Ediția: Joi 23 ianuarie 2025 Nr. 6799

Un sfert din populaţia Focşaniului, EXECUTATĂ SILIT sau SOMATĂ de Primărie


Cu toate că impozitele și taxele locale percepute focșănenilor de Primăria municipiului pentru anul 2015 rămân la același nivel ca și în acest an, acest fapt nu înseamnă, automat, că și încasările vor fi aceleași. Potrivit unei situații întocmită de Serviciul de Taxe și Impozite Locale din cadrul Primăriei Focșani, nivelul încasărilor la bugetul local din taxe și impozite rămâne scăzut, mai ales în ceea ce privește amenzile. „Impozitele și taxele locale pentru anul 2015 vor rămâne la nivelul anului 2014. Anul trecut am avut o creștere de 16% conform Hotărârii de Guvern privind indexarea cu nivelul inflației, fapt care nu se regăsește și în procentul de încasare. Per total, în anul 2014 s-a încasat mai mult din impozite și taxe, dar nu este o creștere de 16%. Au crescut impozitele, dar ne confruntăm, la fel ca și în anii precedenți, cu dificultăți mari în ceea ce privește încasarea amenzilor și a impozitelor pe mijloacele de transport. La persoane  fizice, este o creștere de încasare în anul 2014 față de anul precedent. Anul trecut, în luna mai, încasasem 60% la persoane fizice, anul acesta avem 62%. De asemenea, avem o creștere a gradului de colectare la impozitul pe teren”, a spus Meluș Nazâru, șeful Serviciului de Taxe și Impozite Locale de la Primăria Focșani. Pentru mijloacele de transport auto gradul de colectare este de 43%, iar la amenzi 37%. Pentru amenzile restante la data 31 decembrie 2013, gradul de colectare este de doar 4%.  
 Singura modalitate legală prin care Primăria poate recupera debitele de la cetățenii rău-platnici sunt executările silite. Important este faptul că 30% din totalul contribuabililor la bugetul local înregistrează restanțe la plata impozitelor și taxelor locale. „Încercăm, ca de fiecare dată, să recuperăm debitele prin executări silite. La acest moment avem titluri executorii și somații emise pentru 24.000 de persoane din municipiul Focșani. Ceea ce înseamnă că peste 30% din totalul contribuabililor, care sunt în jur de 62.000 de persoane, nu și-au plătit taxele, impozitele și amenzile. Somații au fost emise pentru sume care depășesc 200 lei. Vom accelera procedura de recuperare prin executare silită. Dacă într-o perioadă de șase ani nu reușim să încasăm, sumele se pot prescrie și atunci devin imputabile și vinovați se fac cei de la Impozite și Taxe”, a mai spus Meluș Nazâru. Acesta a   afirmat că Primăria nu poate pune sechestru și executa clădirile, întrucât sunt exceptate de la executarea silită spațiul minim de locuit, cele necesare traiului, bunurile de strictă necesitate. „Nici o altă posibilitate legală de a recupera nu avem”, a mai precizat acesta. 
 Motivul principal pentru care oamenii nu își plătesc dările către stat este lipsa resurselor financiare. „Persoanele care nu își pot plăti alte servicii, precum utilități, CUP, ENET, nu își plătesc nici impozitele locale. E o problemă și cu veniturile populației, sunt mici. Punem poprire pe un cont, putem să reținem până la o treime din venit, iar cu acea o treime nu reușim să acoperim impozitele, taxele, ne trebuie mai multe luni de poprire”, a specificat șeful de la Impozite și Taxe Locale.  
 
        „Aveam străzi peste tot în municipiu dacă reușeam să încasăm toate impozitele”
 În prezent, Primăria municipiului Focșani are de încasat în total de la persoanele fizice 27.000.000 lei (270 miliarde lei vechi), iar de la persoanele juridice 48.000.000 lei (480 miliarde lei vechi), la data de 31 mai 2014, inclusiv debitele vechi. În total, populația și agenții economici datorează la bugetul local suma de 75.000.000 lei (750 miliarde de lei vechi). Per total, până la această dată, 50% dintre persoanele fizice și-au plătit impozitele. Primarul Decebal Bacinschi a precizat că, dacă cetățenii și-ar plăti dările către bugetul local, ar exista fonduri pentru repararea mai multor străzi din Focșani. „Datorită faptului că foarte mulți oameni sunt nemulțumiți că nu le-am făcut strada, trotuarul, că nu i-am tăiat copacul, vă gândiți ce puteam face cu 750 de miliarde de lei, dacă doar bulevardul Brăilei m-a costat până în 150 miliarde de lei? Aveam străzi făcute peste tot în municipiul Focșani fără niciun fel de probleme dacă reușeam să ne încasăm acești bani. Pretenții sunt multe, dar de plătit nu plătim”, a spus primarul Decebal Bacinschi.  
 Între timp, pe site-ul Primăriei Focșani au fost publicate încă două liste cu focșăneni pentru care s-a început executarea silită. Este vorba despre 564 de debitori, de pe străzile Aleea Școlii, Emil Racoviță, Bulevardul Unirii, Bulevardul Gării, Republicii, Aleea Căminului, Pictor Grigorescu, Măgura, Poienița, Al. Vlahuță, Dr. Telemac, Rarău, Dornei și Pinului. 
 Listele complete cu datornicii pot fi consultate AICI  AICI

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?