A fost război ieri, în poligonul de la Smârdan, județul Galați. S-a deschis focul asupra inamicului, s-au folosit obuziere, care au o bătaie de până la 17 kilometri, dar și tancurile TR85 M1 Bizon. Totul s-a întâmplat sub privirile ministrului Apărării Naționale, Mircea Dușa, dar și ale multor șefi din Armata Română. Din fericire nu a fost vorba despre un război real, ci despre un exercițiu cu scenariu fictiv ce a avut drept scop antrenarea militarilor Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată pentru menținerea capacității operaționale a structurilor și îndeplinirea cerințelor specifice de interoperabilitate și standardizare NATO și UE. La exercițiul „Mălina 14” au participat și militari moldoveni, dar și doi observatori NATO. „Tragerile pe care le-ați văzut astăzi s-au realizat cu muniție reală, cu muniție de război”, a spus ministrul Dușa.
Militarii Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor” Focșani au demonstrat ieri, în poligonul de la Smârdan, județul Galați, că sunt pregătiți să facă față oricărei situații. Cei peste 1.000 de militari, care se află în poligon de câteva zile, cu aproximativ 220 mijloace tehnice, de la Brigada 282 Infanterie Mecanizată, patru aeronave IAR-99 Åoim și patru elicoptere IAR-330 Puma Socat, de la Baza 95 Aeriană, au demonstrat că sunt profesioniști și că pot apăra țara într-o situație critică. S-a lucrat ca la carte, iar militarii au făcut cu brio față inamicului, totul în cadrul exercițiului „Mălina 14”, la care a participat și un pluton de militari din Republica Moldova. De asemenea, la toată activitatea au fost prezenți doi observatori NATO.
Tema exercițiului a fost – „Brigada 282 Infanterie Mecanizată trece la apărare în eșalonul doi al Diviziei 2 Infanterie, având misiunea de a opri ofensiva inamicului pe un aliniament favorabil introducerii în luptă a forțelor aliate”. Scenariul a fost unul fictiv, dezvoltat pe baza experienței dobândite de militari în urma participărilor anterioare în teatrele de operații.
Acțiunile s-au desfășurat în Danubia, un continent ale cărui națiuni sunt divizate de nivelul diferit de dezvoltare, dar care evoluează către o societate unită prin diversitate și multiculturalism. Regiunea geopolitică Transdanubia se constituie într-o arie semnificativă de tranzit a resurselor energetice și, totodată, într-un spațiu important de manifestare a unor riscuri asimetrice și focare de conflict, cu un impact substanțial asupra securității continenatale. Regiunea este traversată de Fluviul Danubius, o sursă importantă de apă, dar și un obstacol natural deosebit pentru țările aflate în conflict, respectiv Cesenia și Dobronia, state comparabile ca suprafață și număr al populației, și care, în timp și-au pus amprenta asupra evoluției istorice a regiunii. Rivalitatea dintre cele două țări a fost amplificată de existența pe teritoriul fiecăreia a unor enclave locuite predominant de etnici ceseni și dobronezi. Pe fondul unei secete prelungite și a crizei economice severe care a dus, în multe state, la mișcări sociale de amploare, în zona maritimă comună a celor două state este descoperit un important zăcământ de hidrocarburi, a cărui posesie și exploatare constituie subiectul de conflict pentru cei doi „actori”.
Conform acestui scenariu, misiunea Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată a fost aceea de a destina o structură întrunită ca detașament înaintat în fâșia de asigurare a diviziei, în fâșia Stavridul, și să oprească ofensiva inamicului pe aliniamentul Stejarul, pentru a fi create condițiile de introducere în operației a forțelor aliate.
Forțele aeriene au executat foc asupra inamicului
Exercițiul propriu-zis a debutat cu acțiunile forțelor aeriene, care au executat foc asupra coloanelor inamicului pe timpul apropierii de grupul de luptă al marii unități. Următoarea secvență a constituit-o executarea focului concentrat asupra forțelor inamicului începând de la distanța bătăii maxime a armamentului principal.
Pe timpul apropierii inamicului de dispozitivul de luptă al Brigăzii, acesta a fost lovit de la distanța maximă a bătăii armamentului. Primele mijloace care au deschis focul în această etapă a ducerii luptei au fost obuzierele din dotarea Bateriei de Obuziere, care au o bătaie de până la 17 km.
Din punct de vedere operațional, în cadrul schemei de manevră a grupului de luptă, plutonul de infanterie moldovean a primit misiunea de a organiza o poziție înaintată care să acționeze ca forță de acoperire în scopul asigurării ruperii luptei de către forțele Brigăzii 9 Mecanizată, canalizării acțiunilor inamicului pe o direcție favorabilă apărării și inducerii în eroare asupra traseului real al limitei dinainte a apărării și dispozitivului Grupului de Luptă Mărăști.
În plus, pentru asigurarea interoperabilității și desfășurarea în bune condiții a exercițiului în comun, conform acordului tehnic încheiat între Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Apărării din Republica Moldova, militarilor moldoveni le-au fost puse la dispoziție tehnica și armamentul din dotarea unităților Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată, pe care le-au folosit în timpul exercițiului.
În cea de-a treia etapă, pentru ruperea luptei de către forțele de acoperire care au acționat pe aliniamente succesive, forțele aeriene execută o misiune de sprijin aerian apropiat printr-o intervenție a elicopterelor antiblindate. Apoi, militarii au executat focul cu pușca automată calibru 5,45mm, iar pe timpul executării manevrelor pe distanțe mari au fost îmbarcați pe mașina de luptă a infanteriei MLI 84 M JDER. De asemenea, pe timpul ducerii luptei, acțiunile militarilor moldoveni au fost sprijinite cu focul tunului calibru 25 mm de pe mașina de luptă.
Ultima secvență a exercițiului a constituit-o executarea focului armamentului principal din dotarea Grupului de Luptă Mărăști pentru nimicirea inamicului care a atacat fâșia sa de apărare. Pe măsura înaintării forțelor inamicului către dispozitivul de apărare al Grupului de Luptă Mărăști, acesta este lovit cu focul armamentului principal începând de la distanța bătăii maxime a acestuia. Totodată, asupra mijloacelor blindate ale inamicului tancurile TR85 M1 BIZON din dotarea Batalionului 284 Tancuri au fost executate focuri. În plus, pentru nimicirea inamicului în barajul general, subunitățile au executat foc cu toate categoriile de armament. Densitatea focului care trebuie realizată pe limita dinainte a barajului general este de minim 2 gloanțe pe metru liniar în timp de un minut.
Ministrul Dușa, mulțumit de prestația militarilor
Prezent la exercițiu, alături de mulți șefi din armata română și de comandantul Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată, general de brigadă dr. Virgil Ovidiu Pop, ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa a spus, la finalul exercițiului, că este mulțumit de prestația militarilor. „Exercițiul Mălina 14 face parte din planul de instrucție pe anul 2014 și a fost aprobat prin ordin al ministrului la începutul anului. Este un exercițiu interarme organizat de Statul Major al Forțelor Terestre și Statul Major al Forțelor Aeriene. În acest moment participă la exerciții peste 1.600 de militari. Unii sunt în Germania, alții în poligonul Babadag, Capu Midia și Smârdan. În cadrul acestor exerciții se urmărește nivelul de pregătire al militarilor, de altfel militari cu multă experiență care au participat la misiuni internaționale în teatrele de operații. Urmărim capacitatea operațională a subunităților noastre, dar și modul în care personalul din comandamente este pregătit pentru a executa misiuni la standardele NATO și de asemenea, urmărim cum sistemele noastre informatice de conducere a misiunilor și a focului între punctele de comandă de bază și punctele de comandă de rezervă sunt conexate astfel încât focul și conducerea focului, realizarea misiunilor de luptă să se facă în conformitate cu standardele NATO. La acest exercițiu participă și un pluton de studenți moldoveni, care sunt prezenți la exercițiul de pregătire al armatei române în conformitate cu tratatul pe care îl avem. Participă și doi observatori NATO care verificări standardele de pregătire a subunităților noastre conform nivelului cerut de standardele NATO. Militarii sunt bine pregătiți și s-au pregătit și în condiții reale în teatrele de operații, iar tragerile pe care le-ați văzut astăzi s-au realizat cu muniție reală, cu muniție de război”, a spus ministrul Dușa.
Militarii moldoveni, impresionați de amploarea exercițiului
Militarii din Republica Moldova au fost și ei impresionați de ceea ce s-a întâmplat în poligonul de la Smârdan. „Misiunea este o misiune destul de interesantă și destul de importantă. Este un schimb de exeperiență și acumularea unei noi experiențe pe care probabil noi nu o avem, ne ajută. Avem posibilitatea să căpătăm această experiență la dumneavoastră, în armata română. Eu nu am mai participat la un așa exercițiu, iar impresiile sunt excelente și îmi doresc să mai vin și pe viitor”, a spus unul dintre militarii moldoveni.
Exercițiul interarme cu trageri de luptă „Mălina 14”, ce are loc în Poligonul Smârdan, județul Galați, a început pe data de 16 iunie și se va încheia pe 21 iunie.