Premierul Victor Ponta a declarat, luni, în debutul ședinței BPN al PSD, că situația în regiune se deteriorează și că se opresc gazele, el arătând că a discutat dimineață cu ministrul Energiei și România are rezerve necesare astfel încât pe termen scurt, respectiv șase luni, nu sunt probleme.
„Ne interesează pentru că suntem partidul de guvernământ și avem obligația guvernării. Vedeți că situația în regiune se deteriorează, se opresc gaze. Azi de dimineață am stat cu ministrul Energiei și vreau să dau un semnal de acum, imediat, că pentru România pe termen scurt, șase luni, nu e niciun fel de problemă, avem rezervele necesare”, a spus Ponta.
El a arătat că cel mai important lucru în acest moment este ca în toată scena politică să existe stabilitate și predictibiliate. „Principala responsabilitate privind stabilitatea se îndreaptă către noi ca fiind partidul cel mai mare din coaliția de guvernare. Vreau să vă rog pe toți în toate structurile pe care le reprezentați – Parlament, structuri locale, Guvern – să dați același mesaj că e o perioadă în care România are nevoie mai mult decât orice de seriozitate și stabilitate”, a mai spus Ponta.
Rusia a sistat luni livrările de gaze către Ucraina
O delegație ucraineană se va deplasa marți la Budapesta pentru a convinge țări europene să cedeze Ucrainei o parte a gazului rus pe care îl importă, după ce Rusia a decis oprirea gazelor, anunță compania publică Naftogaz, citată de AFP. „Companii europene sunt pregătite să furnizeze gaze Ucrainei. Vor propune Ucrainei un tarif de 320 de dolari pentru 1.000 m3”, a declarat președintele Naftogaz, Andrei Kobolev.
Naftogaz este deja client al companiilor RWE (Germania) și Gaz de France. „Avem propuneri și de la alte companii importante” a adăugat oficialul ucrainean.
Budapesta va găzdui marți un forum internațional pe tema securității energetice. Însă compania Gazprom a anunțat deja că livrările de acest tip sunt ilegale. „Companiile europene nu au dreptul să revândă gazul rusesc”, a avertizat Gazprom. Rusia a sistat luni livrările de gaze către Ucraina, după eșecul negocierilor și din cauza restanțelor acumulate de Kiev – 4,5 miliarde de dolari.
Statele Unite îndeamnă Rusia să reia negocierile cu Ucraina pe tema gazelor. „Uniunea Europeană a prezentat un compromis rezonabil. (…) Cerem Rusiei să reinițieze negocierile”, a declarat Jennifer Psaki, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american.