În al 15-lea an de mandat, Bacinschi face bilanţul şantierelor deschise în Focşani

16
1363


Primarul Decebal Bacinschi a dat raportul, la sfârșitul săptămânii trecute, asupra investițiilor care se derulează în municipiul Focșani în această perioadă. Mai multe șantiere sunt deschise în tot orașul, având termen de finalizare fie sfârșitul acestei veri, fie primăvara anului 2015. Cele mai importante lucrări sunt cele din cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană din sudul municipiului și amenajarea unor sensuri giratorii.  
 Edilul Focșaniului a spus vineri, în cadrul unei conferințe de presă, că la ora actuală se lucrează pe strada Brăilei, care este realizată în proporție de 80%. „Săptămâna viitoare (aceasta, n. r.) terminăm în totalitate lucrările pe strada Brăilei. Urmează să vină cei de la Spații Verzi să amenajeze zona Brăilei, a sensului giratoriu, pentru ca de Zilele Focșaniului să fie terminate lucrările”, a spus Decebal Bacinschi. Tot în această perioadă se lucrează și la intersecția cu sens giratoriu dintre străzile 1 Decembrie – Anghel Saligny – Bulevardul Unirii – Bulevardul București, o „lucrare foarte grea”, după cum a precizat primarul, cu termen de finalizare luna noiembrie 2014. Însă Bacinschi este convins că la începutul lunii septembrie a. c. această intersecție va fi gata.  „Așa cum a lucrat constructorul până acum, părerea mea este că lucrările ar trebui să  fie finalizate la sfârșitul lunii august, începutul lunii septembrie. Cam 70% din cantitățile de lucrări au fost executate, fiind și cele mai grele lucrări. Sunt convins că va ieși o treabă frumoasă”, a precizat edilul.
 În aceste zile se lucrează și la sistemul de canalizare pluvială din cartierul Mândrești. Investiția este finanțată din bugetul local al municipiului și este realizată în proporție de 80%, rămânând de montat gurile de scurgere. Odată cu finalizarea acestor lucrări va începe și asfaltarea străzilor din Mândrești, spune Bacinschi. Și în zona Laminorul se lucrează la canalizarea pentru preluarea apelor meteorice. „Au fost finalizate străzile Mugur, Brâncoveanu, Ghica Vodă, Militari, în curs de execuție este Laminorul. Lucrările sunt executate în proporție de 50% . După finalizarea acestor lucrări se va trece la montarea bordurilor și asfaltare”, a afirmat primarul.   
        Străzile Echității, Constructorului și Stadionului, în lucru 
 Primarul Decebal Bacinschi a vorbit și despre evoluția lucrărilor din cadrul proiectului Plan Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU), care se desfășoară în zona de Sud a municipiului Focșani. Proiectul, cofinanțat din fonduri europene, vizează reabilitarea infrastructurii stradale, refacerea străzilor, a trotuarelor și a spațiilor verzi. Întrucât mai sunt lucrări de executat, termenul inițial de finalizare a proiectului, septembrie 2014, va fi decalat până la sfârșitul lunii martie 2015, când vor fi gata toate lucrările din PIDU, după cum a spus primarul Decebal Bacinschi. „În Sud am atacat cam o treime din cartier, am rezolvat tot ce a însemnat parte de infrastructură a acestui proiect, adică introducerea țevilor și cameretele pentru fibra optică, pentru coborârea cablurilor de pe stâlpi, ridicarea capacelor la cotă. Am început cu montarea bordurilor și trotuarelor, pregătim terenul pentru începerea turnării asfaltului, pe strada Echității. Pregătim și strada Constructorului, pentru montarea bordurilor și strada Stadionului pentru introducerea țevilor și cameretelor. Se intră apoi cu borduri, trotuare, spații verzi și apoi asfaltare. Eu sper ca într-o lună, o lună și jumătate partea dinspre Stadion să o avem aproape finalizată, urmând ca oamenii de la spații verzi să își facă treaba. Termenul de finalizare ar fi septembrie, dar cred că o să-l decalăm, datorită faptului că mai trebuie să executăm niște lucrări. Mai avem de terminat și tot ce înseamnă spații verzi. PIDU cred că va fi gata în totalitate la sfârșitul lunii martie 2015”, a declarat Bacinschi.   
 În ceea ce privește problema locurilor de parcare din cartierul Sud, edilul susține că nimeni nu va rămâne fără un loc unde să își parcheze mașina. Însă spațiul verde nu va fi sacrificat. „Vom trasa și vom numerota toate parcările, vom face un inventar al tuturor mașinilor și în funcție de numărul de mașini se va stabili unde poate parca fiecare. În aceste condiții, dacă este necesar, o anumită porțiune din stradă, o bandă, va fi ocupată de parcări. Vom rezolva pentru toți parcările. Noi trebuie să respectăm o anumită suprafață de spațiu verde pe cap de locuitor, mai exact 26 de metri pătrați, nu putem face numai parcări, cum ar fi dorit cetățenii din Sud. Nu este posibil așa ceva, nu putem sacrifica spațiul verde”, a mai afirmat primarul municipiului. 
        Focșaniul, împânzit de camere video stradale
 Tot în cadrul PIDU, în cartierul Sud a fost finalizat proiectul de supraveghere video pentru creșterea siguranței și prevenirea criminalității, prin care au fost montate 32 de camere de supraveghere stradală și a fost înființat un Centru de Comandă și Control. Acesta va fi predat, în urma recepției, Direcției de Dezvoltare Servicii Publice din cadrul Primăriei Focșani, care va angaja 10 persoane pentru gestionarea activității din cadrul acestui centru. În viitor, toate camerele video de supraveghere din oraș, inclusiv de la școli, vor fi centralizate în cadrul acestui Centru de comandă. „Ceea ce ne dorim este ca la acest sistem de supraveghere video pe care l-am pus la punct în zona Sud, Laminorul și Mândrești, să legăm și celelalte zone unde am montat camere de supraveghere, din Parcul Schuman și suntem în faza de construcție și montare a unor camere video și în sensul giratoriu de la 1 Decembrie – Anghel Saligny. Și unitățile de învățământ vrem să fie centralizate în acest centru de comandă. În următorii ani, vrem să existe posibilitatea ca toate zonele mai importante ale orașului să fie supravegheate din acest punct de comandă”, a spus primarul Decebal Bacinschi. 
 Edilul a precizat că în prezent Centrul de Comandă al camerelor de supraveghere, situat într-un punct termic de pe strada Cpt. Crețu Florin din Sud, este în stare de funcționare. Urmează ca cele 10 posturi destinate coordonării acestui centru să fie scoase la concurs. „Să vedem cum realizăm angajarea acestor persoane, pentru că există o Ordonanță de Guvern care ne interzice să angajăm oameni. Am transmis către minister și către Consiliul Județean, că ar trebui ca această ordonanță să facă o excepție pentru cei care pun în aplicare și finalizează proiecte cu fonduri europene, pentru că prin acest proiect noi avem un număr de personal pe care trebuie să îl angajăm. Ni s-a spus că nu va fi nicio problemă, doar să rezolvăm cu ceea ce înseamnă fondul de salarii pentru aceste persoane. Noi avem un plafon pe care îl primim de la Direcția de Finanțe privind salarizarea  personalului pe care îl avem încadrat. Am făcut o adresă către Direcția de Finanțe prin care am cerut suplimentarea plafonului de salarii pentru a putea scoate la concurs aceste posturi din cadrul proiectului european pentru sistemul electronic de supraveghere”, a afirmat primarul Decebal Bacinschi.
        Două școli, în așteptarea banilor europeni 
 În municipiul Focșani mai sunt șantiere deschise și în centru, unde au loc lucrări de reabilitare și modernizare la trei puncte termice: PT 18, PT 10 și PT 30. Aici se înlocuiesc conductele de termoficare, tur-retur și se introduce recircularea apei calde. Lucrările sunt realizate în proporție de 80%, primarul sperând ca într-o lună, o lună și jumătate, lucrările să fie finalizate.      
 De asemenea, alte lucrări propuse, pentru care documentația este pregătită, sunt cele referitoare la refacerea străzilor Păun Pincio, Trotuș și Vrâncioaia. 
 Primarul Bacinschi a anunțat că vor fi scoase la licitație lucrările privind sistematizarea verticală și împrejmuirea Colegiului Național „Unirea”. Această unitate de învățământ a fost reabilitată și modernizată cu fonduri europene, lucrările care au fost contractate în cadrul proiectului fiind finalizate. În schimb, au rămas de executat lucrări suplimentare, care nu au fost prinse în documentația proiectului finanțat cu bani europeni, cum este construcția unui gard, investiție care va fi acoperită din bugetul local, în acest sens fiind alocați 300.000 lei.      
 În prezent se lucrează și la Școala nr. 1 din cartierul Sud, investiția fiind finanțată tot cu fonduri europene. Și în acest caz Consiliul Local urmează să prevadă fonduri din bugetul local pentru împrejmuire și sistematizare. De asemenea, în această săptămână, primarul va primi vizita reprezentanților Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Est, pentru semnarea contractelor de finanțare la Școlile nr. 3 și nr. 8 „Alexandru Vlahuță”, tot în cadrul unor proiecte cu fonduri europene. Ulterior va fi demarată și procedura de licitație pentru achiziția lucrărilor de execuție.
 Luni, 16 iunie, primarul Decebal Bacinschi a intrat în cel de-al 15-lea an de mandat la conducerea Primăriei Focșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here