Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784

Cele mai frumoase locuri din Munţii Vrancei, prezentate de Yahoo


Munții de la răscrucea dintre Moldova, Transilvania și Muntenia sunt acoperiți de păduri fabuloase și propun câteva obiective pe care orice iubitor de munte din România ar trebui să le viziteze cel puțin o dată în viață. Iar, pe lângă natură, Vrancea ne așteaptă cu un cașcaval delicios și unul dintre cele mai bune vinuri din țară. În cadrul campaniei noastre de redescoperire a frumuseților din Munții României, v-am prezentat și cele mai frumoase obiective din Parâng, Retezat, Făgăraș, Pădurea Craiului, Munții Banatului, Apuseni și Rodnei. Dacă vă place campania noastră și nu vreți să pierdeți niciun articol, vă invităm să vă alăturați, printr-un simplu Like, comunității noastre de cititori de pe pagina de Facebook. – Yahoo.News.Romania
 Rezervația de pini de la Gălăciuc. La mică depărtare de Lepșa se află o interesantă rezervație de conifere. Chiar în mijlocul pădurii de pini se află Tabăra Gălăciuc, cu o capacitate de 250 de locuri. Tabăra este disponibilă atât pentru elevi, cât și pentru turiștii care vor pur și simplu să petreacă câteva zile liniștite în Munții Vrancei, înconjurați de natura. Cazarea costă doar 35 de lei/persoană/noapte.
 Cascada Putna. Căderea de ape măsoară 76 de metri, iar diferența de nivel este de circa 14 metri. La cascadă se poate ajunge pe DN 2D, fiind situată la cca 70 de kilometri de Focșani, în apropierea satului Lepșa. Cascada face parte dintr-o mică rezervație geologică și de peisaj, întinsă pe zece hectare. Pe lângă cascadă, merită mers puțin și pe defileul râului Putna, dăltuit în aval de satul Lepșa.
 Soveja. Soveja, stațiune care în anii ’80 era vizitată anual de zeci de mii de turiști, este acum închisă oficial. Dincolo de zăvorul pus pe tot ce înseamnă dezvoltare turistică stă însă un potențial imens. „La Soveja e cel mai curat aer din România, iar asta este un avantaj pentru sporturile în aer liber. Este un aer ozonat, curat și datorită zonei împădurite. Deși e la 600 de metri altitudine, Soveja este înconjurată de păduri de conifere. Foioasele cresc mai sus decât coniferele aici, este o inversiune ciudată din punct de vedere al vegetației”, spune Mircea Crișbășanu, un român cu studii în Olanda, îndrăgostit de bicicletă și organizator de excursii pe două roți, voluntar în programul „Refresh Soveja”. Comuna, străbătută de un superb râu și mărginită de munți, are parte și de câteva obiective antropice, cum este biserica ctitorită de Matei Basarab în 1654.
 Rezervația Lepșa-Zboina. Din Soveja sau Lepșa, același drum DN 2D ne aduce în zonă, continuând apoi pe DJ 205F. Pe versantul sudic al Muntelui Zboina Neagră găsim unele dintre cele mai frumoase păduri din țară. Găsim făgete seculare pure, cu arbori cu vârstă de 260 de ani, 35 de metri înălțime și diametre de peste un metru. Dăm și peste molizi și brazi cu vârste spre 200 de ani. În luminișuri, găsim tufe de afin, dar și plante extrem de rare, cum ar fi bulbucul de munte, papucul doamnei, stânjenelul de munte, crinul de pădure ori firuța de stâncă. Prin aceste păduri trăiesc și râși, dar și simpaticul cocoș de munte, pe care îl puteți zări, dacă aveți noroc, în vârfurile brazilor.
 Lepșa. Satul din comuna Tulnici se află la 75 km de Focșani, exact la intrarea în pasul Tulnici, cel care face legătura dintre Moldova și Ardeal. Traseul, auto sau de bicicletă, este Focșani-Bolotești-Vidra-Valea Sării-Bârsești-Tulnici-Lepșa. Pe lângă pensiuni și casele localnicilor, te mai poți caza și la cort, o zonă de camping fiind amenajată la marginea satului. Cascada Lepșa are o lungime de 80 de metri, iar apa ajunge într-un lac cu o adâncime de circa 12 metri. Declarată monument al naturii, cascada poate fi vizitată numai după achitarea unui bilet de intrare în valoare de 2 lei. În comuna poate fi vizitată și o superbă mănăstire de măicuțe.
 Cheile Tișiței. În zonă se poate ajunge tot pe DN 2D (Focșani-Tîrgu Secuiesc). Zona de chei se află la circa 72 km de Focșani, în apropierea satului Lepșa. Rezervația forestieră și geologică care include zona de chei măsoară 307 hectare și este străbătută în mare parte de un traseu turistic, ce poate fi parcurs în trei zile (ideal pentru drumețiile cu înnoptare la cort). Acest drum, construit în mare parte de nemți, în Al Doilea Război Mondial, face legătura dintre stațiunea turistică Lepșa și satul Coza. Vara, pot fi admirate și o mulțime de flori rare. Floarea de colț înflorește în iulie-august pe Altarul Tișiței, iar alte specii floristice deosebite sunt trandafirul de munte, izmișoara, sânzienele de munte, ciuboțica ursului, papucul doamnei.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?