Ediția: Joi 23 ianuarie 2025 Nr. 6799
Ediția: Joi 23 ianuarie 2025 Nr. 6799

Primarul oferă explicaţii pentru starea străzilor din Focșani


O problemă arzătoare, veșnic la ordinea zilei, este starea infrastructurii din municipiul Focșani. Cu fiecare ocazie, participanții la trafic, atât șoferi, bicicliști, cât și pietoni, se plâng de modul în care arată diverse străzi, trotuare și alei din oraș, arătând cu degetul la autoritățile locale, acuzate, de fiecare dată, de neimplicare.  
 De cealaltă parte, a conducerii Primăriei Focșani, situația infrastructurii din Focșani este văzută din perspectiva priorităților și, mai ales, a lipsei fondurilor necesare pentru reparații. Primarul Decebal Bacinschi ne-a explicat că majoritatea actualelor străzi din municipiul Focșani au o vechime considerabilă, fiind construite în urmă cu 35-40 de ani, proiectate la nivelul redus al traficului acelor vremuri. Între timp, lucrurile au evolut. Din cauza traficului, tot mai intens în ultimii ani, multe drumuri din oraș au cedat și necesită reparații capitale. „Au rezistat cât au rezistat, dar acum cam toate cer reparații capitale. Multe străzi au fost și reabilitate. Dau un exemplu: strada Alexandru Golescu, cea care trece prin fața Colegiului „Unirea”, care era ca vai de ea. Acum câțiva ani nici pe Ștefan cel Mare nu erau trotuare. În prezent, toate bulevardele din oraș sunt modernizate, dacă va fi finalizat și sensul giratoriu de la intersecția Bulevardului București cu strada 1 Decembrie. Toate străzile mari sunt făcute. 100 de străzi sunt modernizate complet în Focșani”, ne-a declarat primarul Decebal Bacinschi.
 În ceea ce privește planul de reparații pentru acest an, pe lista de așteptare erau înscrise străzile: Scarlat Târnăvitu, Vrâncioaiei, Cpt. Stoenescu, pentru care erau necesare circa 21 de miliarde de lei vechi pentru reabilitare, cam 6-7 miliarde de lei vechi pentru o stradă. Tot în 2014 ar fi fost în plan și modernizarea străzii Unirea Principatelor. Însă, din cauza lipsei de fonduri necesare pentru demararea tuturor acestor investiții, lucrările nu au putut fi începute, după cum ne-a declarat edilul Focșaniului. 
 În plus, în prezent, în Focșani mai sunt șantiere deschise în cartierele Sud, Laminorul și Mândrești, în cadrul proiectului cofinanțat din fonduri europene Plan Integrat de Dezvoltare Urbană. În cadrul PIDU vor fi modernizate și reabilitate până la sfârșitul lunii noiembrie 2014 următoarele străzi: în cartierul Mândrești – Luceafărului, Trandafirilor, Luminiței, Liliacului, Lăcrămioarei, Bălți, Dumbrava, Toporași, Berzei, Izvor, Dâmbovița, Făget, Nuferilor; în cartierul Laminorul – Militari, C. Brâncoveanu, Mugur, Ghica Vodă, Aleea și Strada Laminorului; în cartierul Sud – Aleea 1 Iunie, Aleea Echității, Aleea Stadionului, Constructorului, Cornel Coman, Col. Vasilescu, Emanoil Petruț, Soveja, Mihai Viteazu. Valoarea totală a proiectului, care cuprinde și reabilitarea spațiilor verzi și montarea unui sistem de supraveghere video, este de 59 milioane de lei, proiectul fiind cofinanțat din fonduri europene, în cadrul Programului Operațional Regional 20007-2013, Axa prioritară 1 – Sprijinirea dezvoltării durabile a orașelor – poli urbani de creștere. „Dacă reușesc să termin ce mi-am propus pentru acest an, Sudul, Laminorul, Mândreștiul, ar mai rămâne zona de nord a Focșaniului, pe care o putem prinde într-un nou program integrat de dezvoltare urbană. De asemenea, la anul va trebui să am în atenție și străzile Muncitori, Odobești, Unirea Principatelor”, a mai spus Decebal Bacinschi.
        Străzile pe care au fost introduse apă și canalizare, cu noroc la asfaltare
 De ce unele străzi de la periferia orașului sunt asfaltate și arată mai bine decât unele din centru? Explicația este oferită tot de primarul Focșaniului, care spune că, datorită derulării în oraș a proiectului de reabilitare a sistemului de alimentare cu apă și canalizare, pe străzile care au fost prinse în proiectul respectiv, implementat de Consiliul Județean Vrancea cu finanțare europeană, Primăria Focșani a mers în paralel și cu turnarea de asfalt și reabilitarea trotuarelor. „Poate nu am fi ajuns în situația ca unele străzi, precum Moș Ion Roată, Vrâncioaiei, Mărășești, Odobești, să fie în situația în care sunt. Datorită faptului că a fost acel program de alimentare cu apă și canalizare derulat de Consiliul Județean, am spus că este păcat atât timp cât băgăm utilități pe aceste străzi să nu intervenim și noi și să refacem în totalitate și trotuare și alei. Este vorba despre străzile: Crângului, Inului, Dobrogeanu Gherea, Avântului, Bistrița, Al. Golescu, Clujului, Stăești, Ion Neculce, în total 44 de străzi. A trebuit și așa mi s-a părut corect, dacă tot am intervenit și i-am făcut canalizare și apă, inclusiv racordurile la proprietățile fiecăruia, să le facem și drumurile. Acesta a fost motivul pentru care am intervenit pe aceste străzi, nu aveau canalizare și apă și am zis să mergem în paralel cu ei, să rezolvăm și aceste probleme. Peste tot pe unde am intervenit și am refăcut partea de asfalt, trotuare, spații verzi, am încercat să schimbăm și tot ce înseamnă rețele, parte de infrastructură, care presupune costuri foarte mari. Există o succesiune a acestor lucrări”, ne-a explicat primarul Decebal Bacinschi. 
 Momentan, au loc lucrări de reabilitare și pe străzile Trotuș și Păun Pincio din Focșani, unde au fost schimbate țevile de apă, care erau foarte vechi. 
 Astăzi, primarul Decebal Bacinschi va susține o conferință de presă la Primăria Focșani, în cadrul căreia va aborda aspecte legate de stadiul diverselor proiecte, finantațe din surse proprii sau din fonduri europene, programul acestor activități pentru etapa viitoare, o analiză a nivelului de achitare al taxelor și impozitelor locale, precum și pregătirile pentru acțiunile de interes public care urmează: comemorarea lui Mihai Eminescu, dezbaterea publică a primei variante de buget local pentru anul  2015 și Zilele Municipiului Focșani.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?