Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Duminică 5 Ianuarie 2025 Nr. 6787

VIDEO: Polițistul Biciușcă, expert în dresajul câinilor





A descoperit că iubește animalele în urmă cu aproximativ nouă ani, atunci când, din postura sa de polițist, i s-a ivit ocazia să participe cu câini în zone de conflict și război, altfel spus în teatrele de operații. Polițistul Florinel Biciușcă a învățat la Centrul Chinologic Sibiu cum să dreseze câinii și cum să aibă grijă de ei, iar după o lună și jumătate s-a întors în Focșani, cu un câine polițist. Ani la rând a avut grijă de el ca de ochii din cap și au mers împreună în misiuni unde au descoperit de nenumărate ori materiale pirotehnice. De ceva timp nu mai răspunde de câinii din dotarea IPJ, dar pentru că îi iubește a continuat să lucreze cu ei. Așa se face că în 2009 a obținut atestatul de dresaj canin și și-a deschis și o școală de profil. Acum, când nu este la serviciu, polițistul Biciușcă face ce știe el mai bine. Ne-a spus că patrupedele pot fi dresate printre altele, pentru companie, pentru terapie, dar și pentru vânătoare și trufe. Până acum nu a dresat câini pentru vânătoare și trufe, dar știe să facă și acest lucru. 
 Interesat de o misiune în afara țării, polițistul Florinel Biciușcă, care în prezent își desfășoară activitatea la Serviciul Resurse Umane din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Vrancea, a participat la un curs la Centrul Chinologic Sibiu. După o lună și jumătate, după ce a promovat examentul, s-a întors la Focșani cu Skkido, un câine polițist pe care l-a avut în grijă ani la rând. „În anul 2005 a venit o circulară prin care erau selectați oameni care să participe cu câini în zone de conflict și război. Am aplicat și eu și am mers la Centrul Chinologic Sibiu. Aici am învățat cum se dresează un câine, cum se fac antrenamentele, dar și ce trebuie făcut în timpul misiunilor. După o lună și jumătate am devenit conductor câini antitero. Practic, câinele era pregătit pentru detectarea materialelor explozive și am participat cu el la misiuni, dar în țară, nu în afara șării”, ne-a povestit Florinel Biciușcă. 
 S-a întors acasă cu tot cu Skkido și a avut grijă de el, mai ceva ca de un copil, timp de șase ani, atunci când acesta a fost vândut. A fost scos la licitație pentru că își pierduse din calități. Până să meargă la Sibiu, nu știa că iubește atât de mult câinii. „Din obligație de serviciu, treaba asta a devenit un hobby și apoi s-a transformat în pasiune”, explică polițistul. 
 Cu Skkido își petrecea majoritatea timpului, îl lua cu el aproape peste tot și zilnic făcea cu el antrenamente. L-ar fi păstrat, dar nu a vrut să facă acest lucru pentru că a vrut să se atașeze și de următorul câine pe care l-a avut în grijă un an. Nu a fost la fel ca primul, pentru că acesta din urmă nu a răspuns atât de bine comenzilor. Apoi, Florinel Biciușcă și-a schimbat domeniul de activitate și nu a mai răspuns de niciun câine polițist. Totuși, nu a renunțat la pasiune. „A fost extraordinar de greu să mă despart de primul câine. Am și plâns, deși se spune că bărbații nu plâng niciodată”, își amintește polițistul. Își mai amintește că a participat cu el la multe demonstrații și întotdeauna a fost extrem de apreciat. 
        Și-a deschis o școală de dresaj canin, singura din județ
 În anul 2006, polițistul Biciușcă a devenit membru al Asociației Chinologice Române și al Clubului de Dresaj Canin România. Apoi, în 2009 a obținut atestatul de instructor dresaj canin și în același ani și-a deschis Școala de Dresaj Canin „Skkido”,  după numele primului câine polițist pe care l-a avut în grijă. 
 Acum, după terminarea programului de la IPJ, polițistul face ce știe mai bine. Se ocupă de câinii focșănenilor și nu numai, iar numărul persoanelor interesate de serviciile sale este destul de mare. „Sunt destule persoane interesate de așa ceva. Unii cer corectarea comportamentelor deviante, cum ar fi lătratul excesiv, săritul pe oameni și altele, iar alții cer dresajul de bază, respectiv un bun câine de companie. Sunt și persoane, mai puține ce-i drept, care vor un bun câine de pază”, explică polițistul. 
 Nu are un loc anume în care face toate aceste lucruri, ci oriunde. Acasă la client, pe stradă, în parcuri…câinele poate fi dresat oriunde. Întrebat cât de greu este să dresezi un câine, polițistul Biciușcă ne-a răspuns simplu „un pic mai ușor ca omul”. „Un dresor formează primele instincte, iar de fixarea acestora se ocupă stăpânul prin exercițiile pe care le face cu el”, a adăugat polițistul dresor de câini.
 
        Tehnicile de dresaj 
 Polițistul Biciușcă ne-a explicat că tehnicile de dresaj țin de ceea ce vrea omul, dar și de temperamentul, vârsta și rasa patrupedului. „Tehnicile se adaptează pe nevoile câinelui și ale stăpânilor, iar genetica contează extraordinar de mult. Un câine care provine din părinți dresați are șanse mult mai mari. Oamenii vor cel mai mult să aibă un câine de companie și își doresc ca animalul să-i ascule, iar eu îi învăț că trebuie sa înțeleagă animalele pentru ca acestea la rândul lor să-i asculte. Stăpânul trebuie să fie prezent la cel puțin o treime din ședințele de dresaj pentru că trebuie să se sudeze și relație om-câine”, ne precizează polițistul. 
 A adăugat că pentru un câine de companie, sedințele de dresaj trebuie să se întindă pe parcursul a două, trei luni, câte cinci zile pe săptămână. Pe scurt, polițistul ne explică că scopul Școlii de Dresaj este acela de a educa oamenii să se apropie de patrupede și să le înțeleagă. „Dresajul câinilor se bazează pe stimularea și exploatarea calităților acestora. În general, patrupedele învață prin asocierea evenimentului cu rezultatul, adică prin formarea reflexelor condiționate pe baza reflexelor necondiționare”, a mai spus Biciușcă. 
 Pe site-ul școlii se arată că dresajul câinilor se realizează folosind metode moderne, nonviolente, bazate pe motivarea, stimularea și exploatarea calităților câinelui. 
 În anul 2011, Biciușcă a urmat, la Cluj, un curs postuniversitar „terapie și activități asistate de animale” . El ne-a spus că activitățile cu câinii sunt benefice pentru copiii cu autism, dar și pentru persoanele sănătoase. „Copiii, cu probleme de sănătate sau nu, își dezvoltă calitățile psiho-sociale. Jocurile cu câinii îi ajută la dezvoltarea inteligenței, pentru că își pun mereu mintea la contribuție, în funcție și de reacțiile animalului și astfel își dezvoltă imaginația și creativitatea. De asemenea, crește responsabilitatea. Am desfășurat și activități voluntare în parcuri, dar și pe stadion și aș vrea să le reiau”, a mai spus polițistul. 
 
        Câinii pot fi dresați să găsească trufele
 Polițistul ne explică că patrupedele pot fi dresate pentru mai multe activități. Astfel, printre altele, câinii pot fi dresați pentru companie, pentru expoziții canine, câini de terapie, care pot fi ghizi pentru nevăzători, câini dresați pentru salvarea vieților omenești, dar și câini pentru vânătoare și câini de trufe. Aceștia din urmă sunt dresați să găsească trufele după miros. Polițistul Biciușcă ne-a spus că până acum nu a avut nicio solicitare să dreseze câini care să vină în sprijinul persoanelor cu dizabilități, pentru vânătoare și nici câini de trufe. Ce-i drept, recunoaște că dresajul pentru găsirea ciupercilor extrem de valoroase este de durată și costisitor. 
 Întrebat despre câinii comunitari, o problemă a zilelor noastre, omul legii ne-a explicat că și aceștia pot fi dresați. „Câinii comunitari pot fi dresați foarte ușor pentru a fi buni câini de companie. Asta pentru că sunt mai docili”, explică polițistul. 
 Informații sumplimentare despre ce înseamnă să ai un câine, ce gen de câine ți-se potrivește, despre dresajul de bază, dar și despre serviciile pe care le prestează polițistul și tarife, pot fi găsite pe site-ul școlii www.skkido.ro
 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?