Asociația Tinerilor din România salută legea adoptată în Parlament, conform căreia activitatea de voluntariat va fi recunoscută ca experiență profesională, se precizează într-un comunicat de presă trimis redacției noastre.
Contractul de voluntariat reprezintă convenția încheiată între un tânăr voluntar și un ONG sau altă instituție, în temeiul careia prima parte se obligă să presteze o activitate de interes public, fără a fi remunerată, iar cea de-a doua se obligă să ofere o activitate adecvată solicitării sau pregătirii voluntarului. De asemenea, organizația gazdă va elibera voluntarului un certificat de voluntariat la care este anexat un raport de activitate, iar activitatea întreprinsă va fi recunoscută ca experiență profesională.
„Ceea ce a făcut Parlamentul este un act de normalitate. În țările occidentale un asemenea act normativ se aplică de foarte mulți ani, iar tinerii nu au întâmpinat dificultăți la angajare din cauza lipsei experienței. Un tânăr, după absolvire sau chiar în timpul anilor de studii, este normal să înceapă de undeva, iar voluntariatul reprezintă primul și cel mai important pas pentru dezvoltarea lui profesională”, a afirmat drd. Tănase Tasențe, vicepreședintele și purtătorul de cuvânt al Asociației Tinerilor pentru România. „Era indispensabilă o astfel de lege deoarece tinerii erau discriminați la angajare. Experiența nu o câștigi numai atunci când ești remunerat pentru munca prestată, ci și pentru voluntariat”, a declarat Cristian Tănase, președintele Asociației Tinerilor pentru România.
Asociația Tinerilor din România este o organizație non-guvernamentală, înființată în 2013, care are ca obiective majore promovarea tinerilor în mediul social, economic și educational, precum și responsabilizarea acestora cu privire la viața lor și rolul pe care îl au în familie, școală și societate.
Măsuri de stimulare a voluntariatului
Măsurile de stimulare a voluntariatului sunt clar reglementate în noua lege. Astfel, aceasta prevede că standardele minime de calitate pentru activitatea de voluntariat, condițiile de aplicare a măsurilor de stimulare a voluntariatului și procedura de eliberare a certificatelor nominale de voluntariat, a scrisorilor de recomandare și a carnetelor de voluntar sunt stabilite prin regulamente aprobate de Guvern. Voluntarul primește un certificat nominal de voluntariat și scrisori de recomandare ce confirmă prestarea activității de voluntariat și atestă experiența și abilitățile obținute.
La angajarea în muncă a unui candidat sau la atestarea și promovarea unui angajat, voluntariatul prestat în sectorul public și în cel neguvernamental, confirmat prin certificatul nominal de voluntariat, scrisoarea de recomandare și carnetul de voluntar, va fi considerat de angajator ca experiență de muncă, în condițiile în care aceasta constituie criteriu de selecție. La înmatricularea în instituțiile de învățământ superior, la oferirea de burse sau la cazarea în cămine studențești, voluntariatul prestat de voluntar în sectorul public și în cel neguvernamental în domenii conexe profilului și specialității de studiu, confirmat prin carnetul de voluntar și certificatul nominal de voluntariat, va fi luat în considerare în cazul acumulării punctajului egal de către doi sau mai mulți candidați și, respectiv, în cazul obținerii de către doi sau mai mulți studenți a rezultatelor de egalitate evaluate anual.
„Voluntariatul va fi considerat vechime în muncă dacă voluntarul a activat în același domeniu cu specialitatea deținută, fapt confirmat prin carnetul de voluntar, certificatul nominal și contractul de voluntariat. Instituțiile de învățămînt superior, în baza acordurilor de colaborare cu instituțiile gazdă, acordă anual 5 credite de studiu transferabile pentru stagiile de practică în domenii de utilitate publică conexe profilului și specialității de studiu a voluntarului. Voluntariatul prestat de studenți în scopul dezvoltării aptitudinilor și formării experienței profesionale, confirmat prin carnetul de voluntar, certificatul nominal și contractul de voluntariat, va fi considerat practică de inițiere sau practică de licență dacă s-au confirmat cel puțin 40 de ore”, sunt alte câteva măsuri de stimulare a voluntariatului prevăzute de articolul 14 a Legii voluntariatului.