Sub sloganul „Brățările copilăriei – Ce pot face două mâni dibace” s-a desfășurat la Åcoala Gimnazială Popești un atelier de lucru, prin care mai mulți elevi proveniți din familii cu probleme, de vârste diferite, au fost antrenați să își experimenteze abilitățile practice în realizarea diferitelor obiecte de artă. Astfel, școlarii au fost învățați să realizeze diverse obiecte de tip artizanat, din materiale pe care fie nu le mai foloseau, fie voiau să le arunce.
Activitatea a făcut parte din cadrul proiectului „Un zâmbet pentru copiii noștri”, al doilea proiect lansat în comuna Popești, prin intermediul căruia se va consolida „Compartimentul de consiliere și sprijin pentru copii și părinți”, finanțat de UNICEF România. Coordonatorul proiectului este Diana Bratosin, asistent social la Primăria Popești, iar instituțiile partenere în proiect sunt Åcoala Gimnazială Popești, Grădinița nr.1 Popești, Parohia Runcu Popești, Dispensarul Comunal și Postul de Poliție Popești, Asociația Sfântul Stelian – ocrotitorul copiilor din Focșani, Centrul de Resurse și Asistență Educațională Vrancea.
Diana Bratosin a precizat că mulți copii sunt lipsiți de atenție, de îngrijire și de servicii sociale de bază în comunitate. Astfel, reprezentanții UNICEF au venit în sprijinul comunității cu un prim proiect de dezvoltare a serviciilor sociale de bază la nivel comunitar, intitulat „Prima prioritate – niciun copil invizibil”, prin care s-a realizat, pe lângă acordarea de servicii de asistență socială copiilor celor mai nevoiași și familiilor lor, și crearea unei baze de date în vederea cunoașterii unei realități sociale.
Grupul țintă a fost alcătuit din 20 de copii și părinții acestora, beneficiarii fiind selectați din baza de date existentă. „În ultima perioadă, se constată în comunitatea noastră o creștere a numărului de cazuri privind suspiciunea de neglijență și abuz asupra copiilor, drept pentru care este foarte importantă promovarea informării eficace a comunității cu privire la toate formele de violență asupra copilului și organizarea unor sesiuni de consiliere parentală. Satisfacerea nevoilor fundamentale ale copiilor îi stimulează pe părinți, însă, deseori, aceștia încearcă sentimente negative ca: furia, nervozitatea, iar uneori lipsa pregătirii pentru rolul de părinți poate duce la neglijarea copilului, la abuzarea acestuia, la tensiuni familiale sau chiar la violență. De cele mai multe ori, părinții nu reușesc să comunice empatic și încrezător cu copiii și nu acceptă schimbarea în gândirea și în comportamentul acestora”, a spus Diana Bratosin.
În cadrul acțiunii „Brățările copilăriei – Ce pot face două mâni dibace”, s-a dorit să se dezvolte creativitatea copiilor, spiritul de echipă, colaborarea între ei, dar cel mai important să poată comunica unii cu alții. Pentru a le răsplăti efortul, copii au fost compensați cu diplome, dulciuri și răcoritoare.
La nivelul localității Popești beneficiarul indirect al acestui proiect este școala. Din acest motiv, cele mai multe dintre activități se derulează în unitatea de învățământ, unde copiii învață și își petrec o parte din timp. În acest sens școala pune la dispoziție toată logistica de care dispune, dar și multă deschidere. „Noi ca instituție, am fost foarte bucuroși pentru a derula acest proiect. Asta în condițiile în care școala se lovește de problemele copiilor și ale familiilor acestora. Suntem foarte deschiși pentru a sprijini pe cineva care să fie atât de pasionată în rezolvarea problemele lor. Vă spun că a reușit să rezolve multe dintre situațiile dificile ale copiilor și din acest motiv noi îi acordăm tot sprijinul pe care putem să îl dăm”, a spus Ionuț Bercaru, directorul Åcolii Gimnaziale Popești.