Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Unui bărbat din Tulnici i-a dispărut vaca de pe imaș


O persoană din comuna Tulnici nu și-a mai găsit vaca pe imașul pe care o lăsase la păscut. S-a întâmplat pe data de 28 mai, iar fapta a fost sesizată abia pe data de 3 iunie, după cum ne-au spus anchetatorii. Proprietarul animalului spune că acesta a dispărut de pe imaș, în localitatea Lepșa, în intervalul orar 16.00-18.00. Polițiștii au întocmit dosar penal și fac verificări pentru identificarea celor care au furat animalul de pe imaș. 
 Oamenii legii spun că sunt câteva cauze și condiții care favorizează și generează furturile de animale. Este vorba despre neglijența în asigurarea locurilor unde sunt adăpostite animalele în cadrul gospodăriilor particulare, dar și lăsarea liberă a animalelor la pășunat sau pe islazuri, fără a fi organizată paza acestora. O altă cauză este neasigurarea corespunzătoare a iluminatului public în localități, a gospodăriilor particulare, a perimetrelor zonelor zootehnice, precum și lipsa sistemelor de pază și alarmare corespunzătoare. 
 Pentru ca bunurile oamenilor să nu cadă în mâna infractorilor, polițiștii îi sfătuiesc pe cetățeni să asigure corespunzător ușile garajelor, grajdurilor sau cotețelor cu încuietori și să asigure iluminatul curților pe timpul nopții. O altă recomandare este aceea de a nu lăsa animalele nesupravegheate la pășunat pe izlaz sau pe câmp. De asemenea, nu invitați în curte persoane necunoscute care, sub pretextul vânzării diferitelor produse, încearcă să cunoască toate împrejurimile curții și modul în care asigurați securitatea animalelor. Când intrați în contact cu persoane amatoare să cumpere animale, încercați să rețineți, pe cât posibil, semnalmentele acestora sau numerele de înmatriculare ale autovehiculelor cu care se deplasează, iar dacă plecați  de la domiciliu pentru o perioadă de timp, rugați un vecin sau o persoană de încredere să vă supravegheze curtea și locuința. 
 O altă recomandare este aceea de a duce animalele la pășunat împreună cu ceilalți localnici și asigurați prin rotație paza acestora. Oamenii legii mai spus că adăposturile de animale nu trebuie să fie amplasate la o distanță mare de locuințe sau în locuri izolate, fără a fi asigurată paza acestora. În cazul în care v-ați hotărât să vindeți animale, nu le dați pe promisiuni. Încasați banii în momentul vânzării. 
 Respectarea acestor măsuri minime de prevenție vă poate ajuta să vă protejați bunurile proprii de acțiunile infractorilor, având în vedere faptul că prejudiciile create de aceștia sunt foarte greu de recuperat, animalele furate fiind de obicei sacrificate rapid. De asemenea, de cele mai multe ori, hoții chiar dacă sunt identificați nu au posibilitatea financiară de a achita pagubele create. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?